Personalo atrankų įmonių grupės „CVO Recruitment I Simplika“ direktorės Akvilės Kazlienės teigimu, rinkoje reikalingų kvalifikacijų ir kompetencijų pokyčiai, darbo ir karjeros procesų transformacijos yra susijusios su ketvirtąja pramonės revoliucija, o siekiant darbo rinkoje išlikti vertinamu ne tik šiuo sudėtingu metu, bet ir po pandemijos, svarbu prie jų prisitaikyti.

„Įmonės jau kurį laiką didelį dėmesį skyrė savo procesų optimizavimui, juos automatizuojant. Technologijoms tobulėjant vis didesnę dalį rutininių veiklos procesų ir užduočių vietoje žmonių gali atlikti išmanūs algoritmai ir robotai. Dėl to, tam tikrų kompetencijų poreikis menksta, o dalis profesijų apskritai nugrimzta užmarštin. Kartu atsiranda naujų įgūdžių poreikis, kurių neturintiems gali būti sunku išlikti konkurencingiems darbo rinkoje. Šios tendencijos artimiausiu metu bus dar ryškesnės, nes daugelis įmonių jaus spaudimą dar labiau optimizuoti savo procesus ir efektyviau kurti vertę“, – pranešime žiniasklaidai sako A. Kazlienė.

Akvilė Kazlienė

Be to, A. Kazlienė pažymi, kad dėl koronaviruso krizės išaugusi specialistų pasiūla lemia didesnius darbdavių lūkesčius. Kurį laiką darbuotojų naudai pasvirusios darbo rinkos svarstyklės šiandien krypsta į darbdavių pusę, todėl darbuotojams svarbu gilinti savo žinias ir ugdytis šiandien aktualias kompetencijas ir gebėjimus.

Nuo darbuotojo prie darbdavio rinkos

„Norėdami išlikti paklausiais, darbuotojai privalo įvaldyti savotišką „mokykis ir prisitaikyk“ strategiją. Būtent ji tampa raktu į sėkmingą karjerą. Tikėtis vieną kartą įgyti tam tikrų žinių bagažą ir su juo darbo rinkoje būti paklausiu visą gyvenimą šiandienos situacijoje yra naivu“, – sako darbo rinkos ekspertė.

Dėl to, A. Kazlienės teigimu, siekiant prisitaikyti prie pokyčių ir sustiprinti savo pozicijas darbo rinkoje šiais iššūkių kupinais laikais svarbu skirti pakankamai dėmesio mokymuisi, tobulėjimui ir savo kompetencijų kėlimui. Tai pasakytina ne tik apie technines žinias bei įgūdžius, bet ir apie vadinamuosius minkštuosius gebėjimus – tokius kaip: komunikacija, gebėjimas dirbti komandoje, kūrybinis bei kritinis mąstymas ir pan. Be to, itin svarbu ugdytis gebėjimą žvelgti plačiau, vertinti kontekstą, neapsiriboti vien savo siaura sritimi. Kitaip tariant, būtina atrasti laiko visapusiškam tobulėjimui.

Galimybių yra – svarbu jomis pasinaudoti

„Kalbant apie konkrečias įsidarbinimo galimybes, šiandien, kaip niekada anksčiau, reikėtų būti atviriems ir lankstiems, apsvarstyti net ir iš pirmo žvilgsnio tolimas sritis ar nestandartinius pasiūlymus. Tikrai ne visuose sektoriuose dėl koronaviruso pandemijos sumažėjo darbuotojų poreikis. Kai kuriose srityse jis gerokai išaugo. Tai pasakytina ne tik apie elektroninę prekybą, distribuciją, mediciną ar farmaciją, bet ir kai kuriuos gamybos sektorius, skambučių centrus. Tai pat nemenksta specialistų poreikis IT ir finansų technologijų srityse“, – sako A. Kazlienė.

Anot A. Kazlienės, net ir tiems specialistams, kurie ilgą laiką dirbo kuriame nors šiuo metu su sunkumais susiduriančiame sektoriuje – pavyzdžiui, aviacijos ar turizmo – šiandien pravartu pasižvalgyti ir po kitas sritis. Jose šiandien paprasčiausiai gali būti daugiau galimybių, o motyvuotus, iniciatyvius ir mokytis pasirengusius darbuotojus darbdaviai samdo noriai net ir dabartinėmis sąlygomis.

Diagrama

Su pandemija iššūkiai nesibaigs

„Nereikėtų atmesti ir laikino įdarbinimo galimybių ar pasiūlymų galbūt žemesnėse, tačiau perspektyvų turinčiose pozicijose. Svarbu būti atkakliems ir lankstiems. Tuomet net ir durims vienoje srityje užsivėrus, jos atsivers kitoje. Ši taisyklė darbo rinkoje galios ir pandemijai pasitraukus, todėl reikėtų pratintis prie minties, kad esminiu įgūdžiu artimiausioje ateityje bus gebėjimas greitai persiorientuoti. Tai reiškia, kad svarbu būti pasirengus nuolatos mokytis, žengti išvien su technologijų progresu, o kartu nepamiršti tobulinti ir savo „minkštųjų“ įgūdžių, tokių kaip atsparumas stresui ir neapibrėžtumui, savimotyvacija, gebėjimas atrasti ir greitai priimti sprendimus, laiko bei emocijų valdymas“, – pažymi A. Kazlienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)