Vykdant paieškas nušauti trys krokodilai

Berniukai užpuolimo metu maudėsi viename iš į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukto Kakadu nacionalinio parko vandens telkinių. Šis nacionalinis parkas, esantis į pietryčius nuo Darvino, Šiaurinės teritorijos sostinės, yra gausiai lankomas turistų.

„Vienas iš vaikų apsigynė nuo krokodilo, bet tuomet gyvūnas apsisuko ir pasičiupęs nusitempė kitą berniuką,“ – apie savaitgalio nelaimę žurnalistams pasakojo vietos policijos atstovas Stephenas Constable‘is.

Matthew Brienas
Kai stebi didesnius briaunagalvius, ypač patinus poravimosi sezono metu, vaizdas tikrai baugina. Jų puolimas – tarsi smūgiai kūju. Jie neabejotinai suskaldytų jūsų galvą.

Nuo krokodilo pasprukęs pirmasis berniukas neišvengė sužalojimų – krokodilas paliko gilius įkandimus abiejose rankose. Jo 12-mečio pusbrolio paieškos buvo pradėtos iškart po užpuolimo. Manoma, jog antradienio rytą vietovėje rasti palaikai yra antrojo berniuko. Pasak pranešimų, vaikas su šeima gyveno netoliese mažoje aborigenų gyvenvietėje Mudginberri.

S. Constable‘io teigimu, vaikus užpuolęs briaunagalvis krokodilas greičiausiai buvo apie 2,5 – 3 metrų ilgio. Jeigu gyvūnas būtų buvęs didesnis, nei vienas iš vaikų nebūtų galėjęs pabėgti.
Pirmadienį parko prižiūrėtojai nušovė du krokodilus, nors nei vienas iš jų neatitiko galimo kaltininko charakteristikų. Vienas iš krokodilų siekė 4,7 metrus, kito ilgis buvo 4,3 metrai. Nušauti krokodilai buvo išskrosti ieškant žmogaus palaikų. Vėliau nušautas dar vienas krokodilas.


Turistai nepaiso pavojų

Per pastaruosius 12 metų briaunagalviai krokodilai (lot. Crocodylus porosus) šioje vietovėje užpuolė ir nužudė 13 žmonių, 6 iš jų vaikai. Už laukinę gyvūniją atsakingi pareigūnai nuolat susiduria su problemomis bandydami suvaldyti krokodilus. Šie didžiuliai ropliai traukia į parką turistus, bet taip pat yra ir be galo pavojingi.
Briaunagalvis krokodilas kramto gautą dovaną zoologijos sode

2002 m. 4,6 metrų ilgio ir pusę tonos sveriantis briaunagalvis krokodilas užpuolė ir mirtinai sužalojo 23 metų amžiaus vokiečių turistę, kuri nepaisė perspėjamųjų ženklų ir nusprendė naktį išsimaudyti viename iš Kakadu nacionalinio parko vandens telkinių.

Per pastaruosius penkerius metus krokodilai visame pasaulyje mirtinai sužalojo apie 700 žmonių. Palyginimui kasmet vidutiniškai 5 žmonės miršta užpulti ryklių, 50-100 miršta nuo bičių įgėlimo, apie 500 pražudo drambliai ir apie 3 tūkst. žmonių kasmet mirtinai sužaloja raganosiai. 

Patys agresyviausi krokodilai pasaulyje

Briaunagalviai krokodilai garsėja savo agresyvumu ir žmonių užpuolimais. Itin plačiai nuskambėjo istorija, kai 2007-aisiais raminamaisiais apsvaigintas krokodilas Taivanio zoologijos sode veterinarui nukando ranką iki alkūnės. Po septynias valandas trukusios operacijos nutraukta galūnė buvo sėkmingai prisiūta atgal.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Čarlzo Darvino universiteto Šiaurinėje Teritorijoje mokslininkai nustatė, jog briaunagalviai yra gerokai agresyvesni nei kitos šešios tirtos krokodilų rūšys.

Briaunagalviai buvo vienintelė tirta rūšis, kurios atstovai demonstravo įaudrintą uodegos trūkčiojimą, po kurio seka šuolis į priekį ir smūgiai galva.

„Kai stebi didesnius briaunagalvius, ypač patinus poravimosi sezono metu, vaizdas tikrai baugina,“ – kalbėjo Čarlzo Darvino universiteto laukinių gyvūnų biologas Matthew Brienas.
„Jų puolimas – tarsi smūgiai kūju. Jie neabejotinai suskaldytų jūsų galvą.“

Kitų krokodilų, kuriuos tyrinėjo mokslininkai, elgesys buvo gerokai pasyvesnis ir draugiškesnis.
Tyrėjai spėja, jog briaunagalvių agresyvumas padeda sumažinti tarpusavio konkurenciją ir pasinaudoti didelio dydžio teikiama nauda. 

Didžiausi krokodilai pasaulyje

Citata
Per pastaruosius 12 metų briaunagalviai krokodilai (lot. Crocodylus porosus) šioje vietovėje užpuolė ir nužudė 13 žmonių, 6 iš jų vaikai.

Briaunagalviai krokodilai yra vadinami gyvosiomis fosilijomis, nes per pastaruosius 100 milijonų metų šie gyvūnai beveik nepakito. Jų nasrai yra labai stiprūs, o patys gyvūnai yra didžiausi šiuo metu gyvenantys krokodilų būrio atstovai. 

Vidutiniškai patinai užauga iki 5 metrų ilgio ir sveria apie 450 kg, tačiau taip pat pasitaiko 7 metrų ilgio toną sveriančių individų. Medžioja šie krokodilai kantriai tūnodami šalia vandens telkinio pakraščio ir laukdami savo aukos.

Manoma, jog šie krokodilai ėda viską, kas tik patenka į jų nasrus, įskaitant buivolus, beždžiones, šernus ir netgi ryklius. Be jokio perspėjimo jie staigiai išnyra iš vandens ir pačiupę auką nusitempia ją gilyn, laiko po vandeniu tol, kol ši paskęsta.

Briaunagalviai yra puikūs plaukikai, kartais sutinkami net ir atviroje jūroje. Šie gyvūnai paprastai gyvena iš dalies sūraus ir gėlo vandens telkiniuose rytų Indijoje, Pietryčių Azijoje ir šiaurinėje Australijoje. 

Manoma, jog šie krokodilai gali laisvėje išgyventi iki 70 metų. Pasaulyje priskaičiuojama iki 300 tūkst. šių gyvūnų. Jie nėra laikomi nykstančia rūšimi, tačiau jų skaičius pastebimai mažėja dėl buveinių nykimo ir brakonieriavimo. Šie krokodilai taip pat yra medžiojami bijant galimų užpuolimų.

Parengta pagal nationalgeographic.com ir guardian.com informaciją