Štai vasarą Lietuvoje nusistovėjo 6-7 eurai už kilogramą kaina, panaši ji buvo ir prieš metus – brangiau parduoti šio sveiko produkto nelabai pavyksta, nes tai, pasak dažno pirkėjo, ne pirmo būtinumo prekė.

Konkurenciją lietuviškajam sudaro pigesnis importuotas medus, nors jo, ypač atkeliavusio iš Kinijos, Lietuvos parduotuvėse mažėja.

Kitose Europos šalyse medus brangesnis: mokama iki 20 eurų už kilogramą. Mūsų šalies bitininkai vidutiniokai šias tendencijas ir prisitaikymą prie jų vertina skirtingai.

Štai 43 metų ūkininkas iš Alytaus rajono Paliepių kaimo siūlo įjungti kiek netradicinį mąstymą. 65 daugiaaukščius avilius turintis ir vidutiniškai po 40 kg medaus iš kiekvienos bičių šeimos išsukantis Vaidas Žvirblis medų pilsto ne į konteinerius ar kilograminius indelius, o pakuoja dovanas, rašoma pranešime.

„O tada ir pasipylė – visokiausių dekoruotų dovanų pageidaujama įvairiausioms progoms: prieš mokytojų dieną, jaunavedžių palydai, svaigiam medaus mėnesiui įprasminti, krikštynoms“, – šypsosi Vaidas.

Dabar beveik kasdien siuntų bendrovės iš Paliepių kaimo išgabena keliasdešimt supakuotų dovanų ne tik į Baltijos šalis, bet ir Pietų Europą, kur, tikėtina, dzūkai vieni per kitus nurodo Vaido Žvirblio kontaktus.

Didžiausias užsakymas – 120 dovanų vestuvių iškilmėms Ispanijoje. Atrastas jau ir Izraelis, nemažai saldžių dovanų ir jų rinkinių iškeliauja į Skandinavijos šalis.

Pats Vaidas Žvirblis su žmona ir trimis vaikais prieš šešerius metus persikėlęs iš Alytaus į Paliepius sako, kad, norint išgyventi iš ūkio, reikia vadovautis keletu pagrindinių taisyklių.

Medus Vilniuje

Jei įmanoma, kiek riboti kaštus. Todėl prieš ketvertą metų dar nesiaučiant energetinei krizei, atsirado saulės elektrinė, kuri pilnai tenkina ūkio poreikius. Per mėnesį vidutiniškai Vaidas ūkyje sunaudoja tūkstantį kilovatvalandžių elektros energijos.

Į išgrynintą idėją – parduoti medų ir jo produktus ūkininkams neįprastu būdu per internetinę parduotuvę – privalai investuoti. Štai kodėl perkama mokama socialinių tinklų reklama ir tai su kaupu atsiperka.

Bityno plėtros galimybes Vaidas vertinti atsakingai. Pasak Vaido, bitininkavimas – nelengvas ir daug žinių reikalaujantis darbas. Viskas turi būti atlikta kruopščiai ir laiku, bičių nepaskubinsi ir palaukti nepaprašysi.

Padidinus bičių šeimų skaičių, prireikia ir papildomų darbo rankų. Pasirūpinti reikia ir bičių ganyklomis – medingomis pievomis. 40 danielių banda Vaido valdose puikiai atlieka šienautojų darbą, neleidžia pievoms virsti krūmynais.

Bitininkai Tautvydas Adomavičius ir Dovilė Romaškienė

Širvintų rajone, Gelvonų seniūnijoje, įsikūrusi jaunų bitininkų komanda „Zuzu medus“ įsitikinusi, kad fizinė prekyba medumi išgyvena stagnaciją. Todėl ieškota įdomesnių, patrauklesnių, gurmaniškų sprendimų.

„Siūlome įvairių skonių medaus su liofilizuotais vaisiais, žolelėmis. Siuntos iškeliauja į kaimyninę Lenkiją, nedideliais indeliais tokio medaus susiviliojo pirkėjai iš Belgijos, Anglijos. Dalį medaus tenka pasiūlyti ir didmeninėmis kainomis, tačiau jos tikrai nedžiugina,“ – atvirauja 90 bičių šeimų prižiūrintis „Zuzu medus“ bitininkas Tautvydas Adomavičius.

Jo nuomone, šiuolaikinių medaus ir jo produktų gavybos įrengimų įsigijimas – taip pat labai svarbu. Tai leidžia sutaupyti laiko, galvoti apie bičių ūkio plėtrą, pagaliau amortizuoti europinių medaus kainų bangas.

„Zuzu medus“

Lietuvos pramonės ir prekybos rūmų asociacijos prezidento patarėjas dr. Gediminas Rainys tokią kryptingą ūkininkų specializaciją ir investicijas į rinkodarą vertina kaip jaunosios kartos prisitaikymą.

„Mažiausia vertė gaunama pardavus tonas grūdų ar medaus, – sako ekspertas. – Visai kas kita, jei mali miltus ir jau kepi bandeles, tas pats yra ir su medumi. Jei sugebi sukurti grafinį dizainą, tavo prekės vertė padidėja 3-4 kartus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją