Tibeto medicina – viena iš seniausių pasaulyje. Laikui bėgant ši pakraipa šį tą perėmė iš induizmo, iš ajurvedos ir iš tradicinės kinų medicinos. Ir nors Tibeto medicina atsirado anksčiau nei budizmas, Tibeto gydytojai dažnai taiko budizmo filosofijos principus. Pavyzdžiui, kai tibetiečiai gydo nuo priklausomybių, vis kalba pacientui apie gyvenimo svarbą ir trumpumą, apie tai, kaip reinkarnacijos proceso metu sunku gauti žmogišką pavidalą, apie tai, kad keisdami savo gyvenimą, keičiame kitų žmonių gyvenimą.
Visame pasaulyje garsi Tibeto medicinos gydytoja Puncong Vangmo pateikė leidiniui „Marie Claire“ kelis principus, garantuojančius laimingą gyvenimą.
1. Suformuokite tinkamą požiūrį į maistą
Toliau švari kraujo dalis formuoja raumenis, o nešvari virsta tulžimi. Iš perregimų raumenų sulčių susidaro riebalai, saugantys kūną nuo šalčio, o nešvari dalis pasišalina iš kūno per devynias angas. Iš perregimų riebalų sulčių formuojasi kaulai ir kremzlės, iš nešvarios dalies – limfmazgiai ir riebalinės išskyros. Iš švarios kaulų dalies susidaro kaulų, galvos ir nugaros smegenys, o iš nuosėdų susiformuoja dantys, nagai ir plaukai. Iš švarios kaulų smegenų dalies susidaro sėkla, o iš nešvarios – įvairūs kūno skysčiai. Nešvari sėklos dalis dalyvauja formuojantis spermai, o švarioji tampa nematerialia substancija, gyvenimo šviesa – tai gyvybinės jėgos, grožio ir ilgaamžiškumo pagrindas.
2. Tinkamai derinkite maisto produktus
Ryte geriau valgyti šiltą maistą (košę, rupių miltų duoną), pietums – mėsos, vakarienei – ką nors lengvo, pvz., troškintų daržovių. Po vakarienės pajudėkite, jokiu būdu negulkite iš karto miegoti (o jei atsigulėte pilnu skrandžiu, miegokite ant dešinio šono – taip maistas bus lengviau įsisavinamas).
3. Tarp valgymų darykite mažiausiai trijų valandų pertraukas
Mūsų skrandyje yra keturios kišenės. Dvi turi būti užpildytos maistu, viena – skysčiu, o likusi skirta sumaišyti ir virškinti maistą. Svarbu laikytis šių proporcijų ir nepersivalgyti – dalis skrandžio turi likti tuščia, kad būtų energijos viską gerai suvirškinti. Iš pradžių reikia valgyti greičiau virškinamą maistą, po jo – sunkiau virškinamą maistą. Todėl vaisius idealu valgyti prieš pusvalandį iki valgio, antraip skrandyje prasideda puvimas, kaupsis dujos ir toksinai.
4. Įsidėmėkite, kad badauti – kenksminga
Tibetiečiai – prieš vegetarizmą ir papildus. Vitaminų, amino rūgščių ir mikroelementų geriau gauti iš natūralių produktų, taip pat ir iš mėsos. Tarkime, jei paaiškėjo, kad jums trūksta kalcio, primygtinai rekomenduoju tirštą kaulų nuovirą. Kalbant apie moralinę mėsos valgymo pusę, tibetiečiai mano – jei tenka rinktis tarp žmogaus ir tarp gyvūno gyvybės, pirmoji kur kas svarbesnė. Karvė milijonus kartų atgimsta karve, ji turi labai nedaug šansų atgimti žmogumi.
5. Palaikykite savo vyro smegenų ir sėklos balansą
6. Būkite išmintingi
Štai penkios sveiko gyvenimo taisyklės: pagarba visiems žmonėms, kuklumas, sąžiningumas, pažadų tesėjimas, nedaugžodžiavimas. Per daug žodžių gadina karmą. Tibeto medicinoje manoma, kad pirminė ligų priežastis – trys nuodai protui: nemokšiškumas, įtūžis ir prisirišimas. Piktas, agresyvus elgesys su žmonėmis, su gamta – provokacija, kuri gali atnešti ligą. Dažnai, susidūrę su sunkumais, žmonės klausia: „Už ką?“. Bet ką tai pakeistų, net jeigu jie gautų atsakymą? Nėra prasmės jaustis auka – priimkite situaciją tokią, kokia ji yra, o tada aiškinkitės, ką galima padaryti.
7. Dirbkite su savimi
Karma – ne likimas. Tai tik priežasties ir pasekmės principas. Išvertus iš sanskrito kalbos šis žodis reiškia „veiksmas“. Bet koks mūsų atliekamas veiksmas turi tam tikro rezultato prielaidą. Manoma, kad vaikystėje atidirbame ankstesnę karmą (t. y. pagal tai, kokia buvo jūsų vaikystė, galima spėti, kaip elgėtės praėjusiame gyvenime), o senatvėje – būsimą. Gyvenime viskas nepastovu, todėl nereikia prisirišti prie esamos situacijos. Kiekvieną akimirką mes renkamės ir taip arba geriname, arba bloginame savo karmą. Tad jei jūsų kas nors netenkina, pradėkite dirbti su savimi.