„Visi nuodingiausi grybai yra lakšteliniai – tie, kurie kepurėlės apačioje turi ne skylutes, o lakštelius. Iš skylėtabudinių nuodingas yra tik šėtonbaravykis (Boletus satanas), tačiau jis Lietuvoje labai retas“, - teigė Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė.
Anot jos, iš miško galima parsinešti tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstate. Priešingu atveju galite kaip reikiant apsinuodyti.
Žalsvoji musmirė (Amanita phalloides)
Kepurėlės apačia iškili, pereinanti į plokštumą, lygi, kartais arti pakraščių su balto apvalkalo lengvai nusilupančiais ar didesnio lietaus nuplaunamais lopinėliais. Ji gali būti žalia, gelsvai žalia, rusvai žalia, nublunkanti iki gelsvos ar net balkšvos spalvos.
Smailiakepurė musmirė (Amanita virosa)
Rudeninė kūgiabudė (Galerina autumnalis)
Rausvasis nuosėdis (Cortinarius orellanus)
Rausvėjančioji plaušabudė (Inocybe erubescens)
J. Motiejūnaitė sakė, kad kartais nuodingi grybai gali būti supainioti su tais grybais, kuriuos mes įpratę rinkti. Kaip todėl ji patarė nesistengti surinkti visų miško grybų. Mikologė primygtinai rekomendavo rinkti tik tuos, dėl kurių esate tvirtai įsitikinę.
„Pavojingiausios yra žalsvoji ir smailakepurė musmirės. Jas labai lengva supainioti su populiariais valgomais grybais: ūmėdėm, gudukais. Žalsvąją dar galima supainioti su žaliuokėmis. Taip pat pavojinga ir plaušabudė, nes ji painiojama su pievagrybiais ir pavasarinėmis balteklėmis, kitaip vadinamomis avižėlėmis. Tačiau ji auga pavasarį ir vasaros pradžioje, vėliau aptinkama labai retai. Kiti grybai labiau pavojingi arba visai grybų nepažįstantiems, arba neprotingai rizikuojantiems ir mėginantiems grybų valgomumą išbandyti savo skrandžiu. Bet kokiu atveju grybaujant imti reikia tik tuos grybus, dėl kurių esate 100 procentų tikri. Kilus net menkiausiai abejonei grybą reikia palikti ten, kur jis augo“, - aiškino J. Motiejūnaitė.
Jos teigimu, Lietuvoje yra nemažai haliucinogeninį poveikį turinčių grybų. Ji įspėjo, kad tokių grybų negalima vartoti.
„Haliucinogeninių savybių turi nemažai Lietuvoje augančių grybų, pradedant visiems gerai pažįstama raudonąja musmire. Tačiau tuos, kurie sugalvotų pabandyti, noriu perspėti, kad dauguma haliucinogeninių savybių turinčių grybų turi ir kitų nuodingų medžiagų, kurios gali smarkiai pakenkti. Be to, Lietuvoje augantys grybai nesukaupia tiek haliucinogeninių medžiagų (psilocybino ir psilocino), kiek tarp „mėgėjų“ paplitę Pietų ir Centrinės Amerikos grybai. Ir, beje, dėl haliucinogeninių grybų identifikavimo privatūs asmenys į mūsų specialistus tegul geriau nesikreipia – tokias paslaugas mes teikiame tik toksikologams, kriminalistams ir muitinės pareigūnams su įstaigų išduotais prašymais“, - tikino J. Motiejūnaitė.