Prieš kelias dienas bulviakasį pradėjęs ūkininkas Edas Sasnauskas derliumi nesidžiaugia ir tikina, kad jis mažesnis nei vidutinis.

„Nors bulvių kiekis ir forma geri, tačiau daug jų augo paviršiuje ir pažaliavo. Tapo nekokybiškomis. Daug užklausų iš Nyderlandų, Serbijos, Airijos. Ieško derliaus. Anksčiau nebūdavo, kad bulvių ieškotų taip anksti“, – kas vyksta rinkoje pasakoja E. Sasnauskas.

Turguje „antrąją duoną“ parduodantis Vincentas prisipažįsta, kad tokio prasto derliaus nepamena. Labai daug daržovių tiesiog nuskendo dirvoje. Taip pražuvo pusė, tačiau išlikusios skanios.

Lietuviškų bulvių kainos turguje svyruoja nuo 55 centų iki euro už kilogramą. Didžiausiuose ūkiuose apie 45 centai už kilogramą, arba keturis kartus daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Vincentas sako, kad kainą šiemet padidino tik keliais centais – nenori nuskriausti savo klientų.

„Kainas vis tiek teko kelti, nes iš pradžių derlius užmirko, o dabar jo neįmanoma nukasti, nes žemė kaip asfaltas“, – dėsto Vincentas.

Pirkėjai nežiūri į kainą ir kol kas renkasi lietuviškas daržoves. Visgi, ateityje kainos tik augs, nes reikės padengti išaugusias sandėliavimo išlaidas.

„Sandėlius reikės vėsinti, ventiliuoti. Neparduosime viso derliaus tiesiai iš laukų, kaip daro lenkai. Mūsiškiai viliasi, kad pavyks derlių išlaikyti iki pavasario. Truks nebent didelių bulvių, teks valgyti mažas bulvytes, kokias, pavyzdžiui, vertina italai, mėgstantys bulves iki 5 cm skersmens“, – aiškina E. Sasnauskas.