– Pirmiausiai norisi pasidomėti, kaip pasirinkote akušerės ginekologės kelią?

– Nuo pat vaikystės turėjau milžinišką norą padėti kenčiančiam žmogui. Net neabejojau, kad būsiu gydytoja. O kad pasirinkau ginekologijos profesiją, lėmė tai, jog studijuojant sovietmečio pabaigoje teko susidurti su didele pacienčių stigmatizacija. Jeigu tu neplanuotai pastoji, susergi lytiniu keliu plintančia liga, nori nutraukti nėštumą, esi antrarūšė, neišmanėlė. Visuomet atsirasdavo, kas pamoralizuos. O man norėjosi būti tų moterų pusėje ir padėti joms jaustis patogiai visose situacijose.

Na, ir tas gimdymo stebuklas… Kai pirmą kartą pamačiau gimdymą, tai buvo tiesiog tikras stebuklas. Ką tik buvo nėščiosios pilvas, o staiga gimsta žmogutis, klykiantis, jau su savo reikalavimais. Pamačius man visas kūnas pasišiaušė. Tada ir pasakiau: būsiu akušerė.

– O ar Lietuvoje dar likę to jūsų minėto „sovietizmo“?

– Šiandien praktiškai jo nebeliko. Šiuolaikiniai gydytojai net neįsivaizduoja, koks buvo požiūris tais laikais. Pakito visuomenės pasaulėžiūra, suvokimas apie kiekvieno žmogaus vertę ir unikalumą.

Jaunieji gydytojai nė nežino, kas ta korupcija, jie nežvelgia į pacientą, kaip į pasipelnymo šaltinį. Tai – jau praeitis.

– Ginekologai dėl didelio darbo krūvio vos spėja suktis...

– Žmonės kaip sirgo, taip serga. Aišku, šiandien mums labai padeda gydytojas Google’as. Šitas gydytojas yra fantastiškas: įvedi bet ką į paiešką ir gauni diagnozę – vėžys. Susirūpinusios moterys iškart bėga tikrintis. Google’ui galime padėkoti už mažėjantį įvairių užleistų sunkių ligų atvejų skaičių.

Šio „gydytojo“ dėka moterys labiau pasitiki savimi, turi daugiau žinių, tikslinių užklausimų. Pacientės ateina pasiruošusios – Google’as jau būna padaręs pusę mūsų aiškinamojo darbo. Tik pradedi pasakoti, kaip vyksta ovuliacija, arba kas yra pienligė, o jos: „Aš jau viską žinau“.

Dar pastebėjau, kad mėnesinių kalendoriuje niekas nebesižymi. Paauglės ateina su programėlėmis ir ten pasitikrina. Su kolegomis juokaudavome, kad anksčiau geriausiai paskutines mėnesines prisimindavo pacienčių vyrai, dabar – appsai. Bet jei telefonas išsikrovęs, tada jau viskas.

Menstruacijos

– Su kokiomis problemomis šiandien dažniausiai susiduria moterys?

– Smarkiai daugėja mėnesinių ciklo sutrikimų. Žmonės patiria daug streso. Ypač moterys, gimusios 1980–1990 metais. Jos visą laiką įsitempusios: dėl darbo, dėl santykių, dėl to, kaip atrodo. Priaugo kilogramą ar blakstiena ne į tą pusę pakrypo – tragedija.

Tuo metu gimusios po 2000 metų yra visiškai ramios – tai visai kita karta. Jos gerai žino, kur ir ką galima pasidaryti – kokį tyrimą, kokį skiepą. Seka visas naujausias medicinos tendencijas, nori išmėginti naujausias technologijas. Tačiau joms didžiausią stresą kelia įvairūs neatitikimai. Klausia: „Kodėl man čia taip? Juk appse kitaip parašyta“. Jos nesupranta, kad ir įvairūs nuokrypiai bei neatitikimai gali būti normalu. Medicina – ne matematika.

– O kokia situacija su vaisingumo problemomis?

– Sakyčiau, šiandien tai yra labiau socialinė, bet ne ginekologinė problema.

Lietuvoje stebima Vakaruose populiari tendencija: moterys nori pastoti vyresniame amžiuje. Gamtos duotas vaisingumo amžius yra nuo 18 iki 25 metų, o mūsų moterys dabar pirmąjį nėštumą nukelia trisdešimtmečio link. Reikia prisiminti, kad kiaušidžių rezervas tolygiai mažėja su amžiumi. Tyrimai rodo, kad 30 metų moteriai lieka tik 10 procentų kiaušidžių rezervo, o 35 metų moteriai – vos 3–4 procentai.

Kokia anksčiau vaisinga buvo 22 metų moteris, tokia pat vaisinga ir šiandieninė 22 metų moteris. Tačiau šiandien ji praleidžia patį vaisingiausią periodą besimokydama, siekdama karjeros ar kitų tikslų. Vadinasi, kūno funkcionavimo prasme nieko neatsitiko, tiesiog anksčiau moterys gimdė laiku.

nevaisingumas

– Kokios grėsmės moterų tyko vasarą? Į ką vertėtų atkreipti dėmesį?

– Didžiausia grėsmė – šlapimo pūslės uždegimas. Čia yra tipiška vasaros problema, kai moteris, pabuvusi karštyje, įlenda į šaltą jūrą arba geria ledinį vandenį.

Taip pat vasarą būdingi makšties uždegimai. Juos dažnai sukelia maudynės chemiškai apdorotame baseinų vandenyje, kuris sutrikdo makšties mikroflorą.

Uždegimus sukelia ir šlapi maudymosi kostiumėliai: drėgmėje bakterijos dauginasi itin lengvai. Patarčiau drėgnas kelnaites persivilkti iškart po maudynių.

Jeigu menstruacijų metu moteris maudosi su tamponu, išsimaudžius būtina jį išsiimti arba pakeisti sausu. Kitu atveju kyla uždegimo ar net toksinio šoko sindromo rizika.

Plaukimas baidarėmis, kai tris valandas tenka sėdėti į vandenį įmerktais lytiniais organais, nėra sveika pramoga. Tokiu atveju verta įsigyti hidrokostiumą arba daryti didesnes pertraukas, leisti dubens sričiai išdžiūti.

Taip pat svarbu prisiminti, kad šiltas oras ne tik skatina žmones iškylauti, bet ir mažina kontrolės jausmą. Tad į bet kokią iškylą kiekvieną raginčiau pasiimti pakelį prezervatyvų.