Kėdainių miškų urėdijos medelyno viršininkė Inga Rylienė sako, kad rajono miškininkai visose aštuoniose girininkijose šįmet planuoja pasodinti apie 600 tūkstančių medelių, tarp kurių daugiausia bus ąžuoliukų ir eglaičių.

„Labai žiemos keiksnoti negalime – medelių sodinukų šalčiai nesunaikino. Tik ilgai buvęs sniegas ir įšalas neleido laiku pradėti pavasario darbymečio. Pernai į lauką sodinti medelių išėjome kovo 24–ąją, o šįmet – tik balandžio 16–ąją. Privalome skubėti, nes medeliai netruks išleisti pirmuosius pumpurus ir juos sodinti taps rizikinga. Sulapojusių medžių sodinti iš viso nerekomenduojama. Nebent tai daroma prie namų, kai yra galimybės persodintus medžius gausiai palaistyti“, – sako I. Rylienė.

Kadangi pirmiausia sprogsta juodalksniai ir beržai, tai šiuos medelius miškininkai pirmiausia skuba pavasarį pasodinti į jiems numatytas vietas. Vėliau imamasi eglių, o galiausiai eilė ateina vėliausiai pumpurus sukraunantiems ir juos sprogdinantiems ąžuolams.

Pasak viršininkės, šįmet jų medelynas medelių užsakymų turi mažiau negu pernai. Šiam pavasariui planuojama paruošti parduoti apie 200 tūkstančių ąžuoliukų, iki 50 tūkstančių eglaičių ir apie 10 tūkstančių berželių. Miškininkės teigimu, pastaruoju metu miškų plėtra paspartėjo, mat atsirado galimybė panaudoti Europos Sąjungos lėšas.

„Medelius geriausia sodinti pavasarį. Tada jie labiau įsišaknija ir prigyja. Mes rekomenduojame sodinti jaunus, nuo dvejų iki penkerių metų, medelius. Tada jie nebūna lepūs. Kai kas mėgsta sodinti maždaug septynerių metų medelius – juos lengviau prižiūrėti, tačiau sunkiau prigyja“, – pastebi I. Rylienė.

Be to, medelių negalima pamiršti laistyti, taip pat patręšti. Sėkmingam medžių augimui ypač svarbus pavasarinis tręšimas. Geriausia tręšti perpuvusiu mėšlu ar kompleksinėmis trąšomis, tačiau jose turi būti kuo mažiau chloro. Vėlesniam tręšimui reikia trąšų su gausesniu kalio ir magnio kiekiu, kad sutvirtėtų medelių stiebai.

Kėdainių rajone žemėse labiausiai tinka sodinti ąžuolus, tačiau nevalia pamiršti atsodinti ir iškirstų eglynų. Todėl būtent šių medžių sodinukai medelyne yra paklausiausi. Medelyne galima įsigyti ir įvairių dekoratyvinių medžių bei krūmų, iš jų populiariausios – tujos, eglaitės ir pušaitės.