„Azov“ suvaidino svarbų vaidmenį ginant Mariupolį. Ši brigada yra vienas efektyviausių ir populiariausių Ukrainos kovinių dalinių, tačiau jos reputacijai kenkia įkūrimo istorija – „Azov“ buvo įsteigta kaip savanorių batalionas, į kurį buvo priimami kraštutinių dešiniųjų pažiūrų kovotojai.

Taip pat „Azov“ kariai kritikuojami dėl kai kurių taktinių sprendimų.

JAV buvo uždraudusi brigadai naudoti amerikiečių gamybos ginklus, nes keletas „Azov“ įkūrėjų vadovaujasi neonacistine ideologija.

Dabartiniai „Azov“ nariai atmeta kaltinimus ekstremizmu ir neigia bet kokius ryšius su kraštutinės dešinės judėjimais. Beje, brigada buvo prijungta prie Ukrainos nacionalinės gvardijos ir tapo 12-ąja specialiųjų operacijų pajėgų brigada.

JAV teisės aktai draudžia tiekti įrangą ir mokyti užsienio šalių karinius dalinius ar asmenis, įtariamus šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais. Birželio 12 d. JAV valstybės departamentas išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad „nerado“ tokių pažeidimų įrodymų.

„Azov“ karininkas, saugumo sumetimais nenurodęs savo vardo ir pavardės, tik pravardę, sakė, kad amerikiečių sprendimas padės brigadai kovoti veiksmingiau ir sumažins nuostolius.

Prieš Valstybės departamentui priimant sprendimą, „Azov“ negalėjo siųsti kovotojų į Vakarų šalių rengiamas karines pratybas arba naudoti už Amerikos lėšas nupirktų ginklų. Draudimo panaikinimas greičiausiai sustiprins brigados kovinius pajėgumus tebesitęsiant sunkiam karui su Rusija.

Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms nuolatos trūksta amunicijos ir žmonių.