Bene daugiausia diskusijų šia tema kyla dėl sviesto. Žmonės seniai diskutuoja, laikyti jį šaldytuve ar ne, o jeigu taip, tai kiek laiko? Ką tik iš šaldytuvo išimtas sviestas pernelyg kietas, kad jį galėtume užsitepti, tad ar protinga jį laikyti šaltai?

Kaip ir daugelyje kulinarinių debatų, čia nėra vieno visiškai aiškaus atsakymo. JAV Žemės ūkio departamentas rekomenduoja laikyti sviestą jo pakuotėje šaldytuve ir išimtį iš ten likus 10-15 minučių iki naudojimo. Tačiau kai kurie virėjai naudoja sviestą net ir tuomet, kai jis kambario temperatūroje prastovi savaitę. Kaip teigiama virėjams skirtame tinklaraštyje „The Kitchn“, sviestas gaminamas iš pasterizuoto pieno, tad galimybės apsinuodyti labai menkos. Vis dėlto, rizika visada išlieka.

Mažiau galimybių sugesti turi sūdytas sviestas, mat druska apsaugo nuo bakterijų. Visos likusios sviesto rūšys genda kur kas greičiau. Tad reziumuojant, nerekomenduotina sviestą laikyti kambario temperatūroje savaitę, tačiau neverta nerimauti, jeigu jis pastovi ant stalo keletą valandų, ypač, jeigu jis sūdytas.

Net jei dėl sviesto laikymo vienareikšmiškos taisyklės nėra, yra tokių maisto produktų, kurių laikymo tvarka abejonių nekelia. Kai kurių maisto produktų niekada nereikia dėti į šaldytuvą. Nepamirškite, kad neteisingas produktų laikymas gali pakeisti jų skonį ar priversti greičiau supelyti. Kad to išvengtumėte, pakanka juos deramai laikyti.

Taigi, štai dešimt maisto produktų, kurių niekada nereikia laikyti šaldytuve:

1. Pomidorai

Jeigu pomidorus laikysite šaldytuve, jie praras skonį. Šaltas šaldytuvo oras stabdo nokimo procesą, o skonį pomidorams suteikia būtent jis. Be to, šaldytuve taip pat pakinta pomidoro tekstūra. Kaip rašom Haroldo McGee knygoje „Apie maistą ir jo ruošimą“, žema temperatūra pažeidžia pomidoro sienelių membraną, dėl to jis tampa miltingas. Tad pomidorus laikykite dubenyje ar pintinėje tiesiog ant stalo.

2. Bazilikai

Jeigu bazilikus laikysite šaldytuve, jie greičiau apvys, be to, jie sugers šalia esančių produktų kvapus. Geriausia bazilikus laikyti kambario temperatūroje, pamerktus į vandenį taip pat, kaip merkiate skintas gėles. Jeigu norite bazilikus išlaikyti ilgiau, tuomet Martha Stewart rekomenduoja juos nuplikyti ir užšaldyti.

3. Bulvės

Bulves laikant šaldytuve jose esantis krakmolas greičiau virsta cukrumi, taigi, bulvės taps saldžios. Bulves geriausia laikyti popieriniame maiše vėsioje, bet ne šaltoje, vietoje. Geriausiai bulves laikyti rūsyje, tačiau jeigu jo neturite, laikykite tamsioje vietoje. Pavyzdžiui, sandėliuke. Bulves sudėkite į popierinius maišelius, kurie geriau praleidžia orą nei plastikiniai, taigi, šios daržovės ilgiau nesupus. Martha Stewart pataria laikyti bulves maždaug 8 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Ta pati taisyklė galioja ir valgomiesiems batatams, kurie dar vadinami saldžiosiomis bulvėmis.

4. Svogūnai

Jeigu svogūnus įdėsite į šaldytuvą, dėl drėgmės jie labai greitai suminkštės. Svogūnus reikia laikyti vėsioje sausoje vietoje. Šaldytuve galima laikyti nebent laiškinius svogūnus ar česnako laiškus, mat juose daugiau vandens. Be to, žinokite, kad svogūnai turėtų būti laikomi toliau nuo bulvių, nes laikomos šalia šios daržovės greičiau sugenda.

5. Avokadai

Jeigu norite, kad avokadai toliau noktų, jokiu būdu jų nedėkite į šaldytuvą. Nebent nusipirkote jau nunokusį avokadą ir dar nenorite jo naudoti. Tokiu atvejų jį galima padėti į šaldytuvą.

6. Česnakai

Į šaldytuvą padėtas česnakas pradės leisti daigus, be to, jis taps tarsi guminis. Česnakus, kaip ir svogūnus, reikia laikyti vėsioje tamsioje vietoje.

7. Duona

Šaldytuve duona labai greitai džiūva. Geriausia duoną laikyti kambario temperatūroje arba šaldiklyje, jeigu jos neketinate greitai suvartoti. Taisyklė paprasta: jeigu duoną ketinate suvalgyti per keturias dienas,laikykite ją kambario temperatūroje. Pjaustykite ją tik prieš valgymą. Jeigu duoną planuojate valgyti vėliau, tuomet ją užšaldykite. Prieš dedant duoną į šaldiklį, ją būtina suvynioti, kitaip ji praras drėgmę. Kai ją išimate iš šaldiklio, leiskite lėtai pačiai atšilti ir tik tada valgykite.

8. Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejų reikėtų laikyti vėsioje tamsioje vietoje, bet jokiu būdu ne šaldytuve, kur jis ims kondensuotis ir pasieks kietesnę, kone sviesto konsistenciją.


9. Kava

Jeigu kavą laikysite šaldytuve, ji neteks savo aromato, be to, prisigers kitų šaldytuve laikomų maisto produktų kvapų. Kavą reikėtų laikyti vėsioje tamsioje vietoje, kur ji išsaugos savo aromatą ir šviežumą. Jeigu turite didesnį kavos kiekį, tuomet ją galite užšaldyti.

10. Medus

Nėra jokios būtinybės medų laikyti šaldytuve. Jeigu medus gerai uždarytas, jis gali stovėti kambario temperatūroje neribotą laiką. Jeigu medų įdėsite į šaldytuvą, jis gali kristalizuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)