Tačiau šalia teigiamo saulės poveikio yra ir nerimą keliančių dalykų. Plonėjant planetos ozono sluoksniui, mažiau spindulių sulaikoma stratosferoje ir daugiau jų pasiekia Žemės paviršių bei mūsų odą. Pokyčiai, deja, per greiti, kad mūsų oda spėtų prie jų prisitaikyti. Tad siūlome pamąstyti, kaip saugoti savo odą nuo vis aktyvesnių saulės spindulių.

Neigiamas UV spindulių poveikis

Nudegimas saulėje yra ūmi odos reakcija į didelį UV spindulių kiekį. Jei oda nuo spindulių apsaugota nepakankamai, spinduliai ima skverbtis gilyn, sukeldami ne itin geras organizmo reakcijas. Priklausomai nuo odos tipo ir saulės aktyvumo, nudegti galima vos per kelias minutes.

UV spindulių poveikis - nudegimai ir kiti pokyčiai sumuojasi bėgant metams. UV spinduliai sukelia vadinamųjų laisvųjų radikalų atsiradimą odoje. Susikaupęs didesnis jų kiekis veikia kaip nuodas ir labai žaloja ląsteles ir net genetinę medžiagą - DNR. Štai todėl oda ima greičiau senti ir raukšlėtis, ypač ten, kur ji pati ploniausia - veidas, kaklas, rankos.

Apsauginių kremų problema

Apsauginių kremų paskirtis - saugoti odą nuo nudegimo ir kenksmingo UV spindulių poveikio. Tam tikslui į kremus dedama ingredientų, kurie vienokiais ar kitokiais būdais neutralizuotų UV spindulius.

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad kremai nuo saulės neapsaugo nuo odos vėžio, be to, yra duomenų, kad kai kurios naudojamos medžiagos pačios gali jį sukelti. Kai kurios sudėtinės dalys yra toksiškos, sukelia hormonų disbalansą ir odos alergijas. Todėl būtina atkreipti dėmesį į kremo sudedamąsias dalis.

Filtro pasirinkimas pagal odos tipus

12-15 val. saulės intensyvumas yra didžiausias, tuo metu net ir naudojant apsauginius kremus nerekomenduojama degintis saulėje. Vyrauja klaidinga nuomonė, kad patepus odą apsauginiais kremais, įdegti neįmanoma.

Odos apsaugos kremus reiktų rinktis pagal odos tipą ir apsaugos nuo saulės faktorių (SPF), kuris nurodytas ant pakuočių. SPF skaičius nurodo kiek kartų priemonė padidina saugaus buvimo saulėje laiką.

I tipas. Būdinga: šviesūs plaukai ir oda, mėlynos akys, strazdanotas veidas. Šie asmenys turi labai jautrią odą, net ir neilgai pabuvę saulėje dažnai nudega. Praktiškai niekada neturi degintis. Apsauginės priemonės jiems yra rekomenduojamos net ir tuomet, kai saulė nekaitri.
SPF filtrai turėtų būti daugiau nei 25.

II tipas. Mažai skiriasi nuo I tipo. Būdinga: šviesūs, pilkšvi plaukai ir oda. Oda jautri, pabuvus saulėje paraudonuoja, tačiau formuojasi bronzinis įdegimas.
SPF filtrai turėtų būti daugiau nei 25.

III tipas. Būdinga: plaukai nuo rusvų iki rudų, odos atspalvis spalvų paletėje būtų tarp šviesios, blyškios ir tamsios. Akys tamsesnio atspalvio. Būnant saulėje, oda nestipriai parausta. Formuojasi rudas įdegis.
SPF filtrai turėtų būti 15-25.

IV tipas. Būdinga: plaukai ir akys tamsūs, oda tamsi, be strazdanų. Oda saulėje greitai ruduoja.
SPF filtrai turėtų būti 10-20.

Nepaisant to, koks jūsų odos tipas, privalu tepti reikiamą kremo kiekį. Dauguma žmonių tepa tik ketvirtadalį reikalingo kiekio, tepa per retai, ilgiau būna saulėje, ir todėl vis tiek nudega. Taigi, kad galėtume pasikliauti kremo „skaičiais" - SPF faktoriais, kremo ant odos reikia užtepti daug, maždaug 2 valgomuosius šaukštus, ir tepti pakartotinai kas 1-2 val.

Kaip galime sustiprinti odos apsaugines savybes?

Stiprinkite odos apsaugines savybes iš vidaus - vartokite antioksidantus. Žalioji arbata (šalta žalioji arbata), vaisiai, daržovės, šalto spaudimo nerafinuoti aliejai - didžiausias antioksidantų šaltinis. Brunsvigo laboratorijoje buvo ištirti 927 daržovių pavyzdžiai. Stipriausiais antioksidantais pasirodė žaliosios paprikos, špinatai, raudonieji svogūnai, brokoliai, burokai ir žiediniai kopūstai. Taigi valgykite į sveikatą daržoves, ir galėsite ramesne sąžine mėgautis vasaros saule.

Stiprinkite odos apsaugines savybes iš išorės. Patogiausia, paprasčiausia ir ekologiškiausia priemonė - tepti odą geros kokybės neperdirbtais, nerafinuotais augaliniais aliejais. Jie padeda išlaikyti odos drėgnumą, minkština, drėkina ir padeda ilgiau išsaugoti gražų įdegį.