Be to, sakiau ir sakysiu: problema yra ne maisto kainos, problema yra per mažos pajamos. Reikėjo neklausyti tėvų, kai jie jums aiškino, kad reikia rinktis „perspektyvią profesiją“, mokytis švedų kalbos, kad galėtumėt dirbti sekretore užsienio kapitalo įmonėje, kur buvo ir prestižas ir net trijų dienų stažuotė Stokholme (galimai).

Grįžkime prie burgerių. Istorija buvo tokia, kad net specialiai nesiruošiau valgyti, tik atvykau į prekybos centrą pagal draugų rekomendaciją, mat buvo numatyta kelionė į sodybą prie Šventosios (prie upės, ne tos pajūrio gyvenvietės, kurioje yra „Paršelio rojus“), ir tame prekybos centre yra „Mėsos brolių“ parduotuvė, kurioje užsipirkau šašlykų ir dešrelių tiek, lyg važiuočiau į gamtą paskutinį kartą gyvenime, ir lyg būtų dešimt žmonių, o ne dviese su vienu šuniuku, kuris irgi valgo mėsą (tik reikia žiūrėti, kad nebūtų svogūnų, česnakų ir per daug druskos).

Ir tada supratau, kad tuo pačiu pavalgysiu pietus, nes kodėl gi ne. Burgeris (kaip ir koldūnai) dar niekam gyvenime nepakenkė.

Iš meniu matote, kad čia ne šiaip burgeriai, o tokie mandri, hipsteriniai, kuriuos jie vadina slaideriais, nors šiaip jau tai tradiciškai slaideriais vadino mažus „vieno kąsnio“ (jeigu kasnis didelis) burgeriukus, o kartais bet ką, kas su slaiderio bandele – čia briošinės savo kepimo bandelės, o patys burgeriai tikrai ne vieno kąsnio, nebent juos valgytų begemotas.

Aš nesiginčysiu dėl pavadinimo, nes tai taip pat beprasmiška, kaip balbatuoti apie tai, kad „McDonald’s ne restoranas, greičiau užkandinė“, ką jau trisdešimt metų šneka sovietizuotos Lietuvos likučiai su Brazausko genais kraujyje ir jų palikuonys.

Kaip matote iš meniu nuotraukų, jie turi ir smash stiliaus burgerių paplotėlių (čia kai mėsa yra maksimaliai suplojama kepant, ir gaunamas kitoks skonis – apie tokius esu rašęs ir svaičiojęs čia: „Užkalnis: lietuviai išmoko kepti mėsą taip, kaip man patinka“. Mėsos broliuose net galima užsidėti papildomą paplotį (2,50 EUR – o atsimenate, kaip už tiek galima buvo gauti visą mėsainį, arba visus dienos pietus?) – žinoma, aš visada tariu „taip“ priedui, kuris padidina maistingumą.

Mano burgeris buvo BLT, ir tai visai ne tas žodis, kurio sutrumpinimo „Regitra“ neleidžia automobilių vardiniuose numeriuose (beje, labai rekomenduoju, nes pasirenki ir tada visi žino, kad tai gyvenime sekasi ir kad tau 2500 eurų už prestižą nėrą problema, nes visada reikia klausytis širdies ir laimė mėgsta ne tylą, o garsų kalbėjimą miestui ir pasauliui).

„Ką jūs, varguoliai?“ Užkalnis valgė dienos pietūs už 100 litų

BLT yra angliškas sutrumpinimas: bacon, lettuce, tomato – šoninė, salota, tomatas. Atsimenate, kai „tomatai“ Lietuvoje buvo normalus žodis, o paskui kažkaip jo pradėjo vengti, ir dabar beveik visada sako „pomidorai“ (panašiai yra visokių keistuolių, kurie nebesako „Gruzija“, o sako „Sakartvelas“, nors ta šalis Kaukaze yra pati tikriausia Gruzija). Man patinka žodis „tomatai“, kaip ir kiti senamadiški žodžiai: „šoferis“, „oficiantas“, „fotonuotrauka“ ir „automašina“.

Be to, tomatai yra gražios kilmės žodis, jo šaknys – Amerikos indėnų kalboje, nes tai būtent amerikietiškas skanėstas, kurį Europos kaimiečius vargais negalais išmokė valgyti. Tegyvuoja tomatai, tomatų sultys ir kvapnios tomatų šakelės.

„Ką jūs, varguoliai?“ Užkalnis valgė dienos pietūs už 100 litų

Tai štai, BLT burgeris su papildomu paplotėliu ir tomatų salotų garnyru (dar vienas žodis, nuo kurio mus bando atpratinti kai kurie specialistai, bet jiems nepavyks) kainavo 17,50 EUR, ir dar pasiėmiau papildomai kukurūzo burbuolių su aštriu habanerų ir laimų padažu ir fetos sūriu, ir burbolės čia pjaustytos išmaniai, išilgai, kad būtų smagiau valgyti (4,50 EUR), ir visi mano dienos pietūs, su gėrimais, man kainavo 29 EUR, ir dar gavau pypsiuką, kuris mane informavo, kai maistas buvo pagamintas, galėjau kaip oficiantas pats sau atsinešti, o paskui nusinešti indus, ir tai yra greičiausias būdas.

Aš turiu girti burgerį, kuris buvo sultingas ir kvėpavo skoniu, ir nors valgyti tokį be įrankių nelinkiu niekam (išskyrus jau minėtą begemotą), aš esu aristokratas ir moku naudotis įrankiais nuo vaikystės. Atkreipkite dėmesį į paprastas tomatų ir svogūnų salotas – tokia miela vasaros klasika. Man nieko daugiau nereikia, tik tokių salotų, arba dar agurkų su grietine ir su petruškom arba krapais. Matyt, kažkokia manyje pabudo meilė klasikai. Darausi geresnis savo gyvenime.

„Ką jūs, varguoliai?“ Užkalnis valgė dienos pietūs už 100 litų

Nuostabūs pietūs už šimtą litų su viršum (tiksliau, 100,05 Lt). Išėjau sotus, laimingas ir gal net eisenoje atsirado smagiems žmonėms būdingas spyruokliavimas. Keturios žąsys iš penkių.

Mėsos broliai, Saltoniškių g. 9 (prekybos centras „Panorama“), Vilnius. Tel. +370 699 17995. Tinklalapis: www.mesosbroliai.lt

Nuo pirmadienio iki šeštadienio: nuo 09:00 iki 20:00, sekmadieniais nuo 09:00 iki 17:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)