Sosnovskio barštis - tai salierinių šeimos pašarinis augalas. Manoma, į Lietuvą atvežtas apie 1950 metus iš Kaukazo, kaip eksperimentinis silosinis augalas, užaugantis iki 5 m. aukščio. To meto kompartijos vadų mintis buvo kelti sovietinį žemės ūkį, staigiai išplatinant šį augalą, taip pat plečiant kukurūzų pasėlių plotus visoje Sovietų Sąjungoje.

Šio augalo sultys yra kenksmingos žmogui. Sosnovskio barščio sultyse kaupiasi medžiagos didinančios odos jautrumą saulės šviesai, todėl oda, jei ant jos patenka augalo sulčių, gali parausti bei gan smarkiai nudegti. Iššoka vandeningos pūslės, kurios dažnai plyšta ir sunkiai gyja arba gali atsirasti rudos pigmentinės dėmės, kurios gali ilgai išsilaikyti.

Suvešėję augalai nustelbia visą kitą augaliją. Plinta sparčiai ir yra sunkiai išnaikinami, nes atželia iš šaknų net ir po kelių pjovimų. Taip pat subrandina daug sėklų, kurias paskleidžia iki 4 m spinduliu. Todėl Sosnovskio barštis paskelbtas invaziniu, kitaip tariant, naikintinu augalu Lietuvoje.
Citata
To meto kompartijos vadų mintis buvo kelti sovietinį žemės ūkį, staigiai išplatinant šį augalą, taip pat plečiant kukurūzų pasėlių plotus visoje Sovietų Sąjungoje.

Kreipiamės į gyventojus prašydami teikti informaciją apie žinomas Sosnovskio barščio augimvietes regione. Reiktų pateikti tokius, kuo tikslesnius, duomenis: 

- vietovė, kur auga (privati ar valstybinė žemė, savivaldybė, seniūnija, kaimas ar kitas geografinis objektas – paviršinio vandens telkinys, miškas, pieva, dirbami laukai ir kt.); 

- gausumas (pavienis, sudaro sąžalynus, sąžalynų dydis); 

- augalo pastebėjimo vietovėje metai (bent apytiksliai, jei įmanoma pasakyti);

- informacija apie naikinimą (ar buvo naikintas augalas toje vietovėje, kada, kas naikino, kokiomis priemonėmis, jei žinoma). 

Informaciją prašome teikti iki birželio 15 d. elektroniniu paštu alytus@ard.am.lt arba įstaigų darbo laiku šiais telefono numeriais:

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentas 8-315-56746, 8-315-56751
Alytaus m. agentūra 8-315-56736
Alytaus r. agentūra 8-315-56748
Druskininkų agentūra 8-313-59176
Lazdijų r. agentūra 8-318-50212
Prienų agentūra 8-319-61732
Varėnos r. agentūra 8-310-32117