Visgi specialistai pataria aklai telefonais nepasitikėti, nors užtenka nepažįstamą grybą nufotografuoti ir programėlė pasakys, koks tai augalas. Kitas mūsiškių pomėgis, galintis atnešti rimtų bėdų, tai pomėgis klausti ar surinktos gėrybės valgomos specializuotose feisbuko grupėse, kurių nariai patys dažnai nelabai pažįsta grybus.

Ekspertai sako, kad tokios programėlės naudingos tiems, kurie miško gėrybių nepažįsta, ar pirmą kartą įžengia į mišką.

Aurelija Plūkė, „Grybų pasaulio“ ekspertė, sako, kad toks gamtos pažinimas tapo savotiška pramoga, padedanti žmonėms. Galima vietoje paskaityti ar grybas valgomas, kaip jį paruošti.

Tačiau svarbu aklai nepasikliauti vien tik nuotraukomis ir programėlės duomenimis, nes kai kurie grybai panašūs ir iš vienos nelabai kokybiškos nuotraukos programėlė jo neatskirs. Be to, kartais svarbu net ne grybo rūšis, o kur jis auga.

Kita problema – daugėja internetinių ekspertų, kurių patarimų nepatyrę grybautojai mėgsta klausyti. Įkėlus nuotrauką į feisbuko grupę patariama grybas valgomas ar ne. Pasak A. Plūkės, būna prirašoma bet ko ir pagal tai nuspręsti, ar laimikis valgomas negalima.

Mikologai tikina, kad miške reikia laikytis paprastos taisyklės – nepažįstam grybo, neimam. Nijolė Maršalkienė, VDU žemės ūkio ir miškų fakulteto lektorė pataria grybų nevartoti kartu su alkoholiu. Kitas dalykas, pavyzdžiui kai kurios baravykų rūšys sukelia nemalonius pojūčius išgėrus stiprios kavos ar arbatos.

Dabar, po lietaus ir šiltų dienų, būtent baravykai pradėjo dygti. Dauguma žmonių sako, kad renka tik pažįstamus grybus ir nerizikuoja. Mobiliomis programėlėmis nepasitiki.

„Paplito programėlės, kuriomis nufotografavus grybą jos atpažįsta ar jis valgomas. Tačiau jos veikia prastai. Pavyzdžiui, Vokietijoje padaugėjo apsinuodijimų, nes žmonės jomis tiki. Mes patys darėme bandymą – jos neatpažino musmirės“, – kiek anksčiau „Delfi dienoje“ sakė mikologas Jonas Kasparavičius

Kainos turguje įspūdingos. Keli baravykai 12 eurų, litras voveraičių 10 eurų, maždaug 2 eurais brangiau nei pernai. Jie nušluojami iš karto kai tik atvežami į turgų.