1. Gydomosios beržų sulos ypatybės
Beržų sula gydo nuo tiek daug ligų, kad ją galima vadinti gyvybės vandeniu. Toli nuo miesto surinkta beržų sula naudinga visiems žmonėms, nepriklausomai nuo lyties ir amžiaus. Štai kelios gydomosios beržų sulos ypatybės:
-padeda turint inkstuose ir šlapimo pūslėje akmenų, pašalina iš organizmo teršalus,
-padeda sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, kepenų ir tulžies pūslės ligomis,
-padeda nuo radikulito, reumatizmo ir artrito, nuo tuberkuliozės, venerinių ligų ir chroninio galvos skausmo,
-stiprina imunitetą, todėl naudinga tiems, kuriems skirta reabilitacija po operacijos ar sunkios ligos,
-rekomenduojama sergantiems impotencija,
-mažina uždegimą sergant angina, gydo grybelius, spuogus, saugo nuo karieso ir daugelio dantenų ligų.
2. Kaip rinkti beržų sulą
Beržų sula renkama nuo neatmenamų laikų, bet daugelis iki šiol nežino elementarių beržų sulos rinkimo taisyklių. Taigi įsidėmėkite:
-beržų sulą pradeda rinkti tol, kol beržai sulapoja. Galiausiai patys pamatysite – sula nustos bėgti, kai sužaliuos beržų lapai,
-beržai sugeria į save vadinamuosius žmogaus veiklos produktus, kaip antai, anglies dulkes, išmetamąsias dujas, degalinių išmetamuosius produktus, buitinių atliekų dulkes ir t.t. žodžių rinkti sulą iš beržų dideliame mieste tikrai nepatartina. Taip pat būkite atsargūs su sulos pardavėjais – daugelis nesivargina vykti į gamtą ir renka sulą arti miesto,
-beržo kamieno skersmuo turi būti ne mažesnis nei 20 cm. Įgręžta ertmė sulai bėgti turi būti 5 cm ilgio,
-sula teka iš sluoksnio tarp kamieno ir žievės, tada nereikia gręžti beržo kamieno kiaurai,
-sula gausiau teka dieną, todėl patikrinkite indus apie 18 – 19 val. vakaro,
-pasibaigus sulos rinkimo metui nepatingėkite užkalti ertmės ar bent užkimšti samanomis, tada kitais metais rasite sveiką medį,
3. Kaip laikyti beržų sulą
Beržų sula, kaip ir kitos natūralios sultys, greitai genda, maksimalus saugojimo laikas, per kurį ji nepraras gydomųjų savybių – dvi paros. Gerą, kokybišką sulą pažinsite iš skonio – jis neutralus, panašus į šaltinio vandens, nors suloje yra 2 proc. cukraus, skonis nėra nei saldus, nei kartus.
Sulą galima laikyti dviem būdais:
-užšaldyti.
Beržų sulą, kaip ir kitus produktus, galima išsaugoti neribotą laiką, jei ją užšaldysite – tada sula nepraras gydomųjų savybių. Užšaldymui netiks bet kokia šaldymo kamera, dauguma įprastų šaldytuvų neturi šaldymo kamerų, kuriose produktas greitai suledėtų. Na o jei turite gerą šaldymo kamerą, atsiminkite – atšildyta sula gali stovėti dvi paras,
-konservuoti.
Yra du giros iš sulos receptai.
Pirmas: įkaitinkite sulą iki 35 laipsnių, įdėkite 20 g mielių ir po 3 razinas kiekvienam litrui, įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės. Stiklainius kruopščiai užsukite, 1 – 2 savaitėms pastatykite tamsioje vietoje. Antras: 10 litrų sulos reikės 4 citrinų sulčių, 50 g mielių, 30 g medaus, 20 razinų. Išpilstykite į stiklainius, užsukite ir laikykite tamsioje vietoje 1 – 2savaites.
Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!