GRYNAS.lt skaitytojai raudonikių, lepšių ir baravykų jau rado gegužės pabaigoje. Kaip teigė, mikologai, šiemet grybai pasirodė anksčiau. Su jais sutinka ir vienu geriausių Lietuvos grybautoju tituluojamas V. Daugudis. Jis sako, kad uolūs grybautojai jau tikrai galėjo prisirinkti grybų.

„Pirmoji bangelė grybų jau praėjo, tačiau kažkur po savaitėlės galima bus dairytis voveraičių, o maždaug liepos mėnesį prasidės baravykų pikas. Jau buvo galima rasti gegužinukų grybų: lepšiai, raudonikiai, kazlėkai bei baravykas vienas kitas. Bet tai nėra masinis reiškinys, o daugiau atsitiktinumas“, - pasakojo V. Daugudis.

Prognozuoti grybų gausumą sunku

Patyręs grybautojas nesiėmė prognozuoti, kiek šiais metais miškuose bus grybų. Jis mano, kad tokios prognozės yra nepatikimos.
Pirmieji grybai Lietuvoje visuomet prasideda Pabradės poligone ir Merkinėje, o paskui jie iš abiejų pusių artėja link Vilniaus. Voveraičių pirmiausia ieškoti reikėtų ant takelių, kur nėra sąmanėlių, miško pakraščiuose.
Vytenis Daugudis
„Pats nedėkingiausias dalykas yra prognozuoti grybų derlių, nes grybas yra absoliučiai nenuspėjamas padaras. Bet ką galima prognozuoti, išskyrus grybų gausą. Svarbiausia, kad būtų ne per didelė šiluma ir kad būtų drėgna. Kad būtų daug grybų, emperatūra turėtų būti ne aukštesnė nei 24 laipsniai, nes jie nemėgsta per aukštos temperatūros. Tai bene idealiausios gamtinės sąlygos grybams“, - aiškino V. Daugudis.
Vytenis Daugudis

Paklaustas, ar šiais metais, dėl šiltesnio pavasario grybai pradėjo dygti anksčiau, pašnekovas linktelėjo galva, tačiau tai, anot jo, dar nieko nereiškia: „Pastebėjau, kad šiais metais grybai anksti pradėjo dygti, tačiau jie laikėsi vienoj vietoj, nes buvo baisiai šaltos naktys. Jie pasirodė anksti, tačiau neaugo, ankstyvų grybų būna kasmet. Jie tokie nesusipratę ir dažniausiai būna net ne savo dygimo vietose. Tiesiog išlindo ir surato, kad dar per anksti.“

Reikia patirties

Keista, kad vienam žmogui užtenka vos įžengti į mišką ir šis grįžta su pilna pintine, o kitas net gerokai pavargęs neprirenka daug grybų. Žinomas grybautojas tai aiškina paprastai.

„Grybavimas reikalauja patirties, reikia stebėti mišką. Kaip aš sakau, reikia vaikščioti paskui grybą. Tie patys baravykai vieną dieną dygsta miško pakraštyje, kitą dieną jie jau sulenda į miško gilumą. Vieną dieną jie - baltoje samanoje, kitą – žalioje. Kai tu kasdien būni miške, paprasčiausiai jauti miško ritmą. Žinoma, svarbūs ir įgimti sugebėjimai: reakcija, regėjimas. Bet vis tiek manau, kad svarbiausia yra patirtis: močiutė paims krepšį, apeis aplink tvartelį ir jau pilną pintinę pririnks, o kitas ne“, - juokėsi V. Daugudis.
Voveraičių pintinė

Grybavimo žinovas juokėsi, kad kai prasideda grybavimo sezonas, jis grybauja prieš darbą, darbo metu ir po darbo: „Visi tai žino ir man atleidžia. Pernai pirmas voveraites radau birželio 3 dieną, o jau nuo birželio 7 pradėjau prekiauti.“

Kur ieškoti vertingų grybų?

„Pirmieji grybai Lietuvoje visuomet prasideda Pabradės poligone ir Merkinės apylinkėse, o paskui jie iš abiejų pusių artėja link Vilniaus. Voveraičių pirmiausia reikėtų ieškoti ant takelių, kur nėra sąmanėlių, miško pakraščiuose. Giliau į mišką jos neina. Iš pradžių jos bus smulkutės, mažutės. Pirmoji banga praeis ir galima bus tikėtis jau vertingesnių grybų“, - pasakojo grybautojas.
Pastebėjau, kad šiais metais grybai anksti pradėjo dygti, tačiau jie laikėsi vienoj vietoj, nes buvo baisiai šaltos naktys. Jie pasirodė anksti, tačiau neaugo. Ankstyvų grybų būna kasmet. Jie yra tokie nesusipratę ir dažniausiai būna net ne savo dygimo vietose. Tiesiog išlindo ir suprato, kad dar per anksti.
Vytenis Daugudis

Anot pašnekovo, paskutiniu metu daugiausiai grybų randa žemaičiai. Žemaitija palengva perima Lietuvos grybų karalienės titulą. V. Daugudis šį procesą aiškina paprastai. Ten yra drėgnesni miškai, daugiau lapuočių, vasaros ne tokios sausos. Grybautojas sakė, kad pavyzdžiui, Varėnoje šiluma viską išdžiovina labai staigiai, todėl žemaičiams pasisekė, kad jų miškuose drėgmė drėgmė išsilaiko ilgiau.

Keista, tačiau pokalbio pabaigoje grybavimo entuziastas prisipažino, kad grybų nemėgsta. „Surinktus grybus parduodu. Turiu savo pirkėjų, kurie išperka visus grybus, ratą. Aš grybų beveik nevalgau. Kai kiekvieną dieną į juos žiūri, tai jų nebesinori. Grybas gražus, kai yra gyvas“, - sakė V. Daugudis.