Atskirti alkį nuo apetito
Pirmas žingsnis, keičiant santykį su maistu, yra atskirti alkį nuo apetito: ar valgome tada, kai organizmui trūksta energijos, ar kai liūdna, ar mūsų kūnui tikrai reikia viso to, ką sukemšame per šventes ir žiūrėdami filmus, ar suteikiame jam visų reikalingų medžiagų, kai jam to labiausiai reikia.
Prieš pradėdami valgyti, įsiklausykite į savo organizmo siunčiamus signalus. Tikrieji alkio požymiai yra skrandžio tuštumas, spazmai, gurgimas. Labiau praalkus galima pajusti energijos stygių, galvos svaigimą, silpnumą.
Jei šių pojūčių nejaučiate, tai tik jūsų geras apetitas, sukeltas skanių kvapų ar gundančių vaizdų, todėl geriau susilaikyti nuo nereikalingų užkandžių ir užsiimti kita veikla, kol organizmas suvirškins jau suvalgytą maistą ir paprašys naujos porcijos.
Kaip sumažinti alkį?
Yra produktų, kurie išderinta alkio ir sotumo jausmą. Tai — rafinuoti miltai, cukrus ir dirbtiniai saldikliai, transriebalai.
Manipuliuodami skonio receptoriais, jie apgauna smegenis ir sukelia staigų insulino išsiskyrimą, o tai neišvengiamai prišaukia alkį. Todėl pasistenkite atsisakyti ar bent jau smarkiai sumažinti suvartojamo rafinuoto cukraus ir dirbtinių saldiklių kiekį.
Venkite arba kuo mažiau mėgaukitės saldžiaisiais gazuotais gėrimais, pramoninėmis sultimis, kurių sudėtyje yra ypač daug fruktozės sirupo, aukščiausios rūšies miltų duona ir kitais jų kepiniais, įprastais poliruotais ryžiais ir grūdų produktais be ląstelienos.
Vien vengdami šių nesveikų produktų iš dalies atstatysite normalų alkio ir sotumo jausmą, todėl sumažės nepaaiškinamas poreikis užkandžiauti, griebtis desertų.
Ką valgyti, kad apetitas būtų normalus
Darsyk primename, kad blogai pasirinkti produktai tik gundo jus vėl užkąsti (taip galite persivalgyti!). Tad pirmenybę teikite mėsai, vištienai, žuviai, jūrų produktams, kiaušiniams, grybams, visadalių grūdų košėms, daržovėms, vaisiams, augaliniams nerafinuotiems aliejams (išskyrus palmių ir kokosų), riebiai jūrų žuviai, avokadams, nepakepintiems riešutams.
Vietoj saldumynų pasigardžiuokite vaisiais. Rūpinantis kūno linijomis labiausiai praverčia citrusiniai, vandeningi, nekaloringi vaisiai: arbūzas, obuoliai, melionas, ananasas. Visuose jų gana daug vandens, oro ir ląstelienos, kurie puikiai pripildo skrandį.
Tyrėjai itin rekomenduoja obuolius. Suvalgius jų organizme pradedamas išskirti GLP-1 hormonas, kuris smegenims siunčia signalus, norėdamas jas įtikinti, kad jau esate sotus. Tad mokslininkai pataria — norėdami pažaboti apetitą, likus maždaug 15 minučių iki valgio sugraužkite obuolį. Taip suvalgysite net 15 proc. mažiau maisto.
Padės vos pusė šaukštelio aitriosios paprikos. Valgio metu užtenka suvalgyti pusę arbatinio šaukštelio šio prieskonio — apetitas kaip mat sumažėja. Paslaptis slypi raudonoje aitrioje paprikoje esančiame kapsaicine, kuris šiems pipirams suteikia aštrumo. Ši medžiaga mažina alkio jausmą ir tuo pačiu suteikia energijos.
Apetitą net iki 30 proc. sumažinti gali jūros dumbliai kurie skrandyje virsta geliu, imituojančiu sočių produktų efektą.
Gerkite žaliąją arbatą. Joje yra katechinų — natūralių antioksidantų, skatinančių organizmą sudeginti daugiau kalorijų. Per dieną išgerdami nuo 3 iki 6 puodelių žalios arbatos kalorijų deginimą paskatinsite net 40 proc. Joje yra ir hormono leptino, kuris mažina apetitą.
Pusryčiams rinkitės kiaušinius. Juose esantys baltymai — patys vertingiausi iš visų, esančių maisto produktuose. Būtent jie padeda kontroliuoti apetitą. Taigi omletas iš dviejų kiaušinių pusryčiams garantuoja mažesnį kalorijų kiekį, suvartotą per parą.
Maistą pagardinkite cinamonu. Anot Skandinavijos mokslininkų, šis prieskonis mažina alkį ir stabdo insulino gamybą. Žinoma, kad insulinas atsakingas už cukraus virsmą riebalais. Cinamonas itin naudingas, jei į organizmą patenka iškart po valgio.
Nevenkite ir česnako. Izraelio mokslininkai teigia, kad jame esantis alicinas česnakui suteikia išskirtinį, ne visų mėgiamą aromatą, smegenyse stimuliuojantį sotumo centrą ir mažinantį alkio jausmą. Be to, česnakas skatina adrenalino gamybą organizme — būtent dėl to sparčiau deginamos kalorijos.
Gerkite vandenį
Ne naujiena, bet pravartu prisiminti, kad dažnai alkiu klaidingai laikomas skysčių trūkumas. Jums atrodo, kad norisi valgyti, kai iš tiesų organizmą kankina troškulys. Išgėrus stiklinę vandens likus 10 min. iki valgio, suvalgysite mažiau maisto. Kiekvieno žmogaus vandens norma skirtinga, ji priklauso nuo amžiaus, svorio, gyvenimo būdo ir kiek vartojama kitokių gėrimų — kavos ir arbatos, kurie iš organizmo šalina skysčius. 8 stiklinės vandens per diena yra norma.
Kas kartą, kai pajuntate norą eiti prie šaldytuvo ar suvalgyti saldainį biure, išgerkite stiklinę vandens. Taip pat labai naudinga jį papildyti šiais ingredientais, mažinančiais alkį bei gerinančiais medžiagų apykaitą: imbieru, agurku, kajeno pipiru, čijos sėklomis.
Pastarosios ypač vertingos, nes skrandyje išbrinksta ir suteikia sotumo jausmą. Galite įsispausti citrinos, nes joje esantis vitaminas C padeda gaminti karnitiną, skatinantį organizmą deginti riebalus.
Dietologai rekomenduoja visiems, norintiems sulieknėti, gerti daugiau skysčių, nei paprastai, tik ne valgymo metu. O alkoholio geriau visai atsisakyti: svaigieji gėrimai didina apetitą, be to, juose gausu cukraus.
Aromaterapija
Amerikiečių gydytojas Alanas Hiršas nustatė 10 kvapų, kurie mažina saldumynų poreikį ir apskritai slopina apetitą. Tai vanilės, greipfruto, anyžių, pipirų, krapų, obuolių, mėtos, bananų, rožės, levandų kvapai. Alkio jausmas sumažės, jei naudosite aromatinius aliejus valgio metu: į aromatinę lempą įpilkite šiek tiek vandens ir kelis lašelius aliejaus. Valgydami pastatykite aromatinę lempą ar žvakę ant stalo. Yr ir paprastesnis būdas pasitelkus aromaterapiją sumažinti alkio jausmą: įkvėpkite greipfruto žievės, vanilės ar kokių nors kvepalų aromato (ypač tiks gėlių ir vaisių kvepalai). A. Hiršo teigimu, taip galima numesti iki 2 kg per mėnesį.
Vaistažolės
Pasak gydytojos natūropatės, yra žinomi du apetitą reguliuojantys augalai — miramedis ir pūslėtasis guveinis. Taip pat gali padėti organizmo valymas žolių, pavyzdžiui, garšvos, ugniažolės arbatomis.
Vienas svarbiausių dalykų — kokybiškas miegas
Visų pirma, svorio kontrolei kenkia ėjimas miegoti per vėlai. Jei neatsigulame iki 23 val. ar dar vėliau, daugeliui neišvengiamai kyla noras užkąsti ir po vakarienės. Šis noras paprasčiausiai atsiranda ištuštėjus skrandžiui, net jei prieš tai suvalgėme tinkamus pusryčius, pietus ir vakarienę.
O ir maisto pasirinkimai vėlai vakare, kai žmogus būna pavargęs ir nori save palepinti, dažniausiai būna prasti. Kai kūnas vakare gauna papildomų kalorijų, o sunaudoti jų nėra kur, visas vakarinis maistas keliauja į riebalus. Tad vėlyvas ėjimas miegoti ir valgymas vakare smarkiai prisideda prie svorio augimo.
Vėlai einant miegoti ir pavalgius vakare, dažniausiai iš ryto valgyti nesinori, tad pusryčiai suvalgomi per vėlai arba išvis praleidžiami. O tai programuoja didesnį alkio jausmą ir persivalgymą vakare. Taip užvedamas žalingų įpročių ratas. Tai ne tik skatina svorio didėjimą, bet ir didina įvairių, ypač širdies ir kraujotakos sistemų, ligų riziką.