„Yra iš tikrųjų mėgėjų, kurie daug daugiau turi. Aišku, didžioji masė mėgėjų 10-20 putpelių augina“, - laidoje „Verslo ritmu“ sakė jis, pridurdamas, kad norint, kad tai taptų pajamų šaltiniu, reiktų auginti bent 200 putpelių.

A. Klimavičius
Į tuos posakius „ekologiški putpelių kiaušiniai“ žiūriu labai skeptiškai. Vienintelę, ką galima šioje vietoje sureguliuoti, tai mityba.

A. Klimavičiaus teigimu, putpeles labai patogu auginti, nes jos užima labai nedaug vietos. „Putpelėms daug vietos nereikia, jos gyvena pakankamai tankiai ir kaip tik nuo didelių erdvių stresuoja. Pavyzdžiui, 10-čiai putpelių užtenka 30-40 centimetrų ploto – tai faktiškai yra užverstas laikraščio plotelis“, - kalbėjo putpelių augintojas.

Prakalbus apie ekologiškus putpelių kiaušinius, A. Klimavičius laikosi skeptiškos nuomones – mat ekologiškas paukščių auginimas reiškia dideliame aptvare vaikštantį laisvą paukštį, o putpelės didelėse erdvėse esą nerimauja ir net nustoja dėjusios kiaušinius.

Tereikia mažo ploto ir ramybės

„Mes, entuziastai, esame bandę auginti putpeles lauke nedideliuose voljeruose, bet galų gale paukštis sustresuoja, kiaušinių deda mažai. Klausimas, kiek tas sustresavęs kiaušinis (stresuojančio paukščio, -red. past.) yra ekologiškas? Ir jo kaina atitinkamai būtų labai „ekologiška“. Į tuos posakius „ekologiški putpelių kiaušiniai“ žiūriu labai skeptiškai. Vienintelę, ką galima šioje vietoje sureguliuoti, tai mityba“, - kalbėjo A. Klimavičius.

Putpelės kiaušinis - rekordininkas /  Rasos Brazinskienės nuotr.

Pašnekovas pasakoja, jog prieš kelerius metus dar daug kas neįsivaizdavo, kas ta putpelė ir kas tie putpelių kiaušiniai. Mažą jų populiarumą esą lėmė ir tradicinis lietuvių požiūris į maistą: jei kiaušinio tik vienas kąsnis, tai jau ne kiaušinis.

Visgi dabar, A. Klimavičiaus teigimu, susidomėjimas putpelių kiaušiniais auga.

„Daug entuziastų augina putpeles sau ir šeimai. Tai labai tam tinkamas paukštis – labai gerai jaučiasi narveliuose, juos lengva prižiūrėti, jie yra atsparūs ligoms. Praktiškai tereikia išpildyti kelias sąlygas: apšvietimas keliolika valandų per parą, šiluma, lesalas, ramybė – ir putpelės tikrai atsidėkos kiaušiniais. Be to, būsite ramūs dėl to, ką valgote, kad nėra chemijos, antibiotikų“, - kalbėjo A. Klimavičius.

Visą laidos įrašą galite išgirsti ČIA.