Pirmiausia neprošal pasiaiškinti, kas per produktas yra mielės, su kuriomis kepama duona.
Kas yra kepimo mielės?
Kepimo mielės yra biologinis tešlos puriklis, taigi, kulinarijoje mielės kaip tik ir naudojamos tešlai kildinti.
Pagal savo prigimtį mielės priskiriamos mikroorganizmams – mieliagrybiams (pagrindinė rūšis – Saccharomyces cerevisiae). Mielės yra gyvos, o gyvybei palaikyti naudoja cukrų, be to, išskiria angliarūgštės dujas ir etanolį. Būtent angliarūgštės išsiskyrimas ir lemia tešlos pakilimą.
Mielių metabolizmo tempai priklauso nuo temperatūros ir cukraus (tempai spartėja) bei druskos (tempai lėtėja) kiekio.
Ko dar yra mielėse?
Mielėse taip pat yra B grupės vitaminų, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, cinko ir kt.
Kodėl tenka girdėti patarimų tręšti mielėmis?
Žinoma, pagrindinė priežastis ta, kad mielės gyvos. Patekusios į žemę, jos suaktyvina natūralią dirvos mikroflorą (šiuo požiūriu jų veikimas panašus į šiuolaikinių EM (efektyvių mikroorganizmų) preparatų veikimą). Vėliau dėl mikrofloros suaktyvėjimo pagreitėja organinių medžiagų skilimo procesai ir mikroelementų transformavimasis į augalams priimtiną formą. IŠVADA: iš pažiūros atrodo, kad augalai ima sparčiau vystytis.
BET kas gi nutinka vėliau? Vėliau mielės tęsia savo egzistenciją ir ima eikvoti dirvoje esančius kalį bei kalcį, o turint omenyje ekologijoje galiojantį minimumo dėsnį (vieno ekologinio veiksnio santykinis poveikis tuo stipresnis, kuo ilgiau, palyginti su kitais veiksniais, jis išsilaiko minimalus) tampa aišku, kad toks mielių veikimas priveda prie neigiamų padarinių. Galop, kai dirvoje ima trūkti maistinių medžiagų, augalai pradeda džiūti, mesti lapus.
Ar galima sode ir darže naudoti mieles?
Teoriškai – galima, bet tik apdairiai, be to, suprantant kad EM preparatai duotų gerokai daugiau naudos.
1. Mielės, kaip jau minėta, mažina dirvoje esančių kalio ir kalcio kiekį, o šitai reiškia, kad būtent šiomis medžiagomis reikia papildyti žemės mišinį. Rekomenduojama patręši žemę mineralinėmis trąšomis (kalcio salietra ar kalio sulfatu) arba, jei esate visko, kas natūralu, garbintojas, – medienos pelenais.
2. Mieles galima naudoti tik tada, jei dirvoje gausu organinių medžiagų, t. y. jei žemė iš anksto buvo permaišyta su dideliu kiekiu komposto, perpuvusio mėšlo.
3. Kadangi mielės gyvos, jų vystymuisi reikalinga teigiama temperatūra (ne žemesnė nei 10 laipsnių). Kalbama, aišku, ne apie oro, o apie dirvos temperatūrą.
4. Naudoti mieles galim ne daugiau kaip 2 kartus per sezoną.
Atminkite, kad mielės – tai ne trąšos. Tai – gyvas organinių medžiagų skilimo stimuliatorius.
Elementariausios trąšos su mielėmis
Litre vandens ištirpinkite 200 g šviežių mielių. Gautą tirpalą maišykite kibire skiesdami tol, kol bendras skysčio kiekis bus 10 l. Dabar jau galite laistyti.
Jei turite tik greitai tirpstančių sausų mielių, tirpalą reikia gaminti kitaip. 10 g sausų mielių įberkite į kibirą su vandeniu (10 l) ir dar įberkite 2 valgomuosius šaukštus cukraus. Viską gerai išmaišykite ir, palaukę 2–3 valandas, laistykite.