Nuo seno Lietuvoje ir gretimose šalyse jokios šventės neapsieidavo be riebaus skanėsto – spurgų. „Pampuškomis“, „kropeliais“ ir kitais vardais vadinamas desertas buvo mėgstamas visoje Lietuvoje. Kaziuko mugėje kioskelių, kuriuose kepamos spurgytės, irgi netrūksta, bet naminės jos dar skanesnės.
Pasigaminkite visą krūvą šio gardėsio sau ir artimiesiems.

Reikės:
600 g varškės,
4 šaukštų cukraus,
3 kiaušinių,
200 g miltų,
1 l saulėgrąžų aliejaus,
žiupsnelio druskos,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
cukraus pudros pabarstymui.

Gaminimas. Persijokite miltus kartu su kepimo milteliais ir druska. Varškę ir kiaušinius gerai sutrinkite. Įberkite miltus į varškės masę ir išmaišykite. Jei spurgiukus formuosite rankomis, įdėkite dar šiek tiek miltų, tačiau geriau juos formuoti dviem šaukštais.
Aliejų užkaitinkite ant didelės ugnies. Į aliejų leiskite spurgiukus ir stebėkite, kaip jie kunkuliuoja. Tuomet primažinkite ugnį, kad nesviltų spurgos. Iškepusias spurgas sudėkite ant servetėlės, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius.
Pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite.