Išsigando ir nukrito

Incidentas įvyko praėjusį penktadienį apie 10 valandą prie Kęstučio g. 5 Kretingoje. Moteris ir jos draugė Virginija pamatė, kad taip, jų nuomone, nehumaniškai su paukščiais pasielgė daugiabutį administruojančios įmonės „Civinity“ darbuotojai, užfiksavo ir automobilio numerį.

Pasak bendrovės „Civinity namai“ Klaipėdoje vadovo Artūro Kavaliausko, gavus informaciją, išsiaiškinta, kad darbuotojai šiame daugiabutyje vykdė darbus, kuriems atlikti buvo būtina patekti prie ant stogo esančio nuotekų alsuoklio. Paukščių jaunikliai žmogaus išsigando ir nušoko patys. Nenorėdami žuvusių kiriukų palikti ant grindinio, darbuotojai juos surinko ir išvežė.

„Situacija labai nemaloni, dėl to apgailestaujame. Tačiau darbuotojų kaltės, dėl kurios turėtų prisiimti atsakomybę, nematome. Paukščių ir gyvūnų niekada neskriaudžiame ir griežtai smerkiame tuos, kurie tai daro“, – teigė A. Kavaliauskas.

Rudagalvis kiras

Lietuvos ornitologų draugijos nario Gedimino Petkaus žodžiais, tiek rudagalviai, tiek sidabriniai kirai, retais atvejais ir žuvėdros, kurių gausu netoli upių, kitų vandens telkinių, pastaruoju metu vis dažniau kuriasi ant gyvenamųjų namų, gamyklų ar kitų įmonių stogų, sudaro savotiškas kolonijas. Stogai šiems paukščiams tampa tarsi saugiomis salomis.

„Įsivaizduokite, upėse vanduo gali keistis vandens lygis, nuslūgus paukštį gali pasigauti koks lapės jauniklis ar kitas plėšrūnas. O ant stogo toks pavojus negresia, bet, pasirodo, šiuo atveju nebuvo saugu“, – apgailestavo ornitologas. Jei būtų įrodyta, kad kiriukai numesti tyčia, įmonei grėstų atsakomybė, mažų mažiausiai – bauda.

Išeitis – neleisti perėti

G. Petkus pripažino, kad kirai nėra tinkamiausi žmogaus kaimynystei: teršia aplinką, leidžia ilsėtis trukdančius garsus, kartais, gindami savo vaikus, agresyviai puola, be to, žudo balandžius, skriaudžia kitus gentainius.

„Kaip bebūtų, norint išvengti nepageidaujamos kaimynystės, apie tai reikėtų galvoti pavasarį – prižiūrinčios įmonės atstovams dažniau užlipti ant stogų, neleisti čia perėti“, – sakė pašnekovas. O jeigu jau išsiperėjo, teks pakentėti. Žuvelėmis ir maisto atliekomis tėvų šeriami kiriukai sutvirtės ir patys stogus paliks maždaug po 1,5 mėnesio.

Problemų dėl kirų, pasirodo, turi ir palangiškiai. „Kuris laikas vienišas pilkas klykaudamas mažylis trypčioja, tupinėja bendrame trijų daugiabučių kieme, neskrenda – gal net nemoka? Toks jausmas, kad pasimetęs, o mes nežinome, kaip jam padėti, ar lesinti?“ – svarstė palangiškė.

Ornitologo teigimu, leisdamas garsus, mažylis greičiausiai tik nekantrauja, kada sugrįš tėvai ir parneš maisto. „Kirų šeimynos paprastai išsivaikšto, o paskui vėl susišaukia. Žmonėms kištis į gamtą ir lesinti tikrai nereikia, antraip ir šie paukščiai, kaip ir balandžiai, varnos, taps prieraišūs, nenorės išskristi“, – patarė G. Petkus.