Vilija Vedlūgienė, sąmoningos gyvensenos propaguotoja, lektorė, receptų kūrėja ir straipsnių autorė įsitikinusi, kad įvairių rūšių augalinio pieno lengvai ir greitai galima pasigaminti namuose. „Jo gamyba nereikalauja nei įgūdžių, nei įmantrios technikos, o maistinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių toks pienas pagamintas“ , – sako pašnekovė.

Nors namuose pasigaminto augalinio pieno galiojimas trumpesnis (apie trys dienos) nei gaminamo pramoniniu būdu, jame išlieka daugiau vertingų maistinių medžiagų, vitaminų ir mikroelementų.

„Jei augalinį pieną perkate parduotuvėje, rinkitės be pridėtinio cukraus, aliejaus ir GMO, bet su vitaminais A, E, D, kalciu. Būtinai atkreipkite dėmesį į ant pakuotės nurodytą produkto sudėtį, mat neretai gamintojai augalinį pieną papildo pridėtiniais riebalais, nenatūraliomis medžiagomis. Pavyzdžiui, sojų pienas yra beskonis, tad į jį dažnai dedama cukraus, kurio kiekis produkte gali siekti net iki dešimties procentų“, – teigia sąmoningos gyvensenos propaguotoja V. Vedlūgienė.

Iš ko gaminti augalinį pieną?

Riešutų, sėklų bei kruopų pienas ne tik tinkamas gerti, bet gali būti naudojamas ir kaip pagrindas daugybei įvairių gėrimų bei patiekalų gaminti. Tam tinka daugelis riešutų: migdolai, lazdyno riešutai, braziliški (bertoletijų), kokuso, graikiniai, kaštainiai, makadamijos; sėklų: aguonos, sezamo, burnočio, moliūgo, saulėgrąžų; kruopų: avižos, ryžiai (virti ir žali), soros, grikiai; ir net ankštiniai – sojos, tik jas reikia kaitinti.

Nesvarbu, iš ko gaminsite pieną, pagrindinį ingredientą būtiną išmirkyti. Riešutus reikėtų pamerkti 12-48 val. (ilgesnis mirkymas aktyvina enzimus ir tampa lengviau virškinami). Sėklas (mažas) laikykite vandenyje 4-6 val.,vidutines apie 8-10 val. Pavyzdžiui, saulėgrąžų sėklos turi mirkti 4-5 val., moliūgų – apie 8 val., sezamo – apie 6-8 val. Kruopas palikite vandenyje apie 6-8 valandas.

Ne tik pienas, bet ir varškė

„Žaliavalgiška varškė dažniausiai gaminama iš riešutų išspaudų, likusių nuo augalinio pieno ar sutrynus riešutus. Tinka į ją dėti prieskoninius augalus, rūgštumui gauti galima įpilti citrinos sulčių, varškė puikiai dera ir su raugintais kopūstais ar nekrakmolingomis daržovėmis (brokoliais, cukinija, špinatais), skanu ir su duoniukais“, – patarimų negaili V.Vedlūgienė.

Verta žinoti

Migdolų piene yra mažiau baltymų negu karvių ar sojos piene. Jis yra maloniai saldaus skonio ir gana tirštos konsistencijos. Jei norite, kad pienas būtų šviesus, prieš maldami migdolus akimirkai juo panardinkite į karštą vandenį, paskui perliekite šaltu ir nutrinkite lukštą. Jame gausu vitamino E, B2, kalcio, geležies ir seleno.

Ryžių pienas lengvai virškinamas, tad yra geras pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški riešutams, sojai, pienui ir glitimui. Dažniausiai šis pienas gaminamas iš natūralių ir nesaldžių ryžių. Lyginant su karvės, pastarasis turi žymiai mažiau kalcio ir baltymų bei iš viso neturi cholesterolio ir laktozės.

Sojų pienas – nekaloringas ir lengvai virškinamas produktas, kuriame nėra cholesterolio. Tai aukštos kokybės baltymų, geležies ir kalcio šaltinis. 1 puodelyje sojų pieno yra 8 g baltymų. sojų

Aguonų piene gausu mangano, kalcio, vario, fosforo, magnio, geležies, cinko, folio rūgšties. Jį naudinga vartoti sergantiems osteoporoze, kai vargina nemiga ar virškinimo sutrikimai.
Kokosų pieno tekstūra, ko gero viena, artimiausių natūraliam karvių pienui. Jame nėra sojų ir glitimo, tad tinka net alergiškiems žmonėms.

Receptai


Migdolų pienas

Reikės:
1 stiklinės migdolų,
3 stiklinių vandens,
2 datulių.

Migdolus mirkykite 12 val. Nulupkite jų odeles. Datules nuplaukite ir mirkykite apie 4 val. Į plakiklį sudėkite migdolus, supilkite vandenį. Plakite apie 1 minutę. Nukoškite. Nukoštą pieną supilkite atgal į plakiklį, įdėkite datules, vėl plakite.
Migdolų pieną skanu gerti vieną, o galima pasidarykite kokteilį su bananu, mangu.

Migdolų varškė

Reikės:
Išspaudų, likusių nuo migdolų pieno,
Raugintų agurkų,
1 skiltelės česnako,
Druskos,
krapų, petražolių, kitų žolelių.

Burokine tarka sutarkuokite raugintus agurkus, smulkiai supjaustykite petražoles ar krapus, česnaką. Visus ingredientus sudėkite į indą ir gerai išmaišykite.

Ispaninių šalavijų sėklų (čia) šokoladinis pudingas (1 porcija)

Reikės:
200 ml „Sojade“ šokoladinio sojų pieno,
3 v. š. čija sėklų,
3 džiovintų persikų,
Į sandarų indą suberkite čia sėklas čia, užpilkite sojų pienu, išmaišykite. Leiskite brinkti kelias minutes ir vėl maišykite, kol sėklos vienodai pasiskirstys. Uždenkite ir palikite kelioms valandoms. Įdėkite smulkiai supjaustytus persikus, sumaišykite masę. Papuoškite braškėmis, mėtomis.