Patricija yra veganė, kuri sutiko pasidalinti savo kelione į augalinę mitybą: „Apie ją sužinojau iš savo sesers, kai man buvo 15–16 metų. Besidomėdama sužinojau, kad atsisakę gyvulinės kilmės produktų, daugelis žmonių jaučiasi lengvesni, energingesni ir žvalesni. Aš jau iki tol domėjausi sveika mityba, tad man pasidarė smalsu ir nutariau mėnesį išmėginti augalinę mitybą per save pačios patirtį.“

Pirmasis žingsnis buvo palaipsniui atsisakyti gyvūninės kilmės produktų. „Per pirmas dvi savaites atsisakiau visko, išskyrus kiaušinių, o dar per kitas dvi ir kiaušinius valgyti nustojau. Ir išties, praėjus mėnesiui, mano savijauta buvo tokia, kaip dauguma ir pasakojo, – jaučiau turinti daugiau energijos, buvau žvalesnė, lengvesnė, net ir nuotaika, atrodo, buvo pozityvesnė. Po tokių atradimų nutariau ir toliau laikytis augalinės mitybos. Ir štai – tai jau tęsiasi maždaug 9 metus.“

Veganiški patiekalai

Patricijai perėjimas prie augalinės mitybos buvo lengvesnis, nei ji tikėjosi.

„Man pačiai buvo keista, kaip lengvai pavyko visko atsisakyti. Lengviausia buvo atsisakyti mėsos, į kurią po mėnesio eksperimento net negalėjau žiūrėti. Nesupratau, kaip galėjau ją valgyti. Visai kitomis akimis ją pradėjau matyti. Kažkaip pamačiau, kad man kaip žmogui ji nėra skirta valgyti“, – pasakoja.

Nors iš pradžių itin trūko varškės sūrelių, Patricija rado veganiškų alternatyvų: „Iš pradžių labiausiai ilgėjausi sūrelių. Bet kai atsirado veganiškų opcijų, tai nebebuvo svarbu.“

Veganiški patiekalai

Taip pat ji pastebėjo, kad kai kurie anksčiau valgyti maisto produktai jai sukeldavo diskomfortą: „Supratau, kad mane pykina nuo kiaušinio trynio. Ir tada, kai juos valgydavau, mane dažnai supykindavo nuo trynio. Ne iškart tai supratau. dabar šio nemalonaus jausmo nebėra.“

Per devynerius metus Patricija daug išmoko apie maisto gaminimą.

„Iš pradžių gamindavausi itin paprastą maistą, nes kitaip nemokėjau – tiesiog išsivirdavau ryžių, pasikepdavau brokolį ar išsivirdavau pupelių. Nebuvo labai skanu, bet su laiku ir kitų žmonų pagalba ėmiau įgusti ruošti įmantresnį ir skanesnį maistą.“

Šiuo metu Patricija jau moka paruošti daugybę skanių patiekalų.

Veganiški patiekalai

„Moku išvirti skanų veganišką rameną, paruošti įvairiausius indiškus troškinius, itališkus patiekalus ir dar aibę kitokių gardžių patiekalų. Dar pridursiu, kad nemažai ko išmokau dirbdama veganišką maistą siūlančiose kavinėse. Nors dabar nebedirbu jokioje kavinėje, su drauge Greta vykstame į stovyklas gaminti 100 procentų augalinio maisto ir tai mane labai džiugina!“ – pasakoja Patricija.

Ji dalijasi savo vienu iš mėgstamiausių ir lengvai paruošiamų veganiškų receptų – makaronų su burokėlių pesto.

Makaronai su burokėlių pesto

Veganiški patiekalai

Reikės:

2-3 česnako skiltelės

Saujelė anakardžių

Vienas didelis virtas burokas

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

Druskos pagal savo skonį

Citrinos įspausti pagal savo skonį

Vandens pagal mėgstamą konsistenciją

Porą šaukštų maistinių mielių

Mėgstami makaronai

Gaminimas:

  • Išvirti makaronus.

  • Į trintucą sudėti išvirtą buroką, česnaką, anakardžius, maistines mieles, druską, citriną, aliejų ir vandens į virtuvinį kombainą ir viską gerai sutrinti.

  • Gautą masę (pesto) sumaišyti su išvirtais makaronais.

  • Galima valgyti taip arba galima ant viršaus užsidėti rukolos, žaliųjų žirnelių ar pakeptų brokolių. Žalia spalva puikiai kontrastuoja su rožine. Taip pat, siūlau ant viršaus užsibarstyti kanapių sėklų arba moliūgų sėklų.

Skanaus!