Obuoliai – tai ne tik užkandis, bet ir veiksmingas būdas numesti svorio. Obuoliuose gausu skaidulų, vitaminų ir antioksidantų, kurie gali padėti jaustis sotiems, sumažinti potraukį maistui ir pagreitinti medžiagų apykaitą, rašoma focus.ua.
Be to, obuoliuose esantys natūralūs cukrūs virškinami lėtai, todėl jie užtikrina pastovų energijos tiekimą ir sumažina cukraus kiekio kraujyje šuolius. Šiuose populiariuose vaisiuose taip pat gausu antioksidantų, kurie gali padėti išvengti ląstelių pažeidimų bei reguliuoti hormonus, susijusius su svorio kontrole, rašo „Health Shots“ .
Taip pat obuoliai pasižymi savybėmis, galinčiomis padėti numesti svorio. Juose yra skaidulinių medžiagų, vitaminų ir antioksidantų, kurie palaiko sotumą ir priverčia organizmą deginti daugiau riebalų, teigiama žurnale „Journal of the American College of Nutrition“ paskelbtame tyrime. Štai kaip obuoliai padeda numesti svorio.
Turi mažai kalorijų
Vidutinio dydžio obuolyje yra apie 86 proc. vandens. Vandens turtingi maisto produktai yra sotūs ir padeda sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Vanduo sumažina ir maisto produkto kaloringumą – pavyzdžiui, vidutinio dydžio obuolyje yra apie 95 kalorijos.
Žurnale „Nutrients“ paskelbto tyrimo duomenimis, mažo kaloringumo produktai didina sotumą, mažina suvartojamų kalorijų kiekį ir skatina svorio mažėjimą.
Didelis skaidulų kiekis
Obuoliuose gausu maistinių skaidulų, ypač pektino, kuris padeda pasiekti sotumo jausmą. Tai gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, sumažinti alkį ir užkirsti kelią persivalgymui.
Žurnale „Frontiers Nutrition“ paskelbto tyrimo duomenimis, didesnis skaidulinių medžiagų vartojimas susijęs su mažesniu kūno svoriu ir mažesne nutukimo rizika. Vartojant skaidulinių medžiagų gali sulėtėti virškinimas, todėl galite jaustis sotūs suvartodami mažiau kalorijų.
Gausu vandens
„Obuoliuose esantis vanduo taip pat pprisideda prie sotumo jausmo, todėl sumažėja bendras suvartojamų kalorijų kiekis. Tai gali padėti išvengti potraukio nesveikiems užkandžiams. Be to, pakankama hidratacija yra būtina optimaliai medžiagų apykaitai, kuri taip pat labai svarbi metant svorį“, – dėsto mitybos specialistė Susmita N.
Mažas glikemijos indeksas (GI)
Obuolių glikeminis indeksas (GI), kuris rodo, kiek pakyla cukraus kiekis kraujyje po valgio, yra žemas. Žemo GI maisto produktai padeda kontroliuoti cukraus kiekį ir kontroliuoti svorį, nes palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje, o ne jį didina.
Tyrimo, paskelbto žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“, metu nustatyta, kad žemo GI maisto produktai gali padėti išvengti diabeto, širdies ligų ir kitų ligų.
Skatina medžiagų apykaitą
„Obuoliuose esantys natūralūs cukrūs kartu su juose esančiomis skaidulomis gali padėti reguliuoti medžiagų apykaitą ir užtikrinti nuolatinį energijos šaltinį, kuris būtinas kalorijų deginimui“, – pastebi mitybos specialistai.
Kas turėtų vengti obuolių?
Nors obuolius paprastai valgyti saugu, kai kurie žmonės turėtų jų vengti dėl žemiau išvardytų priežasčių.
Alergija. Žmonės, kurie yra alergiški obuoliams, turėtų jų nevalgyti, kad išvengtų alerginių reakcijų.
Dirgliosios žarnos sindromas (DŽS). Didelis skaidulų kiekis obuoliuose gali sustiprinti tokius simptomus kaip pilvo pūtimas ir dujos.
Fruktozės netoleravimas. Obuoliuose yra fruktozės, todėl žmonės, jos netoleruojantys, suvalgę obuolių gali patirti virškinimo diskomfortą.