Kaip pasakoja šeimos gydytoja Greta Rimkienė, mažakraujystės priežastimi neretai tampa geležies trūkumas, tačiau anemija taip pat gali kilti ir dėl kitų medžiagų stokos. „Kraujodarai svarbiausi vitaminai yra B12 bei folio rūgštis. Jų galime gauti per mažai su maistu, o kartais kaltas dėl įvairių ligų sutrikęs jų pasisavinimas organizme. Taip pat retesniais atvejais mažakraujystę gali sukelti vario deficitas“, – atsiųstame pranešime žiniasklaidai paaiškina gydytoja, sveikatos temomis, kalbanti ir socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje „Doctor.rimkiene“.

Greta Rimkienė

Simptomų lengva nepastebėti

Vitaminas B12 yra svarbus sklandžiai nervų sistemos veiklai ir kraujodarai. Organizmui trūkstant šios medžiagos, pasak gydytojos G. Rimkienės, gali pasireikšti labai panašūs į geležies stoką simptomai – silpnumas, nuovargis, nuotaikų kaita, slogi nuotaika, susilpnėjusi atmintis, dėmesio koncentracijos sutrikimai, dirglumas.

Sergant vitamino B12 stokos anemija, gali būti jaučiami neurologiniai simptomai, tokie kaip rankų, kojų pirštų tirpimas, jų šalimas. Visgi svarbu atkreipti dėmesį, kad šie simptomai gali atsirasti ne tik dėl mažakraujystės, todėl juos pajutus naudinga pasikonsultuoti su specialistais ir neužsiimti savigyda.

Vitamino B12 sukelta anemija gali būti nustatoma tik atlikus kraujo tyrimus, jos simptomai neretai yra sunkiai pastebimi ir gali pasireikšti tik po kurio laiko arba likti visai nematomi.

Didesnė grėsmė vegetarams ir veganams

B12 vitaminas

Organizmas geba kaupti vitamino B12 atsargas, tad net ir esant jo trūkumui kurį laiką simptomų dar galima nejausti. Šios medžiagos gali trukti veganams, vegetarams, žmonėms, kurie laikosi specifinės dietos, nevalgo mėsos, kiaušinių ir pieno.

Taip pat didesnė rizika kyla turintiems skrandžio ar plonųjų žarnų sturikimų, sirgusiems kirminų, onkologinėmis ligomis. Su didesne vitamino B12 stokos grėsme susiduriantiems žmonėms rekomenduojama stebėti savijautą reguliariai atlikti kraujo tyrimus, o prireikus vartoti atsargas papildančius vitaminus bei maisto papildus, į racioną įtraukti daugiau produktų, kurie yra šios medžiagos šaltiniai.

Nusprendus vartoti maisto papildus, svarbu pasirūpinti, kad jie būtų tinkamai pasisavinami, todėl naudinga pasidomėti naujomis technologijomis, kurios pasitelkiamos gamyboje ir padeda efektyviau įsisavinti naudingas medžiagas. Viena iš tokių patentuotų technologijų yra „Miosol“, pagerinanti biopreinamumą.

Inkapsuliuotos medžiagos pasisavinamos net iki penkių kartų geriau. Taip pat dėl šios technologijos medžiagos pasisavinamos net ir tiems, kurie turi problemų su virškinimu, nes tokiu atveju, skrandis nesugeba virškinti maistinių medžiagų tinkamai ir iš jų pasiimti naudingų, organizmui reikalingų medžiagų. Ši technologija slopina ir konkrečių medžiagų sukeliamus nepageidaujamus reiškinius.

Svarbu stebėti savo savijautą ir kuo anksčiau įžvelgti B12 trūkumą, tai padės išvengti pasekmių, kurias gali sukelti šio vitamino stokos sukelta anemija. Jeigu jaučiate simptomus, primenančius vitamino B12 trūkumą, G. Rimkienė rekomenduoja pasikonsultuoti su savo gydytoju, atlikti kraujo tyrimus. Svarbu atkreipti dėmesį, kad maisto papildų vartojimas neatstoja visavertės mitybos, todėl svarbu jai skirti pakankamai dėmesio, reguliariai atlikti profilaktinius tyrimus, leisti laiką gryname ore, laikytis darbo ir poilsio režimo ir skirti laiko fiziniam aktyvumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją