Pusiau rimtas šio teksto pavadinimas išties turi pagrindo. Nuo praėjusį savaitgalį buvusio pasikėsinimo, kuomet D. Trumpui kulka kliudė ausį (nors kol kas viešai nebuvo skelbta informacijos, kokia reali žala padaryta), BTC kaina pakilo apie 11% ir ketvirtadienio pavakarę svyravo ties 64 500 JAV dolerių.

BTC kaina per mėnesį

BTC kaina per mėnesį:

Šaltinis: Coingecko.com

Tuo pačiu, visa bitkoino rinkos kapitalizacija padidėjo apie 124 mlrd. JAV dolerių ir viršijo 1,28 trln. JAV dolerių. Palyginimui, metinis Lietuvos bendrasis vidaus produktas pernai siekė 79 mlrd. JAV dolerių, o pasaulinė jau tūkstantmečius rinkoje skaičiuojančio aukso rinka vertinama apie 16,5 trln. JAV dolerių. Kitaip tariant, „paaukotas“ D. Trumpo ausies galiukas, tiksliau, su pasikėsinimu ir kandidato perspektyvomis susijusios naujienos, rinkos savotiškai buvo įvertintos apie 124 mlrd. JAV dolerių.

Klausimas, kodėl?

Dabartinio prezidento Joe Bideno administracija tarp JAV kriptoturto rinkos verslų yra liūdnai pagarsėjusi dėl nedraugiškos reguliacinės politikos ir nuolat pasikartojančių bandymų spausti šią industriją. Bene daugiausia atakų sulaukta iš JAV Vertybinių popierių ir biržų komisijos (SEC), kurios vadovą Gary’į Genslerį ir yra paskyręs J. Bidenas. SEC yra apdalinusi kripto verslus šimtais milijonų baudų, uždariusi ne vieną projektą ir dar nori paskirti vieną kitą milijardą JAV dolerių baudų. Tuo metu verslas kritikuoja komisiją ir net teisiasi dėl atsisakymo paaiškinti, tai kaip jiems reikia dirbti, o vienas teisėjas šiemet netgi pareiškė, kad SEC peržengia savo galių ribas ir remiasi melagina informacija persekiodama kripto verslus.

Tokia situacija šiemet pasinaudojo D. Trumpas, sulaukęs konsultacijų ir iš BTC bei kripto rinkos žaidėjų. Anksčiau kritikavęs bitkoiną kaip niekam vertą technologiją, šis respublikonas dabar tapo aršus jos gynėjas, žada kuo daugiau šių verslų išlaikyti JAV, pagerinti jiems reguliacinę aplinką bei sako nenorintis, kad šioje rinkoje Kinija aplenktų JAV.

Nuo kritiko iki viceprezidento-kandidato

Maža to, šią savaitę kandidatas savo galimu viceprezidentu pasirinko Ohajo senatorių JD Vance’ą. Jis yra buvęs rizikos kapitalistas bei buvęs D.Trumpo kritikas, 2016 m. vadinęs jį „idiotu“ ir „kultūriniu heroinu“, tačiau vėliau pakeitęs nuomonę ir savo rinkiminės kampanijos į Senatą metu 2022 m. jau prašęs šio įtakingo respublikono paramos. Tačiau BTC rinkai jis aktualus ne dėl to. JD Vance’as jau savo rinkiminės kampanijos metu rodė palaikymą kriptoturto rinkai, o tapęs senatoriumi kritikavo dabartinės administracijos ir SEC veiklą šios rinkos atžvilgiu bei siūlė savo įstatymų projektus, kaip pagerinti padėtį. Maža to, bent jau 2022 m. duomenimis, jis į BTC buvo investavęs 100,000-250,000 JAV dolerių.

Analitikai komentuoja, kad viceprezidentams paprastai patikimi antraeilės svarbos klausimai, o kriptoturto rinka D.Trumpui kaip tik tokia ir yra. Tad, jei šis dvejetas laimės rinkimus, JD Vance’ui, tikėtina, ir būtų patikėta rūpintis šios rinkos klausimais.

Tokios perspektyvos vilioja kriptoturto rinkos žaidėjus - ir verslus, ir privačius investuojus, kuriems šis klausimas yra aktualus. Šią savaitę skelbta, kad D. Trumpas kriptovaliutomis iš šimto veikėjų sulaukė apie 3 mln. JAV dolerių vertės paramos. Tuo pačiu, apklausos rodo, kad ir rinkėjams ši tema yra jau tiek svarbi, kad valstijose, kur bus kovojama dėl kiekvieno balso, ji gali būti lemtinga.

Tokia D. Trumpo komandos taktika paskatino ir J. Bideno štabą peržiūrėti savo planus ir bandyti susidraugauti su kriptoturto rinkos žaidėjais, tačiau kol kas čia ryškesnių pergalių nepasiekta.

Kita vertus, antros pagal rinkos kapitalizaciją blokų grandinės Ethereum (ETH) vienas įkūrėjų Vitalikas Buterinas šią savaitę paskelbė blogo įrašą, kuriame ragina rinkėjus politikus rinktis ne tik pagal tai ar jie palaiko kriptoturto rinką. Pvz., tiek D. Trumpas tiek JD Vance’as norėtų mažinti paramą Ukrainai, o viceprezidentas dar nori ir surengti masinę imigrantų deportaciją, nors pats yra vedęs imigrantų dukrą.

Už politikos ribų

Bet kuriuo atveju, rinką šią savaitę judino ne tik politika.

Jei Vokietija praėjusią savaitę baigė išpardavinėti milijardų vertės BTC ir praleido progą uždirbti keliais šimtais milijonų JAV dolerių daugiau, tai šią savaitę kreditorius pradėjo pasiekti išmokos iš 2014 m. bankrutavusios BTC keityklos „Mt. Gox“. Iš viso turėtų būti grąžinta apie 9 mlrd. JAV dolerių vertės BTC, bet rinka, panašu, tai jau kol kas įskaičiavo į kainą. Bet kuriuo atveju, bus stebima, ar kreditoriai nenuspręs parduoti dešimt metų lauktų BTC daugiau nei planuota.

Tad dabartines nuotaikas rinkoje galima apibendrinti maždaug taip - blogiausias nuosmukio etapas jau baigėsi, nors kaina, labiau veikiama naujienų, o ne kažkokių fundamentalių pokyčių, artimiausiu metu vis dar gali gali blaškytis aplink 60 000 JAV dolerių, kol pasirodys stipresnis katalizatorius, pvz., JAV centrinio banko (Fed) galimai rugsėjį numatomos sumažintos palūkanos.

Tuo metu rinkai padėjo ir kol kas oficialiai nepatvirtinti, bet iš įvairių patikimų šaltinių atkeliavę tvirtinimai, kad biržoje prekiaujami ETH fondai (ETF, exchange-traded fund) JAV gali startuoti jau ateinantį antradienį. Kai kurie analitikai svarsto, kad po ETF starto ETH kaina gali pasirodyti geriau nei BTC po atitinkamo fondų starto sausį. Savo ruožtu BTC ETF įplaukas fiksavo devynias dienas iš eilės ir jau pasipildė beveik 2 mlrd. JAV dolerių.