Nors dažnai skundžiamės savo pilka kasdienybe, paįvairinti gyvenimo spalvų neskubame. Užsienio šalyse ypač populiarus namų dekoravimas ir puošimas augalais Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius.

GRYNAS.lt pasidomėjo, kaip žvelgiame į galimybę papuošti savo gyvenamųjų namų išorę augalais ir kodėl pilko betono vis dar nepalyginamai daugiau nei žalios spalvos.

Pradėdami gražias iniciatyvas dažnai susiduriame su biurokratiniais barjerais. Vis dėlto, pasirodo, kad gražinti daugiabutį namą augmenija nėra draudžiama ir specialių leidimų nereikia. Anot Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Miestovaizdžio skyriaus vedėjos Vaivos Deveikienės, savivaldybė netgi skatintų tokias iniciatyvas.

„Vijoklių sodinimas nėra draudžiamas ir apribotas. Jeigu tai būtų medis arba krūmas, reiktų žiūrėti pagal dydį ir nustatyti atstumą nuo namo. O vijokliui netgi reikia į ką nors atsiremti. Nemanau, kad augalas kenktų pastatui. Betono tikrai negadins, kai kuriais atvejais gal net kaip tik bus naudingas, nes sugers drėgmę. Tik sveikintume gyventojų norą pasipuošti savo namus.

Yra buvę keletas savivaldybės bandymų papuošti pilką betoną, nors ir nesėkmingų. Pamenu, jog norėjome papuošti tunelį Geležinio Vilko gatvėje“, - sakė V. Deveikienė.

Anot jos, Vilniuje, Lazdynų bei Karoliniškių mikrorajonuose, galima aptikti namų, papuoštų Engelmano penkialapiais vinvyčiais, kurių lapai rudenį nusidažo raudona spalva. Taip pat Žvėryno mikrorajone galima aptikti Gebenėmis papuoštų namų. Gebenės nemeta lapų, jas lengviau prižiūrėti.

„Viskas priklauso nuo situacijos. Prie magistralių būtų galima papuošti paprastais žaliais vijokliais, jog grynintų orą, o ten, kur vaikšto žmones, galima pagalvoti ir apie spalvingesnius sprendimus. Mes palaikome tokias iniciatyvas ir tai lieka kaip galimybė“, - ateities perspektyvas vertino V. Deveikienė.

Brangiai nekainuotų

Tačiau panašu, jog iniciatyvų skatinimas nė motais. Kalbintų apželdinimo agentūrų atstovai vienodai sakė nesulaukią kreipimosi dėl daugiabučio namų išorės dekoravimo, tad apie tai neva nė negalvojantys.

„Į mus niekada nesikreipė su prašymu papuošti dekoratyviniais augalais daugiabučių namų išorę ir apie tai niekada pernelyg negalvojome - žmonės per daug užimti, neturi kada galvoti dar apie namo išorės gražinimus. Tačiau, jei darytume, tai galėtų būti individualūs projektai, kur reiktų ieškoti geriausio sprendimo, nes ne visos statybinės medžiagos tam tinka ir reikia atidžiai rinktis“, - GRYNAS.lt sakė vienos apželdinimo įmonės direktorius, kraštovaizdžio architektas Gintautas Savanevičius.

Paklaustas apie galimą vieno daugiabučio namo dekoravimo kainą, jis nesiryžo prognozuoti.

„Jei namą žmonės norėtų papuošti vijokliu, nemanau, kad tai būtų labai brangu, tačiau tiksliai įvardinti sumos negalėčiau“, - sakė G. Savanevičius.

Jo teigimu, Lietuvoje po truputį populiarėja žalieji stogai, kai vietoje terasų, žmonės nusprendžia auginti ant stogo žolę.
Į mus niekada nesikreipė su prašymu papuošti dekoratyviniais augalais daugiabučių namų išorę ir apie tai niekada pernelyg negalvojome - žmonės per daug užimti, neturi kada galvoti dar apie namo išorės gražinimus.

Lietuviai konservatyvūs

Kitos apželdinimo agentūros atstovės Greta Lauciuvienės teigimu, lietuviai yra per daug konservatyvūs ir dar tokiais aplinkos gražinimo būdais nesidomi. Anot jos, Lietuvos klimatas nėra pats tinkamiausias namų išorės dekoravimui augalais, tačiau sprendimų būtų įmanoma atrasti.

„Jei namo sienos danga būtų pakankamai graži ir į ją pasodintume vienmečius augalus, manau, jog galėtų pavykti pasipuošti namus ir Lietuvoje. Vasarą jie žydėtų, o žiemą vaizdo negadintų tiesiog graži namo danga“, - svarstė G. Lauciuvienė.