Voveraitės

145 straipsnių

Voveraitės – voveraitinių šeimos grybų gentis. Auga pušynuose, eglynuose nuo birželio iki spalio, kartais ir iki lapkričio mėnesio, beveik nekirmija. Voveraičių biologija ir ekologija, kaip ir baravykų, menkai ištyrinėta. Lietuvos Šiaurės Rytuose, Kapčiamiesčio apylinkėse, randama ir baltos spalvos voveraičių.

Kėdainių Janušavos turguje, viename iš seniausių Europoje ir nepakeitusio nei savo vietos, nei paskirties nuo 15 amžiaus, trečiadienį apie 9 valandą ryto grybų nedaug, bet užtat sezono naujokai čia įsikuria kaip kokie ponai: atokiau, kad būtų matomi, visiškai atskirai nuo daržovių, prieskonių, vaisi...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Po liūčių puolę į Pietų Lietuvos miškus grybauti dzūkai ir iš kitų regionų suvažiavę grybautojai taip išrinko itin gausiai dygusias voveraites, kad dabar jų kainos miško gėrybių supirktuvėse ėmė didėti. O baravykų laimikiais pasigirti negali net patyrę grybautojai.

Voveraitės itin vertinamos dėl skonio savybių ir praktinių sumetimų. Jos beveik nekirmija ir jas sunku supainioti su nuodingais grybais. Maistinės savybės yra panašios kaip ir kitų grybų: jose yra karotenoidų, vitamino B2 (riboflavino) ir vitamino D, nemažai vario ir geležies bei antioksidacinių sav...