Svirbeliai - (Bombycilla, - lot.), žvirblinių paukščių (Passeriformes) šeimos, Svirbelinių (Bombycillidae) genties paukščiai.

Šie paukščiai Lietuvoje negyvena nuolat, o tik žiemoja. Jie pasirodo dažniausiai apie spalio mėnesį, tačiau, gamtininkų teigimu, gali ir apskritai nepasirodyti.
Svirbelis
„Į Lietuvą svirbeliai atskrenda jau išsišėrę po perėjimo sezono ir ne tokie ryškūs. Tiesa, jų spalvos ir visas plunksninis apdaras neįprasti: plunksnos smulkios, labai tankios, pilkai rusvos ar net pilkai rožinės. Ant kaktos yra ilgesnių plunksnų kuokštelis, kurį paukštis gali pakelti lyg kuodą. Pagurklyje, antakyje, sparnuose yra juodų plunksnų lopeliai, baltos dėmelės, tačiau labiausiai į akis krinta sparne esantys mažučiai raudoni brūkšneliai ir ryškai geltoni uodegos plunksnų galai. Svirbelio patinukas ir patelės vienodi, jų spalvos nesiskiria“, - yra rašęs gamtininkas, knygų autorius Selemonas Paltanavičius leidiniui „Žaliasis pasaulis“.
Svirbelis

Gamtininko teigimu, svirbeliai įprastai gyvena Eurazijos šiaurėje, taigoje. Jiems atskridus Lietuvoje staigiai ima nykti ant šakelių dar užsilikusios šaltalankių, šermukšnių, putinų, kadagių uogos. Vėliau pradeda lesti užsilikusius obuolius, vyšnias, žolių sėklas, pumpurus (šio gėrio paukščiams, bent jau šią žiemą, neturėtų pritrūkti).

Savo „tėvynėje“ svirbeliai, žvelgiant iš žmonių perspektyvos, nuveikia naudingesnį darbą - jie yra vabzdžialesiai ir per dieną, kai siekia išmaitinti jauniklius, gali pagauti tūkstančius uodų.

Kai šių paukščių išsiperi gausesni būriai, jie toje vietoje, kurioje įsikuria, išnaudoja maisto išteklius ir tuomet traukia dar labiau į pietus: Pietų Europą ir net Vidurio Aziją (Uzbekiją, Turkmėniją).