Žiniasklaidoje sklandantys gandai apie abejotiną kartoninių gėrimų pakuočių saugumą klaidina vartotojus. Pasak Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausiosios specialistės Editos Selvenytės, teiginiai, kad daugiasluoksnėse gėrimų pakuotėse laikomi produktai praranda dalį maistinių savybių bei vitaminų nėra tikslūs. Anot specialistės, kartoninės sulčių ir pieno produktų pakuotės yra saugesnės už skaidrias taras.
Skeptikų argumentus, kad laminuotose kartoninėse pakuotėse laikomi gėrimai praranda didžiąją dalį naudingų maistinių savybių, vitaminus ir mikroelementus, ginčija E. Selvenytė. Ji teigia, kad tokie gėrimai kaip sultys daugiasluoksnėje gėrimų pakuotėje yra tarsi užkonservuojami. „Visai kaip stiklainiuose yra užkonservuojamos uogienės ar kompotai, taip pakavimo procese kartoninėje pakuotėje užkonservuojamos sultys. Todėl jos išlieka šviežios bene metus. Kad užkonservuoti produktai ilgiau išliktų švieži, jie nešami į rūsį, saugomi nuo temperatūrų svyravimų ir saulės spindulių.
Daugiasluoksnė pakuotė nepralaidi šviesai, tad vitaminai neskyla net pakuotę laikant dienos šviesoje. Pieno, kefyro, jogurto ir kitų šaldytuve laikomų produktų galiojimo laikas trumpesnis nei sulčių. Kartoninėse pakuotėse ultravioletiniais spinduliais pašalinamos bakterijos, kad produktai išliktų nepažeisti. Kitaip nei skaidriose pakuotėse, produktas yra apsaugomas ir nuo šviesos, tad neskyla vertingi baltymai ir vitaminai“, – pasakoja specialistė E. Selvenytė.
Šviesa ir oras skaido vitaminus ir keičia sulčių PH
„Tetra Pak“ užsakymu Latvijos žemės ūkio universiteto Maisto technologijų fakulteto atliktas tyrimas parodė, kad vaisių sultys, laikomos skaidrioje taroje kur kas greičiau netenka maistingųjų savybių ir vitaminų, nei laikomos šviesos nepraleidžiančioje pakuotėje. Palyginus vitamino C kiekį sultyse, laikomose skaidrioje ir kartoninėje pakuotėje, paaiškėjo, kad vos per dvi paras skaidrioje apšviestoje taroje laikomų sulčių vitamino kiekis sumažėjo dvigubai. Tuo tarpu daugiasluoksnėje pakuotėje laikomose sultyse jo kiekis bene nepakitęs išliko ilgiau nei aštuonias dienas. Tai lėmė pakuotės nelaidumas šviesai.
Sulčių laikomų „Tetra Pak“ kartoniniam įpakavime PH rūgščių pusiausvyra kinta lėčiau nei laikoma skaidrioje taroje. Atidarytoje stiklinėje taroje sulčių PH pusiausvyra sutrinka jau po penkių dienų, o šeštąją dieną sultys tampa nebetinkamos vartoti. Šviesos nepraleidžiančiose pakuotėse gėrimų PH pusiausvyra neperžengia leistinų ribų ilgiau nei dešimt dienų. Vis tik specialistai įspėja, kad atidarytą gėrimų pakuotę reiktų laikyti šaldytuve ir suvartoti per 2-3 dienas.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Irena Pečiulienė patvirtino, kad gėrimai kartoninėje pakuotėje ilgiau išlieka saugūs bei išlaiko šviežiam produktui būdingas savybes. „Keletas skirtingų pakavimo medžiagų sluoksnių išlaiko produktą nepakitusį. Plastiko sluoksnis apsaugo nuo drėgmės, o aliuminio sluoksnis sulaiko šviesą ir neleidžia patekti mikroorganizmams, todėl vertingos medžiagos,vitaminai ir pats produktas išlieka nepakitęę kur kas ilgiau“, – pasakojo I. Pečiulienė.
Vis daugiau kartoninių gėrimų pakuočių perdirbama Europoje
„Didžiuojamės, jog kasmet pasaulyje vis daugiau ir daugiau vartotojų pasirenka mūsų produkciją kaip patikimą ir patogų pakavimo sprendimą. 2011-aisiais buvo parduota daugiau nei 167 milijardai pakuočių, 9 milijardais daugiau nei 2010 metais. Nuolat tobuliname įrengimų ir pakuotės gamybos technologijas, nes aplinkos apsauga yra viena iš keturių strateginių įmonės veiklos krypčių. 2020 metams iškėlėme sau tris aplinkosauginius tikslus, vienas kurių – didinti mūsų pakuotės perdirbimą. Europoje apibendrinus 2011 metų rezultatus šis rodiklis siekia net 37 procentus nuo išleistų į rinką pakuočių.