Artėjant Velykoms daugelis šeimų planuoja, kuo gardžiuosis prie šventinio stalo. Parduotuvių lentynose – gausybė produktų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo panašūs, tačiau jų kokybė, sudėtis ir net poveikis sveikatai bei aplinkai gali reikšmingai skirtis. Pasak mokslininkų, renkantis maistą svarbu at...
vištiena
717 straipsnių

Vištiena – mėsa, gaunama papjovus gaidį arba vištą. Tai populiariausia paukštienos rūšis. Valgoma krūtinėlė, sparneliai ir kulšelės. Valgoma virta, kepta, rūkyta, vytinta, šutinta. Vištieną galima ilgam laikui užšaldyti, greitai paruošiama.
Nuostabus patiekalas vos iš 2 vištienos krūtinėlių – užtruksite 15 minučių
Vištiena – viena dažniausiai pasirenkamų mėsos rūšių. Mūsų parduotuvėse galima rasti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse pagamintos vištienos. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo skiriasi lietuviška ir importuota vištiena? Nors iš pirmo žvilgsnio jos gali atrodyti panašiai, iš tiesų skirtumų slypi ne...
Maisto industrija sudaro net apie trečdalį visų pasaulinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, o didžiausią poveikį daro būtent gyvulinės kilmės produktai. Jungtinių Tautų duomenimis, raudona mėsa generuoja iki penkių kartų daugiau emisijų nei vištiena, o kai kurios jos rūšys – net dešimterio...
Kuo daugiau informacijos yra nurodyta ant produkto, tuo pirkėjui lengviau apsispręsti, kurį gaminį pirkti. „Pavyzdžiui, nacionalinės kokybės ženklinimas nurodo, jog produktas yra lietuviškas, sertifikuotas ir aukštesnių kokybinių rodiklių. Tai išties svarbi informacija pirkėjui“, – teigia VšĮ „Ekoag...
Ar tikrai žinote, ką valgote? Paukštiena – neabejotinai vienas populiariausių produktų pasaulyje: ją mėgsta sportininkai, sveikos mitybos gerbėjai ir visi, kurie vertina gardžius, lengvai paruošiamus patiekalus. Tačiau net ir labai pamėgta, ši mėsa vis dar apipinta mitais.
Tūkstančius viščiukų kasmet užauginantis Sigitas: netgi savo namuose oro taip neskaičiuojame, kaip skaičiuojame fermose (1)
Savo didžiulėse fermose mėsinius viščiukus auginantis ūkininkas Sigitas Petkevičius apie juos galėtų knygą parašyti. Paklaustas, kaip suskaičiuoja visus 30 tūkst. savo augintinių, ūkininkas juokauja – skaičiuoju visas kojas, paskui dalinu iš dviejų, o tuomet rimtai priduria, kad paukščių auginimo pr...
Kaina – nebe svarbiausia: dabar pirkėjams svarbiau paukštienos kokybė, kurią garantuoja specialus ženklinimas (2)
Vis daugiau šalies gyventojų renkasi baltą mėsą vietoje raudonos, tad ne veltui visi parduotuvėje sutikti pirkėjai teigė valgantys paukštieną, kuri yra ekonomiškesnė ir palankesnė sveikatai. Pasidomėjome, į ką jie labiausiai atsižvelgia, pirkdami paukštieną parduotuvėse ir ar yra susipažinę su jos ž...
Puiki kokybė už gerą kainą – bene priimtiniausias derinys pirkėjui, tačiau ne visi žino ir susimąsto, kas slepiasi už kokybę garantuojančių vidinių procesų. „Mums tai yra nuolatinis darbas, lydimas didžiulės atsakomybės“, – sako „Vilniaus paukštyno“ Kokybės kontrolės departamento vadovė Skirmantė So...
Atsparumą antimikrobinėms medžiagoms Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardija kaip vieną didžiausių šių laikų grėsmių visuomenės sveikatai ir vystymuisi. Per pastaruosius dešimtmečius pernelyg dažnas ir gausus antibiotikų vartojimas tiek medicinoje, tiek gyvulininkystėje paskatino atsparių bak...
Sutinka pagal rūbą, išlydi pagal protą – dažnai girdimas posakis. Paukštienai jį galėtume pritaikyti ir taip – sutinka pagal pakuotę, pamėgsta pagal kokybę. „Pakuotė – ne tik būdas išlaikyti šviežią vištieną, bet ir informatyvi dėžutė, padedanti išsirinkti kokybišką produktą. Tereikia atidumo ir geb...
Didėjant vartotojų sąmoningumui apie maisto kokybę, aplinkosaugą ir gyvūnų gerovę, paukštienos augintojai nuolatos ieško būdų, kaip užtikrinti aukštos vertės, tvariai užaugintą produkciją bei pabrėžti jos išskirtinumą. Viena iš priemonių tai padaryti – nacionalinę maisto kokybės sistema (NKP – nacio...
Siekiant mažinti aplinkos taršą ir užtikrinti vartotojams šviežesnį maistą, Europos Sąjunga vis aktyviau skatina trumpąsias maisto tiekimo grandines. Šios grandinės dažnai remiasi „Nuo lauko iki stalo“ principu, kuris užtikrina atsakingą kokybės kontrolę, produktų saugumą ir tvarumą visuose gamybos ...
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad vieno Lietuvos prekybos tinklų prekiautoje vištienoje buvo aptikta patogeninių organizmų. Teigiama, kad rasta salmonella spp bakterijų.
Jei ir jums kiek pabodo įprastas vištienos kepsnys, norėtumėte jį patiekti kitaip, bet ir išlaidauti nesate linkę, pasinaudokite maisto tinklaraščio „Ragautoja“ išbandytu ir itin pasisekusiu receptu – paruoškite vištienos suktinukus.
„Čia turbūt pats skaniausias mūsų su vyru patiekalas – gaminu bent kartą per mėnesį“, – apie bulves vištienos odelėje sako tinklaraščio „Vijolės išbandyti receptai“ autorė Vijolė Gerlikienė ir dalijasi kitokių vėdarų receptu.
Prekybos tinklui „Maxima“ teko atšaukti dalį lenkiškos vištienos produkcijos, nes joje aptikta salmoneliozę sukeliančių bakterijų, „Delfi“ patvirtino Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Šios maisto prekės galiojimo terminas baigėsi prieš du mėnesius.
Žinomi prekės ženklai stiprina pozicijas: kodėl jie vis dar laimi prieš privačius prekių ženklus? (1)
Nors pasaulinės tendencijos rodo augantį privačių prekės ženklų populiarumą, vartotojų pasitikėjimas gerai žinomais prekių ženklais išlieka tvirtas. Naujausias tyrimų agentūros „RAIT Custom Research Baltics“ atliktas tyrimas atskleidė, kad mėsos kategorijos lyderiai ne tik išlaikė, bet ir ženkliai p...
„Šeimų virtuvėje“ šeimininkauja žinoma dainininkė Vaida Genytė. Drauge su laidos vedėja Egle Kernagyte-Dambrauske nesudėtingai, greitai ir labai skaniai paruoš egzotišką patiekalą – vištieną su bulvėmis, morkomis ir obuoliais.
Kaišiadoryse gyvenantis ūkininkas papasakojo, kaip tenka auginti vištas, norint užtikrinti aukščiausią kokybę (1)
Sigitas Petkevičius, patyręs paukštininkystės sektoriaus verslininkas, jau daugiau nei 30 metų puoselėja savo ūkį Kaišiadorių rajone. Kasmet čia užauginama šimtai tūkstančių mėsinių viščiukų.
Vištiena – vienas populiariausių pasirinkimų lietuvių racione. Tai ne tik sveika ir kasdienę mitybą praturtinanti, bet ir daugybę galimybių kulinariniams eksperimentams suteikianti mėsa. „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas Raimondas Čironis dalijasi vertingais patarimais, kaip pa...