Investicinės sąskaitos koncepcija savaime nėra nauja tarptautiniame kontekste. Pavyzdžiui, JAV turi panašią „Individual Retirement Account“ (IRA) sistemą, o Jungtinėje Karalystėje veikia „Individual Savings Account“ (ISA). Lietuvos modelis seka šių šalių pavyzdžiu, pritaikydamas jį mūsų šaliai.

Lietuvos banko (LB) ataskaitoje „Lietuvos investuotojo portretas 2023“ skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 94 tūkstančius investuotojų. Svarbu paminėti, kad LB investuotojo kategorijai priskiria investuojančiuosius į vertybinius popierius (akcijas, fondus, obligacijas ir kita).

Didžiausią potencialą papildyti šią investuotojų grupę greičiausiai turi tie, kurie šiuo metu nukreipia savo kapitalą į alternatyvias investicijas – auksą, tarpusavio skolinimo platformas ar būsto nuomą. Todėl šiems investuotojams investicinės sąskaitos įteisinimas yra seniai lauktas žingsnis.

Kiek investicinė sąskaita leis sutaupyti?

Kad suprastume, kiek ji leis sutaupyti, priminsiu, kaip investavimas būdavo apmokestinamas iki investicinės sąskaitos atsiradimo.

Kai investuodavome iki šiol, mokesčius nuo pelno (palūkanų) mokėdavome nepriklausomai nuo to, ar tas pelnas būdavo išsiimamas kaip pinigai, ar likdavo investuotas toliau. Tai sukeldavo neteisybės jausmą, nes reikėdavo mokėti mokesčius nuo uždarbio, kurį matydavome tik kompiuterio ekrane, bet realiai piniginėje nepajusdavome.

Investicinė sąskaita šią problemą išsprendė. Dabar mokesčius mokėsime tik tada, kai išsiimsime pinigus iš investicinės sąskaitos. Tai reiškia, kad uždirbtas pelnas toliau dirbs mums ir augins mūsų santaupas.

Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kad investuojate 5000 eurų 10-čiai metų ir gaunate 12 proc. metines palūkanas. Pagal senąjį įstatymą, kai 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM) reikėdavo sumokėti kasmet, laikotarpio pabaigoje po mokesčių turėtumėte 13 082 eurus. Tačiau pagal naująjį įstatymą, įteisinusį investicinę sąskaitą ir leidžiantį GPM sumokėti laikotarpio pabaigoje išsiimant lėšas, turėtumėte 13 949 eurus, tai yra 867 eurais daugiau.

Didesni sutaupymai atsiranda investuojant didesnes sumas. Padidinkime investavimo sumą pavyzdyje. Dabar investuojame 10 tūkst. eurų tomis pačiomis sąlygomis. Su investicine sąskaita per 10 metų sukauptumėte 27 899 eurus, o investuodami „senuoju būdu“ – 26 163 eurų. Skirtumas – jau 1736 eurai.

Investuosim kaip skandinavai?

Mokesčių optimizavimas ir neteisybės eliminavimas šioje srityje yra svarbus ir lauktas žingsnis, tad laikas parodys, ar investicinės sąskaitos teikiamos mokestinės lengvatos paskatins masinį investavimo bumą tarp iki šiol neinvestavusių gyventojų. Dažniausiai žmonės vadovaujasi paprastesne logika – siekiu apsaugoti savo santaupas nuo infliacijos ir užtikrinti, kad jos generuotų realią grąžą, o mokesčiais valstybei pradeda domėtis jau vėlesniu etapu – pradėję investuoti.

Todėl esminis faktorius, paskatinsiantis investavimą, yra ne tiek mokestinės lengvatos, bet finansinis raštingumas. Jis prasideda šeimoje, tęsiasi mokykloje ir vėliau. Privačios ugdymo įstaigos jau skiria dėmesio verslumo ir finansinio raštingumo ugdymui, o valstybinėse įstaigose šių disciplinų dar trūksta.

Naujas tyrimas parodė, kad lietuviai iki trisdešimties yra vieni laimingiausių pasaulyje. Diegiant investavimo ir verslumo kultūrą mokyklose, tikiu, galima pasiekti, kad tapsime ir viena labiausiai investuojančių tautų. Juolab, kad finansų įstaigos siūlo platų asortimentą finansinių priemonių – pagal daugelio žinias ir rizikos apetitą.

Žvelgiant į ateitį, investicinė sąskaita gali turėti teigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai. Didėjantis investuotojų skaičius gali paskatinti kapitalo rinkų augimą, padidinti likvidumą ir pritraukti daugiau užsienio investicijų. Ilgainiui tai gali prisidėti prie ekonomikos augimo ir gyventojų finansinio saugumo stiprinimo.

Praktiniai patarimai investuotojams:

1. Pradėkite anksti. Kuo anksčiau pradėsite naudotis investicine sąskaita, tuo daugiau naudos gausite iš sudėtinių palūkanų.

2. Diversifikuokite. Nesutelkite visų investicijų į vieną turto klasę ar įmonę.

3. Reguliariai peržiūrėkite: Kasmet peržiūrėkite savo investicijų portfelį ir, jei reikia, perskirstykite lėšas.

4. Konsultuokitės su specialistais. Jei nesate tikri dėl investavimo strategijos, pasitarkite su finansų patarėju.

5. Atskirkite sąskaitas. Investicinę sąskaitą naudokite tik investicijoms.