Aišku, linkime nesirgti ir visas bacilas nuvyti į šoną. Bet jei pirmieji peršalimo požymiai jau pasirodė, verta kai ką žinoti.

Suaugęs žmogus peršalimu serga vidutiniškai 3 kartus per metus, kurių kiekvienas trunka apie 7 dienas. Tai vargina, nervina, varo į neviltį ir kainuoja nemažus pinigėlius. Bet pasiduoti ligoms tikrai nereikėtų. Kaip sustabdyti peršalimą jam dar neįsisiūbavus? Suteikite sau pirmąją pagalbą pasireiškus peršalimo simptomams.

1 žingsnis: vartokite labai daug skysčių

Jeigu suvartosite pakankamai skysčių, tai gali sustabdyti slogavimą ir gerklės skausmą. Geriausia gerti labai daug vandens ir arbatų.

2 žingsnis: ramybė, namų sienos net ir gydo

Jei turite tokią galimybę, stenkitės likti namuose ir gulėti lovoje. Miegas, šiluma, ramybė – gali būti pats geriausias vaistas. Kūnas gali kovoti su virusu tik tuomet, jei jis pailsėjęs. Jeigu jums būtina eiti į darbą, stenkitės laikytis kuo atokiau nuo kolegų  pirmosiomis peršalimo dienomis esate didžiausia bacila. 

3 žingsnis: skalaukite burną sūriu vandeniu

Jeigu pajutote gerklės kutenimą, į šilto vandens stiklinę įdėkite puse šaukštelio druskos ir pagargaliuokite gautu mišiniu. Druska gerklės audinių ištraukia skysčių perteklių, taip sumažindama uždegimą. Skalavimas taip pat išplauna bakterijas ir virusus.

4 žingsnis: palaikykite švarą nosyje

Pajutusios pirmuosius peršalimo simptomus, pasirūpinkite nosimi (geriausia  laikas nuo laiko į ją įpurkšite jūros vandens) ir išsimaudykite itin karštame duše  tai atpalaiduos kvėpavimo takus.

5 žingsnis: šildome galūnes

Jeigu nėra pakilusi aukšta kūno temperatūra, išbandykite kojų vonelę: į dubenį su karštu vandeniu įberkite jūros druskos, garstyčių miltelių, ir pamirkykite kojas prieš naktį. Po procedūros kojas suvyniokite į rankšluosti ir apsimaukite vilnones kojines

Nuotr. Shutterstock

6 žingsnis: nueikite į vaistinę

Nusipirkite skausmą malšinančių medikamentų. Kai kurie medikai pataria ašarojančias akis ir bėgančią nosį gydyti antialerginiais vaistais (tokiais kaip Claritinas), mat jie išvalo sinusus ir palaiko energiją.

7 žingsnis: griebkite šaukštą ir medų

Senas geras medus veikia geriau už daugelį vaistų nuo kosulio. Valgykite jį vieną ar įmaišykite į arbatą. Be to, dukart pamąstykite prieš pirkdamos cinko pastiles ar purškalus  jų poveikis nėra iki galo įrodytas.

Nuotr. Shutterstock

8 žingsnis: nepamirškite pavalgyti ir vartoti skysčių

Gerkite, gerkite, gerkite: sultis, vandenį, arbatą, arba, geriausia  vištienos sultinį. Ne veltui juo mūsų močiutės gydo visas ligas... Stenkitės valgyti kuo daugiau baltymų: žuvies, vištienos, pupelių bei tokių pilno grūdo produktų kaip rudieji ryžiai. Nepamirškite ir daržovių!

9 žingsnis: nupurtykite ligą

Jeigu netrūksta energijos, pasistenkite pajudėti. Lengva mankšta suaktyvins kraujotaką ir bus tikra injekcija imuninei sistemai.

10 žingsnis: nepamirškite liaudies patarimų

Puikus vaistas skaudamai gerklei gydyti – raudonųjų burokėlių sultys (į stiklinę burokėlių sulčių įpilkite šaukštą acto). Mūsų močiutės visas ligas gydydavo su česnaku. Česnakų antpilą darykite taip: sutrinkite 3–4 česnako skilteles, užpilkite stikline karštu vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite ir skalaukite. Tinka ir kiti gamtos turtai: citrina, žolelės, gysločiai, alavijai.