Pagyros skaidriam plastikui
Jeigu reikėtų parašyti pažymius įvairioms maisto pakuotėms iš skirtingų medžiagų, vieną iš aukščiausių balų greičiausiai būtų galima skirti skaidriajam plastikui (PET). Jį specialistai įvardija kaip vieną patvariausių. Jeigu ši pakuotė nesubraižyta ir nėra sena, joje esantys maistas ar gėrimai yra saugūs. Tokios pakuotės dažniausiai naudojamos nealkoholiniams gėrimams, mineraliniam vandeniui, aliejui.
„Gaminant plastikus į juos paprastai dedama įvairių priedų, kurie pagerina plastiko savybes, tačiau gali kelti pavojų žmogaus sveikatai. Medžiagų išsiskyrimas iš plastiko yra intensyvesnis, kai plastikas liečiasi su riebiu ar rūgščiu maistu, šildant maistą ar pakartotinai naudojant subraižytą, seną pakuotę. Gaminiai pagaminti iš polietileno, polistirolo, polivinilchlorido dažniausiai naudojami tik šaltiems maisto produktams laikyti. Kitų rūšių plastikai, su tam tikromis specialiomis instrukcijomis ir apribojimais, gali būti naudojami ir karštiems maisto produktams“, - apie plastikinių pakuočių įvairovę rinkoje pasakojo VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistė Agnė Kolkaitė.
Popierinės pakuotės turi vieną rimtą trūkumą
10-ukas, ko gero, atitektų stiklui
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad norint pagamintą maistą pašildyti geriausiai tam tinka stikliniai ar keraminiai indai. „Stiklinė pakuotė laikoma pačia saugiausia“, - konstatavo A. Kolkaitė.
Tikslas – kuo mažesnės pakuotės
Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos (VNMPI) Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Elena Rinkevičienė GRYNAS.lt sakė negalinti išskirti atskirų medžiagų pakuočių, kurios yra saugiausios, nes visos pakuotės, kurios gaminamos ir tiekiamos į rinką, privalo būti saugios ir tinkamos vartoti. Dėl to skirtingoms medžiagos keliami skirtingi reikalavimai.
„Pakuotės tikslas išlaikyti saugų gaminį ir kuo ilgiau, taip pat būti patvaria ir kad maistas neįgautų pašalinių savybių iš pakuotės“, - pagrindinius kriterijus pakuotei apibūdino E. Rinkevičienė. Jos teigimu, pakuotei taip pat yra keliamas tikslas būti kuo mažesnei, kad ji nebūtų didesnė už patį gaminį, nes ji visada virs atlieka.
VNMPI per 2013 m. atliko 48 patikrinimus dėl tiekiamų į Lietuvos rinką pakuočių ir jose nurodytų kenksmingų medžiagų kiekių nustatymo. Nustatyti 9 (18,7 proc.) pažeidimai - gamintojai arba importuotojai neturėjo dokumentų, kad pakuotėse ir (ar) jų komponentuose neviršijami ribiniai leistini kenksmingų medžiagų kiekiai.
2013-2014 metais inspekcija atliko 103 patikrinimus gaminių, kurie skirti liestis su maistu (tai indai, stalo įrankiai ir pan.). Juose nustatyti leistinų – chromo, nikelio, melamino, formaldehido, ftalatų - normų viršijimai.
„Vienkartinėse plastmasinėse šakutėse buvome nustatę pavojingą chromo ir nikelio kiekį. Tai buvo nustatyta pernai. Taip pat labai daug tiriame vienkartinių įrankių, kurie naudojami iškyloms, bet šiemet per šį pusmetį dar nepasitaikė pažeidimų“, - teigė E. Rinkevičienė. Anot jos, tendencija yra tokia, kad daugiau pažeidimų randama plastikuose, atkeliavusiuose iš Kinijos, kitų trečiųjų šalių.
„Tikrai nesinorėtų, kad mes apsikrautume atliekomis. Vienkartinė pakuotė visąlaik yra atlieka. Nėra daug savaime yrančių pakuočių, bet tendencija turėtų būti tokia, kad jų daugėtų. Reikėtų būti tolerantiškiems savo aplinkai ir gamtai“, - vartotojams linkėjo E. Rinkevičienė.
Į plastikinius indus pataria nedėti karšto maisto
„Saugiausiais yra laikomi indai, pagaminti iš plastikų, kurių kodai 1, 2, 4 ir 5. Polietilentereftalatas (1) daugiausia naudojamas įvairiai pakuotei, taip pat ir vaisvandenių buteliams gaminti. Polietilenas (2, 4) ir polipropilenas (5) naudojami įvairiems vienkartiniams indams ir maisto pakuotėms (2, 4) gaminti. Margarino indeliai paprastai gaminami iš polipropileno. Jokia papildoma plėvele plastikiniai indai nepurškiami. Reikėtų atkreipti dėmesį į gaminius, pagamintus iš plastikų, kurių kodai 3, 6 ir 7. Į polivinilchloridą (3) elastingumui padidinti dedami plastifikatoriai (ftalatai ir kt.), kurie gali migruoti į maistą ir pakenkti žmogaus endokrininei sistemai (nors tai dar neįrodyta), todėl šis plastikas maisto pakuotėms mažai naudojamas“, - Vilniaus universiteto tinklalapiui aiškino profesorė.
Mokslininkė pateikia keletą svarbių patarimų, į kuriuos dėmesį turėtų atkreipti visi, kurie maistą kartais valgo iš vienkartinių plastikinių indų. Svarbiausi iš jų: nešildyti maisto plastikiniuose induose mikrobangų krosnelėje, nes esant aukštesnei temperatūrai plastikai greičiau sensta ir dėl to padidėja jų dalinės destrukcijos (suirimo) ir irimo produktų patekimo į maistą tikimybė. Į plastikinius indus galima dėti ne karštą, bet atšaldytą maistą ir nelaikyti juose riebaus maisto bei alkoholinių gėrimų. Plastikinių indų nedera plauti indaplovėse ir juos plauti naudojant stiprius ploviklius. Taip pat reikėtų vengti naudoti tokius indus, kurie jau yra seni ar subraižyti.