Daiginimui sėklas geriausia išsiauginti patiems arba pirkti sertifikuotas ekologiškas. Jų būna sveiko maisto parduotuvėse, galima rasti ir prekybos centruose.
Sėklų daiginimo žingsniai
2. Paprasčiausia sėklas daiginti kambario temperatūroje, tamsoje, inde ar lėkštelėje. Daiginimui tamsoje optimali 18-20 laipsnių temperatūra. Daiginamas sėklas reikia drėkinti ryte ir vakare kambario temperatūros vandeniu. Dygstančios sėklos intensyviai kvėpuoja, todėl jas būtina vėdinti.
4. Sėklos priklausomai nuo savo rūšies sudygsta per 2-5 dienas. Dygstančias sėklas reikia perplauti vandeniu du kartus per dieną, kadangi jos turi būti nuolat drėgnos.
5. Sudygusioms sėkloms leidžiama augti kelias dienas, kol daigeliai pasiekia 6-25 mm (priklauso nuo augalo rūšies). Peraugę daigeliai tampa kartūs ir praranda savo maistinę vertę. Sudaigintas sėklas šaldytuve galima laikyti maždaug 5-7 dienas.
Apie vertingąsias savybes
Sėklas ar grūdus sudrėkinus ir jiems gavus truputį šilumos, prasideda fermentacijos procesas. Tai reiškia, kad baltymai virsta amino rūgštimis. Sėkloms dygstant maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų, mikroelementų – padidėja 30-60 kartų. Augantis augalas dar turi ir didžiulės energijos.
Tyrimais nustatyta, kad daigintose sėklose esančios biologiškai aktyvios medžiagos skatina žmogaus organizme vykstančius regeneracijos procesus, šalina iš jo toksines medžiagas, laisvuosius radikalus, nes jose gausu antioksidantų.
Maistiniu požiūriu vertingiausios ir skaniausios daigintos ankštinių augalų – žirnių, lęšių, sojų, pupų dobilų , liucernų ir kitų sėklos. Ankštinių augalų maistingosios savybės daigintose sėklose išauga keleriopai. Daigintų ankštinių sudėtyje kelis kartus padaugėja vitamino C, E ir visų B grupės vitaminų. Sunkiai virškinami baltymai daigintuose grūduose suskyla ir tampa lengvai virškinami, sudėtingi krakmolai pavirsta cukrumi ir dėl šios priežasties daiginti ankštiniai yra saldūs.
Sėjamoji pipirnė turi vitaminų A, B1, B2, B3, C, D, kalio, kalcio, jodo, geležies ir fosforo.
Linai turi vitaminų E, F, K, geležies, magnio, fosforo, jodo.
Lęšiai turi vitaminų A, B1, B2, B3, B6, B12, C, ir E, taip pat fosforo, geležies, cinko, magnio ir natrio.
Ridikai turi vitaminų A, B1, B2, B3, C, taip pat kalcio, fosforo, geležies, natrio ir magnio.
Avižose yra puikus komplektas augalinių baltymų, nemažai riebalų, B grupės vitaminų, mikroelementų .Šios medžiagos stimuliuoja žmogaus fizines ir protines galias.
Norintiems atgauti jėgas nuo senovės buvo siūlomas gėrimas vadinamas „Heraklio jėga“. Stiklinė tik ką sudygusių avižų sumalama, užpilama virintu šaltu vandeniu ir maišant užverdama. Virti reikia ne ilgiau kaip 1 – 2 minutes. Atvėsinti ir galima gerti. Galima paskaninti medumi. Šis gėrimas ypač naudingas diabetikams.