Žemėlapis suteikia galimybę geriau suprasti žmogaus pasodintų ir natūraliai užaugusių miškų pokyčius bei jų reikšmę aplinkai, ekonomikai ir kitoms sritims globaliniu mastu. Tyrimo rezultatai publikuoti mokslo žurnale „Science“.

Naujausiame tyrime, kurį rengė mokslininkai iš 15 universitetų, ekspertai iš kompanijos „Google“ ir kiti tyrėjai, pranešama, jog laikotarpyje nuo 2000 iki 2012 metų planetoje buvo išnaikinta 2,3 milijonai kvadratinių kilometrų miškų, o atsodinta vos 800 tūkstančiai kvadratinių kilometrų.

Pavyzdžiui, nustatyta, kad tropikai – vienintelė klimato sritis, kurioje pasireiškė ši tendencija: miškų plotas kasmet mažėjo 2,101 kv. kilometrais. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad Brazilijos iškirstų miškų ploto atkūrimas per pastarąjį dešimtmetį nekompensuoja nuolat kertamų miškų ploto pastovaus didėjimo tokiose šalyse, kaip Indonezija, Malaizija, Paragvajus, Bolivija, Zambija, Angola ir kt.
Lietuvos miškingi plotai (Merilendo universiteto sudarytas pasaulio miškų žemėlapis

Tyrimui vadovavęs geografijos mokslų profesorius Matthew Hansen iš Merilando universiteto teigia, jog šis žemėlapis – pirmasis, taip detaliai atspindintis miškų ploto pokyčius tiek globaliniu mastu, tiek ir lokaliai. Miškų praradimai ir prieaugis daro įtaką daugybei ekosistemos sričių: klimato kaitai, anglies dioksido koncentracijai, biologinei įvairovei ir kt., tačiau iki šiol nebuvo sukurta priemonė, padedanti gauti detalius ir tikslius (gautus palydovinio ryšio dėka) duomenis, iliustruojančius miškų pokyčius.

Kurdami šį žemėlapį mokslininkai naudojosi per dešimtmečius palydovų sukauptais duomenimis, kuriuos analizuodami nustatė miškų ploto kaitą Žemėje. Atliekant šį darbą buvo išanalizuota daugiau nei 650 tūkstančių nuotraukų, darytų iš palydovų. Prie projekto įgyvendinimo ženkliai prisidėjo specialistai iš „Google Žemė“ komandos.
Citata
Laikotarpyje nuo 2000 iki 2012 metų planetoje buvo išnaikinta 2,3 milijonai kvadratinių kilometrų miškų, o atsodinta vos 800 tūkstančiai kvadratinių kilometrų.
Matthewo Hanseno ir jo kolegų teigimu, naujasis žemėlapis praplečia iki šiol turėtas žinias apie Žemę dengiančius miškus, suteikdamas priėjimą prie didelės raiškos duomenų, kurie nuosekliai perteikia kasmetinį miškų ploto pokytį per daugiau nei dešimtmetį.
Rausva spalva pažymėta, kuriose vietovėse Lietuvoje miškingų plotų mažėjo

Žemėlapyje pateikiami tiek lokalūs, tiek regioniniai, tiek globalūs kiekybiniai duomenys. Žemėlapio duomenis planuojama atnaujinti kasmet.

Žemėlapį detaliau galite apžiūrėti ČIA.  

Melsva spalva pažymėta, kuriose vietovėse Lietuvoje miškingų plotų daugėjo

Straipsnis parengtas pagal sciencedaily.com, įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.