„Turime unikalią gamybos grandinę nuo lauko iki stalo, kuri apima ne tik vištienos produktų gamybą, bet ir inkubacinių kiaušinių gamybą bei mėsinių viščiukų auginimą. Stebime paukščių auginime diegiamas inovatyvias technologijas ir gerąsias praktikas stengiamės pritaikyti savo veikloje. Viščiukų perinimas paukštidėje ant kraiko – vienas naujausių metodų, siekiant užtikrinti dar aukštesnio lygio gyvūnų gerovę, nuo kurios priklauso ir galutinio produkto kokybė. Birželio pradžioje pirmieji Baltijos šalyse šią technologiją išbandėme savo paukštidėse“, – pažymi Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų generalinis direktorius Darius Gudačiauskas, rašoma pranešime.

Kaip pasakoja „Vilniaus paukštyno“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas Tomas Miškinis, pasaulyje vyraujanti praktika viščiukus perinti inkubatoriuose. „Nors inkubatoriuose suteikiamos palankios sąlygos viščiukams išsiristi iš kiaušinių, visgi tai yra dirbtinis procesas. Tuo tarpu paukštidėje viščiukai išsirita natūraliomis sąlygomis, laisvi ant kraiko ir iš karto turi tiesioginę prieigą prie lesalo bei vandens, tad patenkinami visi jų natūralūs fiziologiniai poreikiai“, – aiškina T. Miškinis.

Viščiukų perinimas

Kaip jis pasakoja, naujoji technologija išbandyta netoli Vievio – Alesninkų kaime – įsikūrusioje „Vilniaus paukštyno“ paukštidėje. „Perinant paukštidėje viščiukus, būtina užtikrinti aukščiausios kokybės reikalavimus, kad sėkmingai išsiristų sveiki ir kokybiški viščiukai. Pastoviai turi būti stebima paukštidžių temperatūra, ventiliacija ir mikroklimatas, nes menkiausias svyravimas gali lemti, jog viščiukai išsiris nekokybiški, o tai savo ruožtu lemtų galutinį mėsinio viščiuko sveikatingumą ir mėsos kokybę“, – aiškina „Vilniaus paukštyno“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas.

Kaip pasakoja T. Miškinis, ant kraiko išskildinta beveik 30 tūkst. iš tėvinių pulkų surinktų kiaušinių. Planuojama šią technologiją pritaikyti ir kitose Vilniaus bei Kaišiadorių paukštynų paukštidėse.
Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai valdo beveik 400 tūkst. kvadratinių metrų paukštidžių, išsidėsčiusių skirtingose Lietuvos vietovėse. Jose per metus laisvai ant kraiko išauginama iki 47 mln. mėsinių viščiukų. Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai 70 proc. produkcijai pagaminti reikalingų paukščių užaugina nuosavose paukštidėse, likusią dalį superka iš Lietuvos ūkininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)