Grikių teikiama nauda

Grikiai – maistingas produktas, teikiantis organizmui įvairiopą naudą. Toliau – keletas naudingų grikių savybių.

• Grikiai – dosnus maisto medžiagų šaltinis. Šios rūšies kruopose yra baltymų, ląstelienos, B grupės vitaminų, magnio, geležies, fosforo ir cinko.

• Grikiuose nėra glitimo. Dėl šios priežasties grikius gali drąsiai rinktis nuo celiakijos (miglinių šeimai priklausančiuose augaluose esančio glitimo netolerancija) kenčiantys asmenys.

• Grikiai padeda reguliuoti kraujo cukraus lygį. Grikiai išsiskiria žemu glikeminiu indeksu, o šitai reiškia, kad jie nesukelia kraujyje esančio cukraus lygio šuolių. Tai ypač aktualu diabetu sergantiems žmonėms.

• Grikių vartojimas prisideda prie tinkamos širdies funkcijos palaikymo. Grikiuose daug antioksidantų, tarkim, rutino ir kvercetino, padedančių slopinti uždegimus ir saugančių širdies ir kraujagyslių sistemą. Grikiuose yra ir retinoidų, kapiliarus sutvirtinančių elementų.

• Grikiai gerina virškinimą. Kadangi juose daug ląstelienos, šių kruopų vartojimas normalizuoja žarnyno darbą ir gerina virškinimą. Grikiai – gana veiksminga priemonė nuo vidurių užkietėjimo.

Kaip numesti svorio

Dažniausiai grikiai verdami su sviestu ir patiekiami su grybais arba mėsa.

Tačiau, kai norima numesti svorio, patariama juos valgyti su kefyru, rašo portalas ve.lt. Šis produktas – kefyras – taip pat normalizuoja virškinimą, šalina toksinus ir apsaugo nuo puvimo žarnyne, taigi, prisideda prie gero virškinimo ir kūno svorio kontrolės. Mitybos specialistų teigimu, šitaip valgant grikius rezultatas pasiekiamas jau po mėnesio.

Nerekomenduojama vartoti

Tačiau ne su visais produktais grikiai dera. Štai sąrašas tokių, su kuriais nepatartina vartoti grikių.

Pienas

Užgėrę grikius įprastu pienu kai kurie žmonės gali pasijusti prastai. Piene yra laktozės, o grikiuose – fitino rūgšties, galinčios pasunkinti sudėtinių angliavandenių pasisavinimą. Laktozės netoleruojantiems žmonėms grikių ir pieno derinys gali išprovokuoti skrandžio skausmus, pilvo pūtimą ir viduriavimą.

Kiaušiniai

Grikių ir kiaušinių derinys gali tikti ne visiems. Problemų gali sukelti pasunkėjęs kiaušiniuose esančių baltymų virškinimas arba tam tikrų šiuos produktus skaidančių fermentų nesuderinamumas.

Arbata

Jei valgydami grikius gersite arbatą, gali pasunkėti produkte esančios geležies įsisavinimas. Dėl to kalti arbatoje esantys taninai.

Apskritai, grikiai laikomi daugeliui žmonių naudingu produktu: tik kai kuriais konkrečiais atvejais – kenčiant nuo alergijų, inkstų ar skydliaukės problemų, taip pat dėl kitokių medicininių priežasčių – grikių vartoti negalima.

Svarbu atsižvelgti į savo organizmo ypatumus, o kilus abejonių ar problemų, kreiptis į gydytoją arba mitybos specialistą.