„Grįžusi vakare namo po darbo negalėjau įeiti į butą, nes per laiptinės 5-to aukšto langą gražuolė įskrido ir va – staigmena: ir balandėlis, ir kiaušinis“, – sakė kiaušinį perintį balandį prie buto durų radusi kaunietė Vaiva Dilienė.

Vis dėlto moteris sugalvojo, kaip paukštį išgelbėti.

„Viskas puikiai išsisprendė. Myliu visus gyvūnus, tiek paukščius, tiek kitus... Nenoriu jiems pakenkti ir kelti streso. Patraukiau kilimėlį, kad galėčiau į butą patekti. Tada liko surasti, kas priglaus. Gerai, kad feisbuke yra balandininkų grupė, jie ir padėjo surast namus“, – pasakojo ji.

Ir pridūrė: „O kiaušinį ji ir antrą dar padėjo kitą dieną. Balandininkas pasiėmė.“

Susisiekus su balandžių augintoju Linu iš Raseinių, paaiškėjo, kad laiptinėje lizdą susisukęs balandis yra sportinis.

Balandė

„Parsivežiau ir patelę, ir kiaušinius. Padėjau kiaušinukus po kitais balandžiais perinti, nes jeigu atimi iš balandžio lizdą, kiaušinius, jis kitur neperės. Po 4-5 dienų kiaušinį peršvieti ir matai, ar jis yra apvaisintas, ar ne. Pasirodė, kad šitie kiaušiniai buvo neapvaisinti. Dar laikau juos, bet iš jų nieko nebus.

Tai patelei radau kitą patiną. Dar kol jie susidraugaus, praeis savaitė-dvi, paskui turėtų patys susidėti lizdą, apsiženyti ir perėti vaikus“, – pasakoja balandžių augintojas, kuris ir augina paštinius sportinius balandžius.

„Čia irgi yra sportinis balandis, bet turi atspalvį, jis vadinamas tigriniu. Lietuvoje yra daug sportinių balandžių klubų, žmonės užsiima jų sportu, veža į kitas šalis varžyboms. Jis, matyt, pasiklydo. Taip dažnai atsitinka. Pasiklydo, prisiplakė prie laukinių balandžių ir gyvena.

Balandė

Kaip man sakė, Šančiuose gyveno balandininkas, kuris turėjo balandinę, bet jis mirė, tą balandinę nugriovė, o balandžiai liko ant stogų, kiemuose. Jie vis tiek ieško maisto, skraido, kažkur prisiglaudžia“, – sako pašnekovas apie paimtą sparnuotį.

Ir priduria: „Patelė turbūt pamatė, kad yra praviras laiptinės langas, kad ten ramu, galima perėti. Jie susineša kelis šakalėlius ir jau deda kiaušinius. Kadangi kiaušiniai neapvaisinti, ji būtų taip tupėjusi apie 17 parų ir palikusi juos, nes niekas neišsiperėtų.“

Linas sako, kad kiti balandžiai nesunkiai priima tokius paklydėlius į savo draugiją: „Visi jie yra balandžiai, visi kilę iš vieno balandžio. Paskui tik žmogus įsikiša ir išveisia veisles.“

Vyras šiuo metu Raseiniuose augina apie 50 paštinių sportinių balandžių. „Savo malonumui, dėl smagumo auginu. Kas nori, atiduodu, kai nauji balandininkai atsiranda, nori kitų spalvų paukščių, mainomės.“