Šiuolaikiniuose konditerijos gaminiuose net su žiburiu nerastum natūralios vanilės, vietoj jos naudojamas sintetinis etilvanilinas, o gražią spalvą jiems suteikia įvairūs dažikliai, dažniausiai žymimi „E“ raide. Kuo gaminys spalvingesnis, kuo spalva intensyvesnė, tuo didesnė tikimybė, kad juos mėgstantys vaikai kentės nuo alergijos.

Vienas pačių žalingiausių sveikatai dažiklių yra tartrazinas. Jo dedama į daugybę produktų, kur kartu su kitais dažikliais sukuria tikrą spalvų paletę. Tad dėl dažno jo naudojimo daugėja vaikų, kenčiančių nuo alergijos. Be to, sintetiniai dažikliai kenkia kepenims. Todėl perkant saldumynus ir vaisvandenius, būtina žiūrėti, ko į juos pridėta. Suaugusieji turėtų pagalvoti apie tai prieš duodami juos vaikui ir nepamiršti, kad saldėsiai slopina apetitą.

Žinoma, negalima tikėtis, kad draudimai atpratins vaiką nuo saldainių. Tiesiog nuo pat mažumės jį reikia mokyti pajusti malonumą ne vien nuo saldžių produktų.

Jeigu jau perkate saldainius, geriausia rinktis tuos, kuriuose yra džiovintų vaisių. O štai ledinukai praktiškai susideda vien iš cukraus ir dažiklių, tad dantims jie kenkia labiau nei kiti konditerijos gaminiai. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į vaikų diatezę bei išsiaiškinti, kokie produktai ją sukėlė ir jų vengti. Nors diatezė nėra alergija, bet ši organizmo būklė praneša, kad ji gali išsivystyti ir dažniausia to priežastis yra aromatizatoriai bei dažikliai.

Verta žinoti:

Psichologai teigia, kad jokiu būdu negalima vaiko už nuopelnus skatinti saldainiais, taip pat nepataria namuose laikyti saldumynų vazelėse matomiausiose vietose. Juos galima tik pateikti vaikui kaip desertą po sočių pietų. Kai vaikas sotus, jis netiesia rankos prie saldumynų.