Petražolės ne tik suteikia patiekalams tam tikrų poskonių ir pagyvina jų išvaizdą, bet ir padaro juos sveikesnius. Toliau – 7 konkrečios portale econet.ru suminėtos priežastys, kodėl šių žalumynų turėtų atsirasti kasdieniame mūsų racione.
1. Lengvesnis būdas atsikratyti įpročio vartoti pernelyg daug druskos
Pernelyg gausus druskos vartojimas padaro žalą organizmui. Su maistu gaunama druska skatina audinių tinimą, gali nulemti inkstų patologijas, yra viena iš per aukšto arterinio spaudimo priežasčių, slopina kognityvinę galvos smegenų funkciją. Deja, atprasti nuo druskos nėra taip paprasta, nes prėskas maistas atrodo neskanus. Bent kiek sumažinti nepasitenkinimą, kylantį, kai atrodo, jog trūksta druskos, pavyks į maistą įbėrus smulkiai kapotų petražolių. Jos puikiai pagardina tiek mėsos, tiek daržovių patiekalus, todėl tikėtina, kad druskos nebesinorės.
2. Vitaminai
Vos 30 gramų šviežių susmulkintų petražolių yra:
• vitamino A – 100 proc. dienos normos,
• vitamino B – iki 10 proc. dienos normos,
• vitamino C – nuo 50 proc. dienos normos,
• vitamino K – iki 550 proc. dienos normos.
3. Mažesnė kai kurių onkologinių ligų rizika
Petražolėse yra antioksidantų – medžiagų, veiksmingai saugančių nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio.
Ypač petražolių rekomenduojama vartoti aistringiems keptos mėsos mėgėjams, kadangi žalumynai silpnina itin nepageidautiną kepant susidarančių kancerogenų efektą.
Petražolėse yra tokių antioksidantų kaip flavonoidai, karotinoidai ir vitaminas C.
Flavonoidas miricetinas pajėgus užkirsti kelią odą ir pieno liaukas atakuojantiems onkologiniams susirigimams ar bent gerokai sulėtinti jų eigą.
Flavonoidas apigeninas mažina naujų židinių radimosi tikimybę sergant krūties vėžiu.
4. Mažesnė diabeto rizika
Minėtasis miricetinas mažina gliukozės kiekį kraujyje ir atsparumą insulinui.
5. Su širdies ir kraujagyslių sistema siejamų problemų profilaktika
Petražolėse esanti folio rūgštis (30 gramų produkto – 10 proc. paros normos) sumažina širdies ir kraujagyslių patologijų tikimybę ir tokių patologijų sukeltos mirties riziką.
6. Mažesnė uždegimų rizika
Petražolėse esantys antioksidantai užkerta kelią lėtiniams uždegimams, užeinantiems kaip imuninės sistemos hiperreakcija. Organizme vykstantys uždegiminiai procesai siejami su širdies ir kraujagyslių sistemos problemomis, diabeto išsivystymu, onkologinėmis ligomis, artritu ir depresijos pasireiškimu.
7. Tvirtesnis kaulinis audinys
Petražolėse esantis vitaminas K kaulams yra būtinas todėl, kad būtent jis įgalina kalcio pasisavinimą ir mažina šio mikroelemento šalinimą su šlapimu. Vitaminas K suaktyvina baltymus, didinančius kaulinių audinio mineralų tankį. Štai kodėl teigiama, kad norint sumažinti kaulų lūžių tikimybę, būtina pasistengti, kad maiste, kurį valgome, pakaktų vitamino K.