VMVT specialistai teigia, dažniausiai būna maišomos dvi sąvokos, tokios kaip: glitimas ir gliutenas. Gliutenas yra glitimo sudedamoji dalis. Apie tai, jog maisto produktuose nėra glitimo arba yra mažesnis jo kiekis, produkto gamintojas ant pakuotės turi nurodyti „Be glitimo“ arba angliškai „Gluten free“, tačiau nėra klaida ir pažeidimas nurodant ir „Be gliuteno“, rašoma pranešime.
Specialistai informuoja jog šviežia mėsa, tokia kaip: jautiena, paukštiena (vištiena, kalakutiena ir kt.), triušiena, ėriena ir kiauliena – yra be glitimo. Mėsoje natūraliai nėra gliuteno, nebent mėsa yra apibarstoma gliuteno turinčiu maistu, pabarstais. Į mėsą gliutenas taip pat gali patekti su marinatais, padažais ir pan. Į mėsos gaminius, faršą glutenas gali būti įdedamas su kviečių, miežių, rugių skaidulomis, dekstrinais, skonio pagerintojais arba patekti kryžminės taršos būdu, gamybos metu.
Svarbu žinoti, jog pagal teisės aktus, jei produkte nėra glitimo, etiketėje ar ant pakuotės gali būti savanoriškai teikiama informacija – nurodomi teiginiai, jog juose nėra glitimo („be glitimo“) arba angliškai („Gluten free“). Gamintojas prieš naudodamas tokius teiginius, privalo atlikti laboratorinius tyrimus, įrodančius, kad gliuteno kiekis, ne didesnis kaip 20mg/kg. Taip pat gamintojas gamybos metu privalo laikytis kryžminės taršos prevencijos.
Jeigu gamintojas, naudojantis teiginį „Be gliuteno“ ( „Gluten free“) kompetentingai institucijai negali pateikti teiginio pagrįstumą įrodančių tyrimų, teiginio naudojimas skaitomas pažeidimu arba jei sudedamųjų dalių sąraše yra nurodyta gliuteno turinčių medžiagų, o ant pakuotės yra nurodoma, jog produktas yra „Gluten free“ – tai taip pat yra pažeidimas.
Daugumoje mėsos gaminių nėra gliuteno, tačiau, VMVT ragina prieš perkant būtinai perskaityti etiketes ir patikrinti ar produkte nėra pridėtų gliuteno turinčių ingredientų. Visos į mėsos gaminį įdėtos sudedamosios dalys privalo būti nurodomos sudedamųjų dalių sąraše.