Trenerių Inos Paipelienės ir Pauliaus Povilionio auklėtinis galingai finišavo ir su 1:45,91 min. rezultatu triumfavo trečiajame iš keturių plaukime, aplenkęs net dabartinį olimpinį vicečempioną britą Duncaną Scottą.

Apskritai Dano rezultatas buvo antras. Jį iš 28-ių dalyvavusių sportininkų šiek tiek pralenkė tik favoritas rumunas Davidas Popovici (1:45,65 min.).

Trečias buvo belgas Lucasas Henveauxas (1:46,04 min.), ketvirtas – Sunwoo Hwangas iš Pietų Korėjos (1:46,13 min.).

Du pusfinalio plaukimai, kuriuose varžysis 16 geriausiųjų, suplanuoti sekmadienio vakarą 21 val. 46 min.

Šioje distancijoje Tokijo olimpiadoje panevėžietis pateko į finalą, bet finišavo tik aštuntas.

Tiesa, Danas šiame nuotolyje šiemet Dohoje, Katare, tapo pasaulio vicečempionu.

D. Rapšys Nantero „Paris La Defense“ universalioje arenoje įrengtame laikiname baseine, kurio tribūnose telpa 15 tūkstančių žiūrovų, lenktyniauja antrą dieną iš eilės.

Šeštadienį jis neįveikė 400 m laisvuoju stiliumi kvalifikacijos, kur liko dešimtas – nuo finalo jį skyrė 0,52 sek.

Trečioji 29-erių metų atleto rungtis – 100 m laisvuoju stiliumi – prasidės antradienį.

Sekmadienį į olimpinį baseiną šoko dar dvi lietuvės – Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova, kurios abi prasibrovė į moterų 100 m plaukimo krūtine pusfinalį.

Puikiai startavusi, bet antroje pusėje tempą kiek prilėtinusi R. Meilutytė savo, ketvirtajame, plaukime finišavo trečia (1:06.34 min.).

K. Teterevkova penktajame plauke buvo šešta (1:06,76 min.) ir taip pat plauks pusfinalyje.

Nepavejama buvo PAR atstovė Tatjana Smith (1:05,00 min.).

Už jos išsirikiavo kinė Qianting Tang (1:05,63 min.), airė Mona McSharry (1:05,74 min.), japonė Satomi Suzuki (1:06,04 min.) ir amerikietė Lilly King (1:06,10 min.).

Rūta bendroje kvalifikacijos įskaitoje užėmė 10-ąją, o Kotryna – 15-ą vietą.

Atrankoje iš viso savo greitį ir techniką demonstravo 37 plaukikės.

Likę Lietuvos plaukikų sekmadienio startai:

21.46 val. Danas Rapšys (200 m laisvuoju stiliumi, pusfinalis)

22.10 val. Rūta Meilutytė, Kotryna Teterevkova (100 m krūtine, pusfinalis)

Praleidusi Tokijo žaidynes, į olimpinius vandenis grįžo jauniausia visų laikų Lietuvos olimpinė čempionė R. Meilutytė, auksą 100 m krūtine distancijoje iškovojusi dar 2012 m. Londone, būdama vos 15 metų.

Tai – jau trečiosios jos karjeroje olimpinės žaidynės: 2016 m. Rio de Žaneire kaunietė šioje distancijoje buvo septinta. Tačiau vėliau R. Meilutytė karjeroje padarė ilgą pertrauką, po kurios sėkmingai grįžo į tarptautines varžybas ir jose skina titulus.

Praėjusiais metais ji tapo 100 m krūtine rungties pasaulio čempione, o šiemet iškovojo auksą neolimpinėje 50 m distancijoje. Tačiau, anot sportininkės, didžiausias jos pasiekimas šiame gyvenimo etape – vidinė ramybė.

„Mano didžiausias pasiekimas yra jaustis ramiai ir be titulų bei pergalių. Tai yra susikaupimo reikalaujantis darbas. Savo koncentraciją ir dėmesį ugdau labai įvairiais būdais – nuo meditacijų ir terapijos iki emocijų paleidimo. Tam skiriu daug dėmesio“, – prisipažino plaukikė, vadinama viena Paryžiaus žaidynių favoričių.

Antrose karjeroje olimpinėse žaidynėse startavusi K. Teterevkova, prieš trejus metus 100 m krūtine rungtyje finišavusi keturiolikta. Paryžiuje jos dar laukia 200 m distancija.