Anot mitybos specialistų, kopūstas – ne tik itin universali ir pigi daržovė, bet ir ypač naudinga sveikatai. Šaltuoju metų laikotarpiu didėjant sergamumui peršalimo ligomis, patiekalai iš šviežių baltagūžių kopūstų padeda sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo dalies užkrečiamųjų ligų.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad kopūstai priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai, kuriai priskiriamos daržovės yra vienos turtingiausių žmogui naudingomis medžiagomis.
„Kopūstai turi daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, magniu bei kitomis vertingomis medžiagomis. Kopūstai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų“, – sako dr. E. Gavelienė.
Anot gydytojos dietologės, kopūstuose taip pat gausu kraujospūdį reguliuojančio kalio, skeleto sistemą stiprinančio kalcio ir fosforo, odos bei gleivinių būklę gerinančio magnio, geležies, vario ir beta karoteno. Be to, gausus chlorofilo ir didelis vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taip padėdamas kovoti su mažakraujyste. Vitaminas C dar atlieka svarbų vaidmenį imuninės sistemos veikloje, kolageno sintezėje, skatina žaizdų gijimą.
Gydytoja dietologė taip pat pataria kopūstus į savo racioną įtraukti tiems, kurie reguliuoja svorį ir nori išvengti perteklinio kalorijų kiekio. „Kopūstuose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų, tad jie palaiko bendrą sveikatą ir gyvybingumą, nepridėdami perteklinių kalorijų. Kopūstai puikiai tinka reguliuojant svorį ir norint laikytis subalansuotos mitybos“, – sako dr. E. Gavelienė.
Kopūsto naudą vertina ir kulinarijos meistrai, mat jis – neabejotinai viena universaliausių ir plačiausiai panaudojamų daržovių.
Kviečiame išbandyti net 7 patiekalus, kuriais dalijasi prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“.
Soti ir sušildanti kopūstų sriuba su avinžirniais
Reikės:
1 vnt. didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
1 vnt. didelio svogūno;
1 vnt. didelės morkos;
2 vnt. salierų stiebų;
2 vnt. bulvių;
2 v. š. aliejaus;
2 vnt. didesnių česnako skiltelių;
1,7 l daržovių sultinio;
400 g avinžirnių;
grietinės patiekimui;
rozmarino, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Į puodą su įkaitintu aliejumi suberkite susmulkintą svogūną, morką, bulves ir saliero stiebus, apibarstykite pagal skonį druska bei pipirais ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės (apie 15 minučių).
Suberkite susmulkintą kopūstą ir pakepkite dar 5 minutes. Sumaišykite su susmulkintu česnaku ir rozmarinu bei dar šiek tiek pakepinkite.
Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite ir neuždengę virkite apie 20 minučių, tada suberkite avinžirnius ir pavirkite dar 10 minučių.
Galiausiai pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, o patiekus – traškia duona ir grietine pagal skonį.
Receptu dalijasi „Maxima“.
Kopūstų kepsniai
Reikės:
1 vnt. vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
2 šaukštų aliejaus;
2 skilt. smulkinto česnako;
druskos ir pipirų (pagal skonį);
citrinos skiltelės ir grietinės patiekimui.
Gaminimas:
Nuėmę išorinius kopūsto lapus jį supjaustykite 2,5 cm storio riekėmis. Sudėkite jas vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, druską ir smulkiai susmulkintą česnaką (galima naudoti ir česnako miltelius). Pusę gauto mišinio patepkite ant kopūstų kepsnių ir skardą šaukite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę kepti apie 30–40 minučių.
Įpusėjus šiam laikui, atsargiai apverskite kopūstų riekes ir patepkite likusiu mišiniu.
Iškepus kepsniams pagardinkite juos druska ir pipirais pagal skonį. Patiekite su citrinos skiltele ir grietine.
Receptu dalijasi „Maxima“.
Kopūstų pyragas
Reikės:
pusės vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;
1 vnt. vidutinio svogūno;
3 vnt. kiaušinių;
80 g kvietinių miltų;
šaukšto aliejaus kepimui;
druskos, juodųjų pipirų, šviežių petražolių, grietinės (pagal skonį).
Gaminimas:
Smulkiai supjaustykite ir sudėkite kopūstus bei svogūnus į didelį dubenį, pagal skonį pridėkite petražolių, druskos ir pipirų bei išmaišykite. Suplakite ir į dubenį supilkite kiaušinius bei viską sumaišykite į vieną masę. Tą patį pakartokite subėrę miltus.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir į ją sudėkite gautą mišinį. Mentele suformuokite pyrago formą. Keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių, kol apačia gražiai apskrus. Tuomet apverskite pyragą ir dar pakepkite maždaug 7 minutes.
Prieš patiekdami pyragą papuoškite jį petražolėmis, pagardinkite grietine ir skanaukite su visa šeima.
Receptu dalijasi „Maxima“.
Vištienos sumuštiniai su marinuotis kopūstais
Reikės:
1 vnt. mažos šviežio baltagūžio kopūsto galvos;
2 vnt. vidutinių svogūnų;
360 ml vandens;
120 ml ryžių ar baltojo acto;
50 g cukraus;
2 šaukštų druskos;
1 vnt. vidutinės aitriosios paprikos;
šviežių čiobrelių šakelių;
1 litro talpos stiklainio;
1 vištienos krūtinėlės;
kepalo duonos;
60 ml majonezo.
Gaminimas:
Dideliame puode sumaišytą vandenį, actą, cukrų ir druską. Užvirinkite kaitinant ant vidutinės ugnies, sudėkite susmulkintus kopūstus, svogūnus ir aitriąją papriką. Daržovės turi būti visiškai apsemtos.
Puodą nuimkite nuo ugnies, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Gautą mišinį pagardinkite čiobreliais ir supilkite į 1 litro talpos stiklainį. Jį uždenkite ir bent 24 valandoms įdėkite į šaldytuvą. Čia galite pasitelkti fantaziją – įmaišyti apelsino žievelių, aitriųjų paprikų ar net garstyčių.
Paruošę marinuotus kopūstus, juostelėmis susmulkinkite vištienos krūtinėlę ir ją iškepkite keptuvėje. Supjaustykite duoną riekelėmis, užtepkite majonezu, uždėkite vištieną, marinuotus kopūstus ir mėgaukitės.
Receptu dalijasi „Maxima“.
Kimčiai
Reikės:
1 didelio šviežio baltagūžio kopūsto;
70–80 g druskos;
300 g morkų arba ridikų;
1 pundelio svogūnų laiškų;
1 šaukšto pjaustyto imbiero;
6 skiltelių česnako;
2–6 šaukštų korėjietiškų aitriųjų paprikų miltelių (pagal skonį);
2 šaukštų žuvies padažo;
2 a. š. cukraus.
Gaminimas:
Baltagūžį kopūstą perpjaukite į 4 dalis arba stambiai supjaustykite. Kopūstus sumaišykite su druska, užpilkite drungnu vandeniu ir švelniai pamaišykite, kol druska ištirps. Taip kopūstą laikykite 3–5 val.
Tuomet kopūstą ištraukite iš sūrymo ir nuplaukite po tekančiu, šaltu vandeniu.
Ridikus arba morkas supjaustykite smulkiomis lazdelėmis. Svogūnus, česnakus, cukrų ir imbiero šaknį sutrinkite grūstuve arba maisto smulkintuvu iki tirštos konsistencijos.
Paruoštą masę įmasažuokite į daržoves, viską gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų.
Spausdami kimčius, sudėkite juos į švarų stiklainį ir palikite fermentuotis kambario temperatūroje.
Receptu dalijasi „Maxima“.
Citrina pagardinti makaronai su keptais kopūstais ir riešutais
Reikės:
400 g viso grūdo makaronų;
3 šaukštų aliejaus;
500 g pjaustyto kopūsto;
6 česnako skiltelių;
30 g smulkintų graikinių riešutų (apie 12 puselių);
1 smulkiai pjaustytos aitriosios paprikos (nebūtinai);
pusės citrinos nutarkuotos žievelės ir sulčių.
Gaminimo eiga:
Išvirkite viso grūdo makaronus pagal instrukciją ant pakuotės.
Kol verda makaronai, 8–10 min. pakepkite plonomis juostelėmis pjaustytus kopūstus. Įdėkite smulkiai pjaustytus česnakus ir aitriąją papriką, kai kopūstai suminkštės, kepimo pabaigoje įdėkite riešutus.
Nukėlę nuo ugnies įmaišykite citrinos žievelę.
Nukoškite makaronus, pasilikite truputį virimo vandens. Makaronus sumaišykite su keptais kopūstais ir citrinų sultimis, jei reikia, įpilkite nuo makaronų likusio vandens.
Skanaus!
Receptu dalijasi „Rimi“.
Greitas kopūstų apkepas keptuvėje
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 35 min. (10 min. ruošti ir 25 min. kepti)
Reikės:
500 g šviežio kopūsto,
3 svogūnėlių (ir baltosios dalies, ir laiškų),
3 kiaušinių,
1 šaukšto Dižono garstyčių,
1 šaukštelio druskos,
½ šaukštelio pipirų,
2/3 puodelio miltų (įprastų ar be glitimo),
1 šaukštelio kepimo miltelių,
aliejaus,
½ puodelio tarkuoto sūrio (čederio, mocarelos ar kt.).
Krapų padažui reikės:
1/3 puodelio grietinės,
2 šaukštų majonezo,
2 šaukštų smulkintų šviežių krapų,
druskos, pipirų.
Gaminame:
Plonai supjaustykite kopūstus, susmulkinkit svogūnėlius ir jų laiškus.
Dubenyje suplakite kiaušinius su garstyčiomis, druska ir pipirais. Supilkite ant kopūstų ir gerai išmaišykite. Įberkite miltų, kepimo miltelių ir darkart viską išmaišykite.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite apie 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ant vidutinės ugnies. Sudėkite kopūstų mišinį į keptuvę ir tolygiai paskleiskite, išlyginkite mentele. Uždenkite keptuvę dangčiu ir ant vidutinės arba mažos ugnies kepkite apie 15 minučių, kol ant dugno atsiras aukso spalvos plutelė.
Ant keptuvės uždėkite didelę lėkštę arba pjaustymo lentą ir apverskite keptuvę aukštyn kojomis, kad kopūstų pyragas iškristų. Į keptuvę įpilkite dar vieną šaukštą aliejaus ir įdėkite kopūstų pyragą nekepta puse žemyn. Apibarstykite sūriu ir kepkite 10-15 minučių neuždengę, kad ir ant kitos pusės susidarytų auksinė plutelė.
Prieš patiekdami ir pjaustydami leiskite pyragui šiek tiek atvėsti. Papuoškite smulkintais žalumynais.
Norėdami pasigaminti krapų padažą, tiesiog sumaišykite ir suplakite ingredientus dubenyje.
Receptu dalijasi „Iki“.