„Mano vaikai šį tortą įtraukė į mamos kepamų tortų TOP 5, tai nusprendžiau, kad geresnės progos nei Tėvo diena pasidalinti šiuo receptu tikrai nebus.
Šis nesunkiai pagaminamas ir burnoje tirpstantis tortas yra tikra šokoladinio torto su braškėmis klasika. O kas man labiausiai patinka – jame nėra nė gramo miltų. Tad kol dar braškių sezonas, siūlau būtinai jį pasigaminti“, – sako Živilė Stumbrienė.
Tortas „Retro“
Reikės:
4 vnt. kiaušinių
300 g cukraus
250 g migdolų miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
100 g juodojo šokolado
150 g sviesto
Kremui:
1 kg grietinės (galima naudoti ir graikišką jogurtą, bet su grietine atsiskleidžia tikrasis torto skonis)
200 g cukraus
40 g želatinos
1 šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių.
0.5 kg braškių
Papuošimui:
Tirpinto šokolado
Maltų migdolo riešutų
Uogų ar vaisių
Gaminimas:
Kiaušinio baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išmaišykite su cukrumi. Sviestą išlydykite kartu su susmulkintu šokoladu. Kiek pravėsusius supilkite į kiaušinių masę. Gerai išmaišykite ir supilkite migdolų miltus, prieš tai sumaišytus su kepimo milteliais. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir per keletą kartų įmaišykite į masę.
Viską gerai išmaišykite ir supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Geriausiai naudoti atsegamą formą. Reikia iškepti 4 biskvito blynus, tad galite kepti vieną biskvitą ir jį jau iškeptą perpjauti į 4 dalis, arba kepti 4 atskirus biskvitus. Aš kepu 2 biskvitus 20 cm pločio formoje ir juos dalinu pusiau.
Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje, priklausomai nuo biskvito storio 20–40 minučių. Manieji iškepa per maždaug 30 min. Ar biskvitas jau iškepė, galite patikrinti mediniu iešmeliu. Jei iešmelis švarus – biskvitas iškepęs. Prieš sutepant biskvitus būtina atvėsinti.
Paruoškite kremą. Grietinę gerai išmaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis. Išbrinkintą želatiną ištirpinkite garų vonelėje ir pravėsusią supilkite į grietinės masę. Viską išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą 20–30 min.
Teliko sutepti tortą. Aš tai darau uždaroje formoje, nes ne visada grietinė linkusi greitai stingti. Man gražu, kai vienas, vidurinis, pertepimo sluoksnis būna storesnis – jį pagardinu braškėmis ar marmeladiniais saldainiais, tada tortas būna su intriga, o atpjautas gabalėlis – gražesnis.
Suteptą tortą palikite šaldytuve per naktį, kad susistovėtų. Išėmę iš formos papuoškite tirpintu šokoladu, smulkintais migdolų riešutais bei vaisiais ir uogomis.
Skanaus!