Kasmet šia liga suserga apie 43 000 britų, todėl ji yra viena iš labiausiai paplitusių navikų rūšių.

Ekspertai teigia, kad pusės susirgimų būtų galima išvengti, jei būtų užtikrinta geresnė sveikata, o mėsą iškeitus į daržoves ir grūdus, būtų lengva išvengti bėdų.

Pietų Korėjos Kyung Hee universiteto mokslininkai nustatė, kad storosios žarnos vėžio rizika 22 proc. mažesnė tiems vyrams, kurie valgė daugiausiai vaisių ir daržovių, palyginti su tais, kurie jų valgė mažiausiai.

Storosios žarnos vėžys

Jie ištyrė 80 000 JAV vyrų ir 93 000 moterų, tačiau moterims augalinė mityba nedavė tokios pat naudos.

Tyrimo autorius profesorius Jihye Kimas sakė: „Tyrimo rezultatai rodo, kad vaisiuose, daržovėse ir pilno grūdo produktuose esantys antioksidantai gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką, slopindami lėtinį uždegimą.

Kolonoskopija

Vyrų rizika susirgti žarnyno vėžiu paprastai yra didesnė nei moterų – tai gali padėti paaiškinti, kodėl didesnio kiekio sveiko augalinio maisto vartojimas buvo susijęs su mažesne rizika vyrams, bet ne moterims."

Tyrimo dalyviai metus sekė, ką valgė ir gėrė, o mokslininkai suskirstė jų mitybą pagal tai, kiek ji buvo sveika.

Žurnale „BMC Medicine“ paskelbti rezultatai parodė, kad per 19 metų laikotarpį mažiausiai vėžio atvejų buvo tarp vyrų, besimaitinančių sveikiausia augaline mityba.

Sveikam augaliniam maistui priskiriami švieži vaisiai ir daržovės bei grūdinės kultūros, pavyzdžiui, avižos, kviečiai ir rudieji ryžiai.

Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų organizacijos (Cancer Research UK) duomenimis, 54 proc. žarnyno vėžio atvejų – 23 tūkst. per metus – būtų galima išvengti, jei būtų laikomasi sveikesnio gyvenimo būdo.

Labai svarbu laiku atkreipti dėmesį į simptomus, tarp kurių yra pokyčiai išmatose ir pilvo skausmai.

Prof. Kim pridūrė: „Mūsų išvados rodo, kad sveika augalinė mityba yra susijusi su mažesne storosios žarnos vėžio rizika.“