Patyrę sodininkai trąšas, aišku, pila nedidelėmis dozėmis, tačiau gana dažnai – kas dvi savaites. Jei tam neturite lako, nesikrimskite: padoraus derliaus galima sulaukti ir patręšus augalus tris arba keturis kartus.
Pirmą kartą tai turėtų įvykti praėjus dviem savaitėms po sėjimo. Tręšti reikia kalio ir azoto trąšomis.
Antras kartas – augalams pražydus (kalio ir azoto trąšos, papildytos magniu ir boru).
Trečias kartas – subrendus pirmiesiems vaisiams (žr. antro tręšimo rekomendacijas).
Ketvirtas kartas – įpusėjus derliaus nuėmimo laikotarpiui. Ketvirtąkart patręšti augalai bus ilgiau derlingi (kompleksinės trąšos su pagrindinėmis maisto medžiagomis).
Patarimas: jei sklypo žemė liesa (neįtręšta), be paminėtų trąšų, augalams pravers ir tarp tręšimų paberiamos kompleksinės trąšos. Taip pat nepamirškite, kad agurkų lysves reikia laiku palaistyti.
Pirmas tręšimas
Pirmą kartą agurkų daigus reikia patręšti, kai išsiskleidžia du lapeliai. Tąkart reikia naudoti karbamidą (1 arbatinį šaukštelį ištirpinti litre vandens). Netręškite, kai plieskia karštis – jis gali lemti nudegimus.
Dirva šiltnamyje turi būti įtręšta, todėl ją perkasdami (tai paprastai atliekama prieš persodinant daigus arba sėjant sėklas) paberkite 1,5 valgomojo šaukšto amonio nitrato, 1 valgomąjį šaukštą kalio sulfato, 1 degtukų dėžutę superfosfato.
Antras tręšimas
Antrą kartą agurkus reikia tręšti praėjus dviem–trims savaitėms po pirmo tręšimo, t. y. tada, kai augalai ima žydėti. Prieš tręšdami, gausiai paliekite agurkus šiltu vandeniu.
Užvis geriausia naudoti karvių arba paukščių mėšlo užpilą. Tinkamesniu laikomas paukščių mėšlas, kadangi jame net triskart daugiau fosforo nei karvių mėšle. Tręšti reikia ne mažiau kaip tris dienas.
Į 10 litrų tirpalo reikia įpilti pusę stiklinės superfosfato arba pusę kilogramo pelenų.
Trečias tręšimas
Sulaukę pirmo agurkų derliaus, sodininkai paprastai atsipalaiduoja. Visgi taip elgtis nederėtų. Dalykas tas, kad kaip tik šiuo metu agurkams ypač reikalingos trąšos. Galima naudoti žolės užpilą arba mineralines trąšas. Norėdami jas pasigaminti, į 10 litrų vandens įberkite 2 valgomuosius šaukštus kalio salietros arba 5 valgomuosius šaukštus karbamido.