Jau visai greit sukaktis, kuri svarbi visai Lietuvai ir pasauliui. Ateinančiais metais sueis dešimtmetis, kai didžiausias ir geriausias šalies portalas „Delfi“ publikuoja žymiausio šalies maisto apžvalgininko (manęs) apžvalgas, pakeitusias šalies gastronominius lūkesčius ir nuostatas labiau, negu ti...
restoranai
254 straipsnių
Restoranas (pranc. restaurer 'atstatyti, sustiprinti', angl. restaurant) – aukštos klasės maitinimo paskirties įstaiga,[1] dirbanti pagal aukštus kokybės ir kultūros standartus bei orientuota į žmonių socializacijos poreikius. Dažnai veikia kaip tam tikros šalies virtuvės, laikotarpio, maisto rūšies ar gėrimo kultūros saugotoja, puoselėtoja ir skleidėja.
Pagrindinis dėmesys skiriamas virėjų meistriškumui, aplinkai, aptarnavimo kultūrai, etiketui bei patiekalų kokybei ir pateikimui. Naudojami kokybiški ir kiek įmanoma švieži produktai, laikomasi kultūrai būdingo pateikimo bei aptarnavimo, gali būti atkuriama ir visa autentiška aplinka.
Virtuvės šefas Airis sulaukė ypatingo įvertinimo – restoranas apdovanotas „Michelin“ žvaigždute: maniau, širdis iššoks iš krūtinės
Naująja virtuvės žvaigžde vadinamas Kupčinskas apie iššūkių troškimą: plytas kraudamas ramiau gyvensi, bet aš nenoriu būti vidutinybe
Užkalnis džiaugiasi radęs dėmesio vertą restoraną: pagaliau kažkas į Lietuvą atnešė tikrąją Kiniją
Dukart geriausiu virtuvės šefu pripažintas Misius apie audrą restoranų rinkoje: vienoks ar kitoks rinkos apsivalymas visada yra gerai
Nepaisant koronaviruso iššūkių, prancūzo restoranas išsaugojo „Michelin“ žvaigždutę
Pajūryje aptiko tikrą perlą: kainos juokingos, o patiekalai – lyg iš pasakų knygos
Vilniuje atidarytas uzbekiškas restoranas kviečia atrasti Samarkando stiliaus maistą
Restoraną ant ratų „Kumeliuko sapnas“ įkūręs Emilis: jau pirmą dieną pardaviau apie 80 picų
Vilniuje atidarytas greito maisto restoranas – čia galima paragauti korėjietiškų patiekalų
Urtė Mikelevičiūtė: tikiuosi, vieną dieną šis miesto pakraštyje esantis restoranas atsidurs tarp „Michelin“ rekomenduojamų
Nauji „Michelin“ restoranai Latvijoje: ko juose galima paragauti ir už kokią kainą?
Restoranas Latvijoje pirmą kartą įvertintas „Michelin“ žvaigždute: pasižiūrėkite, kaip atrodo patiekalai
Brangiausi pasaulio restoranai: už vakarienę vienam asmeniui tenka pakloti nuo 300 iki 1500 eurų – ištaigingiausią rasite Ispanijoje
Virtuvės šefas Praspaliauskas: tiesą sakant, buvo laikas, kai tikrai norėjau išvažiuoti iš Lietuvos – jau ir darbo pasiūlymą Danijoje turėjau
Restoranų apžvalgininkė Labanore aptiko lietuviškos virtuvės perlą, kur negėda ir svečius nusivežti – nereikės siūlyti šaltibarščių, cepelinų ar keptos duonos iš pakelės
Naujas grilio patiekalų restoranas Palangoje siūlo atrasti skirtingų pasaulio virtuvių skonius
Vilniuje duris atvėrė korėjietiško stiliaus maisto restoranas – lankytojai važiuoja net iš kitų mikrorajonų
Ilgaamžes tradicijas turinti Kūčių vakarienė, kai patekėjus Vakarinei žvaigždei susėdama prie močiučių ir mamų ruošto šventinio stalo su dvylika patiekalų, keičiasi.
Gurmanai ir aktyvūs restoranų lankytojai jau galėjo pastebėti, kad už vakarienę „Michelin“ žvaigžde įvertintame restorane „Demoloftas“ teks mokėti daugiau. Virtuvės šefas Tadas Eidukevičius komentavo, kad tai lėmė atlyginimų augimas, didesnis darbuotojų poreikis bei brangstantys ingredientai, ypač p...
Trejus metus maitinimo rinkoje išbuvęs „Halės mėsainis“ nutraukė veiklą. Jo vadovas Liudas Pranskevičius „Delfi“ komentavo, kad šio sektoriaus nesklandumai prasidėjo dar per pandemiją, o situaciją dar labiau apsunkino šįmet padidėjęs pridėtinės vertės mokesčio tarifas (PVM). Jis pastebėjo, kad jam d...
Fausta Marija Leščiauskaitė žinoma ne tik dėl gebėjimo taiklias mintis perteikti įtaigiais žodžiais, bet ir savo meilės maistui. Tiesa, tekstų autorė jau ilgą laiką daugelyje restoranų pasigenda elementarios pagarbos klientui, kuomet už mokamą paslaugą tikimasi ir atitinkamo rezultato. Situacijai ne...
Dėl PVM lengvatos restoranams galimų valdančiųjų nuomonės išsiskyrė: Žemaitaitis turi kitą poziciją (7)
Restoranų atstovams protestuojant ir prašant lengvatinio 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo, į naująjį Seimą išrinktos partijos šiuo klausimu nesutaria. Socialdemokratams teigiant, kad lengvatos galėtų prireikti, „demokratai“ abejoja, ar tai šiandien padaryti įmanoma, o Remigijus Žemait...
Kavinėms, nerimaujant dėl mokesčių senamiestyje, politikas atkerta: nebūtina visiems iš Pilaitės važiuoti į centrą (9)
Neseniai dėl mokesčių protestavę restoranai sulaukė kitos nemalonios žinios. Pasiruošimą šventiniam laikotarpiui apkartino miesto planai branginti automobilių parkavimą senamiestyje iki 4 eurų. Sostinės atstovai sako, kad kavos išgerti galima ir arčiau savo namų, užuot važiavus į miesto centrą, pran...
Restoranų sektoriaus bėdos menkai terūpi Kretingoje savo verslą turinčiai Daivai. Skirtingų šalių skanėstus moteris gamina pati, o ir lankytojus aptarnauja be pagalbininkų, tad kitiems rūpesčiams laiko nelieka. Prieš 16 metų iš Londono grįžusi kretingiškė juokauja, kad nuosavą kavinę atsidarė neprit...
Trijų Baltijos valstybių viešbučių ir restoranų atstovai savo šalyse ketvirtadienį renkasi į bendrą protesto akciją, kuria skatins politikus sugrąžinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo paslaugoms.
2016-aisiais sostinės gastronominė kultūra maisto alternatyvų veganams ir vegetarams siūlė gana ribotai. Todėl tuomet savo veiklą pradėjęs restoranas „Holigans“ buvo didelė naujovė, sužavėjusi visus, ieškančius kitokio – sveiko, įvairaus ir ekologiškai pagaminto – maisto. Tačiau šiandien šią vietą r...
Baltijos šalių maitinimo ir restoranų sektoriaus įmonės, tarp jų ir Lietuvos sektoriaus atstovai, planuoja kitą ketvirtadienį rengti protestą dėl, jų teigimu, per didelio pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Kaip teigė Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė (LVRA) Evalda Šiškauskienė, Vilniuje p...
Technologijų bendrovė „Wolt“ trečiadienį pranešė apie „Wolt Capital“ paslaugos startą Lietuvoje. Kaip teigiama, tai yra papildomo finansavimo įrankis restoranams ir prekybininkams.
Praėjusią savaitę paskelbta, kad Kauno senamiestyje duris uždaro ir dar vienas baras. Gana žinomas baras čia veikė ne vienerius metus. Verslininkas sako, kad tokio laiko kaip dabar dar nėra buvę. O Kauno miesto savivaldybė, matydama problemų virtinę, jau žada lengvatas, skelbia LNK.
Kiekvienais metais socialinėje medijoje sklando tie patys juokeliai, neva Palangos verslininkai vėl skundžiasi dėl blogo sezono. Kalbama, kad apgyvendinimo ir maitinimo kainos vėl didžiulės, o Palangos verslininkams vis tiek blogai. Bet įsiklausę išgirstame, kad pelningai veikti keturis mėnesius, o ...
Vienoje gražiausių Vilniaus senamiesčio vietų, Stiklių kvartale, žmonės dažnai stabteli nusifotografuoti prie medinės meškiuko skulptūros. Tačiau tik nedaugelis žino, jog ši skulptūra restorano „Lokys“ svečius pasitinka jau daugiau nei pusę amžiaus. Šiame restorane dirba antra tos pačios šeimos kart...
Kauno gyventojai jau porą mėnesių pratinasi prie naujos tvarkos – kertant kai kurias senamiesčio gatves, tenka pakloti du eurus. Prie šios naujovės sunkiai prisitaiko verslas – aiškėja, jog per kelis mėnesius užsakymų skaičius krito drastiškai, o dalis miestiečių maisto užsisakyti iš senamiesčio mai...
Nors pastarieji keli metai nebuvo lengvi maitinimo sektoriui, ypač sudėtinga padėtis klostosi Kauno senamiestyje – restoranai ir barai užsidarinėja vienas po kito. Lapkritį duris užvers ir aštuonerius metus senamiestyje veikęs restoranas „Jurgis ir Drakonas“. Restorano savininkė portalui „Kas vyksta...
Lietuvoje maitinimo sektorius patiria didžiausią krizę per pastaruosius dešimtmečius. Neseniai savo veiklą nutraukė garsus, į „Michelin“ gidą įtrauktas restoranas „Gastronomika“. Užsidarant restoranams, sektorius siunčia aiškų signalą – maitinimo įstaigas apkrovus mokesčiais nuo šių metų pradžios, t...
Studijavo muzikos konservatorijoje, bet pasirinko virėjo profesiją. Būna, kad visko nespėja, bet tame, sako, ir slypi įdomumas. Nors „Michelin“ įvertinimai verčia pasitempti, vis tiek dirba vadovaudamasis savo patirtimi ir supratimu, kokia turi būti virtuvė, koks turi būti maistas. O jis šefo Adomo ...
Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė teigia, kad Lietuvos turizmo sektorius atsigauna pernelyg lėtai, lyginant su Europos Sąjungos (ES) šalimis. Pasak jos, atsigavimui yra būtinas profesionalus turizmo politikos formavimas bei aiški ir palanki mokestinė aplinka.