Geriausia būtų užsiauginti savo daržovių ir vaisių.
Antra išeitis – eiti tik prie ekologiškai užaugintų produktų lentynų.
Jeigu tokių galimybių nematote, tuomet darykite, kas įmanoma: nusipirkę vaisių bei daržovių, pasistenkite sumažinti žalingą chemikalų, kuriais jie gali būti apdoroti, poveikį.
Daugiausiai kenksmingų medžiagų yra paviršiuje, todėl vaisius ir daržoves nuplaukite tekančiu vandeniu.
Nuplautus keletui minučių dar pamerkite į vandenį su obuolių actu (santykis 10:1) arba į sodos tirpalą (litrui vandens – sauja sodos), tada dar patrinkite šepetuku, vėl nuplaukite ir nusausinkite.
Vaisius, daržoves su storesne luoba (obuolius, kriaušes), ypač blizgančius (vaškuotus), geriau nulupti.
Paprikas, agurkus galima nuskusti skustuku (būtinai nupjaukite prie kotelio esančias dalis – čia sukaupta daugiausiai „chemijos“).
Kopūstą ne tik nuplaukite, bet ir pašalinkite viršutinį lapų sluoksnį bei išpjaukite šerdį.
Plaukite net ir tuos vaisius bei daržoves, kurių luoba nevalgoma – bananus, melionus, arbūzus, apelsinus, greipfrutus, citrinas etc. Įsivaizduokite, kiek žmonių juos pačiupinėjo ir paliko savo mikrobų.
Nesvarbu, kad juos lupsite švariomis rankomis ar pjaustysite švariu peiliu, jie vis tiek nuo luobos gali patekti ant minkštimo, o tada – į jūsų burną.
Būtina plauti ir džiovintus vaisius.