Dažnai pirmas amarų antplūdžio ženklas yra ne matomi vabzdžiai, o jų maitinimosi požymiai: susisukę ir pageltę lapai, vangus augalų augimas. Žala paprastai labiausiai pastebima ant ūglių viršūnių ir neprasiskleidusių žiedpumpurių.

Atidžiau įsižiūrėję į šias pažeistas augalų dalis, ypač jaunų lapų apačioje ir besivystančiuose stiebuose, tikriausiai rasite daugybę amarų, susitelkusių vienas šalia kito. Šių vabzdžių spalva gali būti nuo žalios iki geltonos, rudos, raudonos ar net juodos.

Amarai kenkia siurbdami sultis iš švelnių augalų dalių. Maitindamiesi jie išskiria cukringą medžiagą, ant kurios auga grybelis, jis neleidžia šviesai patekti į augalą, tačiau kitais atžvilgiais yra nekenksmingas.

1. Purškimas vandeniu

Saugiausias ir greičiausias būdas atsikratyti amarų – nupurkšti juos nuo augalų stipria vandens srove iš sodo žarnos. Amarai yra tokie maži, minkšto kūno vabzdžiai, kad juos gali nublokšti net stipri liūtis. Nukritę nuo augalo, amarai retai kada sugrįžta atgal.

2. Insekticidinis muilas ir sodininkystės aliejus

Šios kontrolės priemonės yra vienos mažiausiai kenkiančių aplinkai ir žmonėms, tačiau vis tiek turite laikytis etiketėje pateiktų nurodymų.

Insekticidiniai muilai ir sodininkystės aliejus naikina amarus, tačiau esant dideliems jų kiekiams juos reikia naudoti reguliariai, nes amarai greitai dauginasi. Šie produktai naikina amarus tik tada, kai su jais tiesiogiai liečiasi, todėl juos reikės dažnai naudoti, kol kenkėjai visiškai išnyks. Nepamirškite purkšti ne tik viršutinę, bet ir apatinę lapų dalį.

Amarai

3. Sutraiškykite pirštais

Jei nesate baikštus ir amarų kiekis nėra toks didelis, netoksiškas būdas jų atsikratyti – sutrinti.

Švelniai trinkite nykščiu ir pirštų galiukais augalų lapus ir stiebus, kur tik juos pamatysite. Šie vabzdžiai yra labai minkšti, todėl juos sutraiškysite lengvu spaudimu. Ši taktika tikriausiai nepanaikins visų vabzdžių, tačiau gali padėti pakankamai, kad jūsų augalai vėl galėtų auginti sveikus lapus. Kas kelias dienas patikrinkite, ar nereikia procedūros pakartoti.

4. Pritraukite naudingų vabzdžių

Naudingi vabzdžiai, pavyzdžiui, boružėlės, laumžirgiai ir parazitinės vapsvos, maitinasi amarais. Pritraukite šiuos vabzdžius į savo sodą, sudarydami jiems aplinką su įvairiomis gėlėmis ir lapiniais augalais, taip pat prieigą prie vandens.

5. Sodinkite atbaidančius augalus

Norint kontroliuoti amarus gali padėti kiti augalai. Pavyzdžiui, katžolė, kuri amarus atbaido.

Amarus ypač traukia garstyčios ir nasturtos. Pasodinkite jas šalia vertingesnių augalų kaip amarų spąstus. Tikėtina, kad amarai aplankys šiuos augalus anksčiau nei jūsų brangius pomidorus. Reguliariai tikrinkite augalus gaudykles, kad amarų populiacija neperšoktų prie jūsų vertingų augalų.

Nasturtos sugadina vaismedžių sulčių skonį amarams ir padeda apsaugoti amarus nuo brokolių.

Česnakai ir laiškiniai česnakai atbaido amarus, jei pasodinti šalia salotų, žirnių ir rožių krūmų.

Parengta pagal bhg.com ir almanac.com.